12 Май 2021сряда11:28 ч.

Уроци по щастие, или необичайни часове в училищата по света

Често децата с огромно желание влизат в клас - стига заниманията да са интересни и различни

/ брой: 181

автор:Альона Нейкова

visibility 2327

В българските училища днес, 15 септември, традиционно ще прозвучи първият звънец, оповестяващ началото на новата учебна година. Оттук нататък от децата ще се очаква да наблягат над математиката, географията, химията, физиката, литературата, езиците... Но в някои школа по света, освен обичайните предмети, образователната програма включва особени часове, които у повечето традиционалисти предизвикват недоумение, учудване, а понякога и завист.

В Страната на изгряващото слънце на учениците се разкриват тънкостите на възхищението от природните забележителности. Целта е децата от малки да ценят красотата на околната среда, която заради повсеместната компютризация съвременното поколение просто не забелязва. На тези уроци се набляга върху особеностите на развитието и взаимодействието между флората и фауната. Възпитаниците на школата трябва и да са наблюдателни, понеже това също се оценява, а в края на годината дори имат изпити по този предмет.

Германският град Хайделберг се слави с уроци по щастие, преподавани от самия директор на основното училище. Главната задача на посещаващите тези часове е да се научат да живеят в хармония със себе си, да слушат сърцето си и просто да се радват на всяка среща, случка и приятелство. Матури няма, но всеки трябва да реализира своя идея: да заснеме видео за добрината, да се включи в благотворителен проект или да инициира собствена кауза. Необичайните часове засега не са въведени масово в образователните институции на Федералната република.

Жителите на Австралия се смятат за най-добрите сърфисти на планетата. И за да се запази мнението, че Зеленият континент е обитаван от ненадминати покорители на вълните, във всички училища на страната са въведени уроци, които се провеждат на плажа. Властта прави всичко възможно, за да не се появи случайно някой турист, който кара сърф с по-голяма скорост или по-дълго се задържа върху дъската.


В избрани училища на Израел пък учат децата на кибербезопасност. Повод за въвеждането на тези уроци в програмата на школата е нарастващата зависимост на подрастващите от интернет и компютърните технологии, за която започнаха да говорят на все по-висок глас не само родители, но и медици. По време на часовете учениците имат теория и практика по поведение в социалните мрежи, разкриват им се опасностите от виртуалното общуване, представят се модели на правилни и грешни реакции на определени публикации и коментари. Също така голяма част от заниманията акцентират върху прекаляването с онлайн игрите и как то може да се пребори.


Башкирия се слави със съществуването на повече от сто училища, където се гордеят със собствени пчелни кошери. В часовете децата се научават как да се грижат за този вид насекоми. Републиката се нарежда сред най-добрите в света по производство на мед. И за да не загуби почетната си позиция, в някои школа се въвежда странният на пръв поглед предмет.


Властите в Армения правят всичко, за да не забравя младото поколение традициите на прекрасната си страна. Именно затова във всички училища е въведен специален курс по народни танци. Децата не само научават тънкостите на хореографията, но и се потапят в историята на ритмите на техния народ през вековете. Учениците се стремят да нямат неизвинени отсъствия по този предмет, още повече че в края на годината ги изпитват. Онези, които случайно се справят зле, са застрашени от повтаряне на годината.
"Научни изобретения" пък се преподават в американски школа. Целта на предмета е да разкрие евентуалния потенциал на невръстните откриватели. След теоретическите лекции учениците получават непосилното на пръв поглед задание: да направят нещо ново. За да си "напишат домашното", имат цяла година. В края на курса всеки трябва да представи изобретението си пред класа, който не само обсъжда актуалността на проекта, но и пише оценки.


Уроци по финансова грамотност са въведени в някои училища в Русия. В часовете учат децата как да планират семейния бюджет и правилно да харчат заработените с честен труд пари. Също така се набляга и на икономическата сигурност, за да се избегне капанът на кредитните мошеници и непосилните ипотеки. В разработването на програмата за тези лекции и упражнения са участвали икономисти и специалисти от банковата и застрахователната сфера. Засега този предмет е свободно избираем, но не се изключва и вероятността да стане част от задължителното обучение в школата.


Международно сексучилище посещават младите в Австрия. Темата е доста интересна за тийнейджърите, но често те черпят информация от връстниците си или от недостоверни източници. Затова във Виена бе създадена специална школа, чиято цел е да осигури адекватно полово възпитание. В часовете не просто се набляга на историята на интимните отношения на човечеството и се разкриват основите на съвременната теория и практика на секса. Преподаващите там смятат, че с уроците си помагат на хората да се обичат повече.

Училище за вълшебства има в Калифорния. Директорът изглежда като истински магьосник, по нещо прилича на професор Дъмбълдор от прочутата сага за Хари Потър. Оберон Зел-Рейвънхарт вече е на 74 години и целия си съзнателен живот посвещава на метафизиката, психологията, религията, древните легенди и изкуството. Както и в Хогуъртс, в школата на съвременния чародей се преподава алхимия, общуване с животни, управление на вълшебната пръчица, защита от тъмните сили и т.н. Учениците трябва да изкарат пълен 7-годишен курс, за да получат диплома за чирак на магьосника. Кандидати не липсват, още повече че обучението се осъществява по интернет и струва само 25 долара.

Всички тези, а и много други примери за необичайни уроци в различни краища на света всъщност показват, че децата не винаги се опитват да избягат от часовете. А с нетърпение очакват заниманията. Стига да са интересни. Или поне различни.

 

Заложиха 20 млрд. лв. нов дълг

автор:Дума

visibility 249

/ брой: 89

Масово убийство в руско училище

автор:Дума

visibility 192

/ брой: 89

Извънреден форум на ЕС за Западните Балкани

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 89

Унгария наложи вето на ЕС за Китай

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 89

Кратки новини

автор:Дума

visibility 171

/ брой: 89

Пак ще "пляскаме" Русия

автор:Велиана Христова

visibility 321

/ брой: 89

Култура в локдаун

автор:Лозан Такев

visibility 215

/ брой: 89

Защо сме в изолация

автор:Юри Михалков

visibility 254

/ брой: 89

Ново Време

автор:Дума

visibility 184

/ брой: 89

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ