
Носът е по-чувствителен, когато човекът скоро нищо не е хапвал
Усещането за глад изостря обонянието
/ брой: 167
Изследователи от Северозападния университет в Еванстън, Илинойс, твърдят, че обонянието на хората се изостря, когато са гладни, отколкото веднага след хранене. Авторите на проучването установиха, че носът на човека става по-малко чувствителен към миризмата на храната, ако току-що е ял точно този продукт. Например, хората са по-малко склонни да пожелаят канела, след като са я помирисали, ако са хапнали кифлички с канела само преди малко. Обратното, дори лек намек за миризма на канела ще накара човека да отиде да си купи кифличката, ако все още не е ял.
Сканирането на мозъка на група участници, душещи канелени кифлички или пица, установи, че хората са по-малко склонни да възприемат миризми на нещо вкусно, след като се нахранят. Констатациите разкриват, че миризмата не само играе роля за това, което ядем, а това, което ядем, също играе роля за това, което помирисваме.
Авторите на изследването добавят, че тази способност може да помогне на човека да се храни по-балансирано, защото носът му ще търси по-разнообразно меню.