17 Септември 2021петък06:55 ч.

Уроци от чуждата беда

/ брой: 183

автор:Георги Георгиев

visibility 1766

Докато гледаме какъв огнен ад бушува из Русия, не е зле да обърнем поглед и към нас самите и да видим дали всичко е наред с пожарната безопасност през горещите летни месеци в България.
Изпращането на почти 100 огнеборци в помощ на руските им колеги е действие на правителството, което заслужава адмирации, независимо от това как се отнасяме към другите аспекти на неговата дейност. Поговорката "Приятел в нужда се познава" е много на място в тази ситуация. Още повече че преди година при подобно бедствие край Стара Загора именно самолет на руското министерство на извънредните ситуации спаси жителите на града от голяма трагедия. Решението на външно министерство да удължи визите на руските туристи и да не им се създават проблеми по границите заради просрочени документи също добре се вписва в тези приятелски действия спрямо Москва. Това обаче са по-скоро уроци на политическо и дипломатическо ниво.
Нищо не сме чули до момента за нашата си, българска, готовност да се справяме с подобни природни бедствия. Още повече че вече неведнъж изпитвахме на гърба си ударите на унищожителната огнена стихия. Още от времето на Иван Костов през Симеон Сакскобургготски, та до Емел Етем като министър на справянето с бедствия и аварии на дневен ред винаги е бил поставян въпросът за създаването на противопожарна авиация у нас. И нищо. Само приказки - като припече, а като изстине - тишина в ефира. Трагедията с пожарите в Русия, а и тази в съседна Гърция преди време, показаха изключително ясно, че противопожарната авиация не е лукс, а жизнено необходимо средство за борба с огъня. Самоуспокоението, че през последните години сме нямали подобни мащабни бедствия, е лъжливо. Рано или късно майката природа ще реши да ни покаже къде ни е точно мястото и тогава наличието или липсата на самолети и хеликоптери за борба с пожарите ще бъде не финансов въпрос, а въпрос на живот и смърт за попадналите сред пламъците.
Добре е, след като кабинетът показва, че е усвоил някои уроци по дипломация, да бъде най-накрая решен въпросът със закупуването на специализираните летателни апарати. Още повече, че самата Русия произвежда някои много добри образци като вертолета Ка-32, приет добре в много европейски държави.
Има една мисъл, че от собствените си грешки се учат глупаците, а умните хора се учат от чуждите грешки. Нека хората във властта да покажат поне този път, че използват главите си по предназначение.

КАТ със засилени проверки на шофьори и пешеходци

автор:Дума

visibility 129

Петков и Василев си търсят партия

автор:Дума

visibility 220

/ брой: 179

Задава се риск за бюджет 2022

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 179

НАП проверява спортния тотализатор

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 179

Пускат нов държавен дълг за 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 179

Ръст на фалшивите монети у нас

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 179

САЩ спретнаха англосаксонски военен пакт в Азия

автор:Дума

visibility 144

/ брой: 179

Курц: Пандемията за ваксинираните свърши

автор:Дума

visibility 142

/ брой: 179

Протести срещу дясната политика в Еквадор

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 179

Белград и Баня Лука насърчават кирилицата

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 179

Страховете ни

автор:Георги Георгиев

visibility 361

/ брой: 179

Не е яко да си вандал

автор:Велиана Христова

visibility 170

/ брой: 179

Президентската прокаженост на ГЕРБ

автор:Юри Михалков

visibility 208

/ брой: 179

Инфлацията ще ни помете безпощадно!

visibility 197

/ брой: 179

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ