18 Юни 2021петък15:38 ч.

Уседнала установеност

/ брой: 89

автор:Наталия Гергова

visibility 1418

"Президентът не е съгласен с приемане на популистки предизборни решения, които могат да имат тежки последици за държавата и за българските граждани." Това са част от мотивите, с които Росен Плевнелиев наложи поредното вето. Този път върху промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Президентът се позовава на Конституцията, която най-вероятно не е чел, защото иначе не би се позовал на нея. Но най-важното - той не е чел и самия закон, а само допълненията и измененията. Ако го беше прочел, щеше да разбере, че той се позовава предимно на Конституцията.
Но. Президентът не е специалист по всичко. Затова има съветници. Пита се обаче какво е професионалното им ниво. Защото май и те са подготвили мотивите, като са чели само промените, но не и целия закон.
Според Плевнелиев "конституционният критерий "гражданство" в закона е заменен с фактическия критерий "пребиваване" в България, респективно с изискването за "установеност" за срок повече от 5 години като условие за придобиване на право на собственост върху земеделска земя". Така "в противоречие с Конституцията приетите промени въвеждат забрана за българските граждани да си купят земеделска земя, ако не са пребивавали 5 години на територията на страната", смята президентът. И хвърля бомбата, че "над 2 милиона български граждани зад граница няма да могат да придобиват право на собственост". Нарушено било и европейското законодателство, тъй като приетите разпоредби едностранно ограничавали две от свободите във вътрешния пазар - правото на установяване и свободното движение на капитали в ЕС.
Няма да се спираме върху, меко казано, "противоречивите тълкувания" на президента за придобиване на земя от чужденци от трети страни. Ще се съсредоточим върху "граждани", "установеност"/"уседналост" и ЕС.
Българските закони са най-вече за българските граждани. Няма текст в закона, с който да се въвеждат ограничения за придобиване на земеделска земя от български граждани. Друг е въпросът, че тези 2 млн. българи, които живеят в чужбина, вече са по-скоро граждани на света, отколкото на България, а и едва ли точно сега ще се втурнат у нас да купуват ниви, за да ги орат. Ако са искали да го правят, нямаше да са "уседнали" в чужбина.
Колкото до ЕС, още през 2007 г. в закона са направени допълнения, според които граждани и юридически лица от ЕС "могат да придобиват право на собственост върху земеделски земи при условията на този закон след изтичането на срока, определен в Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз". Този срок изтече на 31 декември 2013 г. Оттук нататък е право на България да реши какви изисквания да има при придобиването на това "национално богатство", по думите на Плевнелиев. 
Друг е въпросът, че пак още от 2007 г. в закона има текст, че граждани на ЕС могат да са собственици на земеделска земя, само ако "желаят да се установят и постоянно да пребивават в Република България, и са вписани в това им качество по реда на Закона за регистър БУЛСТАТ". Сиреч "националното богатство" им се полага, само ако са установени/уседнали в България, господин президент.

Путин и Байдън приеха обща декларация в Женева

автор:Дума

visibility 443

/ брой: 115

Китай изстреля пилотируем космически кораб

автор:Дума

visibility 980

/ брой: 115

В Испания отпадат маските на открито

автор:Дума

visibility 305

/ брой: 115

Вучич критикува подхода на Косово

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 115

Подлост

автор:Георги Георгиев

visibility 664

/ брой: 115

Заедно с теб

автор:Ева Костова

visibility 611

/ брой: 115

Истерясване

автор:Валентин Георгиев

visibility 398

/ брой: 115

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ