13 Юли 2020понеделник23:43 ч.

Пенчо Милков в Русе и Станислав Владимиров в Перник (на снимката от двете страни на Корнелия Нинова) показаха, че БСП не просто има младо лице, но то може да бъде и изключително успешно.

На фокус

Успех без фанфари

Интерпретациите на изборните резултати на БСП почиват повече на емоциите, а не на фактите

/ брой: 223

автор:Георги Георгиев

visibility 2165

Вече се превърна в недобра традиция резултатите на БСП на местните избори да бъдат оспорвани откъм правдивост не само от чужди, но най-вече от свои. Тази ситуация далеч не е от днес, има дълга предистория и е свързана със старата и откровено порочна практика партията да не издига навсякъде чисто партийни кандидати, а да играе на местния вот с формулата "подкрепен от", която е и основната причина за пораждане на спекулации, обвинения, раздори и пр. 

Когато правехме собствен анализ в ДУМА на резултатите от местните избори, покрай другото видяхме и колко често основният политически противник на БСП - партията ГЕРБ, издига свои кандидати. Формулата "подкрепен от" е по-скоро изключение за тях, макар да се среща и то в известни общини. ГЕРБ са издигали еднопартийни кандидати дори в тези места, където техните представители са търпели поредни загуби. 

Подобна практика трябва да бъде приветствана. Най-честният начин за явяване и пред избирателите, и пред собствената партия е това да става от името на партията или в коалиция, в която тази партия е водеща сила. Често левите хора казват: "Ама ние тоя си го знаем, той е наш, и тоя е наш, тоя е направо стар комунист". Да, в средите на БСП някои от тези обстоятелства може и да са добре известни, но в България не живeят само хора от средите на БСП. Много меко казано. За пред света, извън тесните партийни кръгове, БСП има толкова кметове, колкото носят щемпела "БСП" в изборните си документи в ЦИК. 

Водени от това условие, преброихме и ние "пилците наесен". За да установим реалния, 

неоспорим от никого резултат на партията

а и нейното влияние в местната власт след Избори 2019. Решихме да смятаме за "червени" само онези кандидати на БСП за кметове и общински съветници, които са били избрани като еднопартийни или в състава на местни коалиции, в които социалистическата партия е била водещата сила, т.е. тя е извадена в регистрите на ЦИК преди скобите, в които се изброяват присъединилите сe други партии и движения. Същия метод приложихме и към Избори 2015, за да направим сравнение и да разберем "къде бяхме и къде отидохме".

На 4 ноември лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че партията има 61 кмета на общини и райони (в окончателния вариант след пленума на НС на БСП от 17 ноември - 60). Те се разделят според нашия строг метод по следния начин - 37 кметове на общини и 1 районен кмет в София, избрани като еднопартийни кандидати или от местни коалиции, оглавявани от БСП, и 21 кметове на общини и 1 районен кмет в София, избрани по формулата "подкрепен от". Разбира се, тук влизат и тримата кметове на областни градове - Русе, Разград и Перник, избрани от името на БСП, и кметът на Благоевград, подкрепен само от социалистическата партия. 

По съвпадение, на 4 ноември, но през 2015 г., в ДУМА подготвяхме за публикация на следващия ден резултатите от изборите, предадени от Националния предизборен щаб. Според списъка, публикуван в нашия вестник, на предходните избори БСП е имала общо 60 кметове на общини, от които 33 избрани с бюлетината на БСП, а 27 - "подкрепен от". Районни кметове БСП на тези избори няма, както и за пръв път след 1989 г. нямаше и кмет на областен град. 

Какво виждаме? Почти пълен паритет между общите резултати за партията и при двата избора. Всъщност, реално през 2019 г. кметовете на "истинските" общини, които БСП е спечелила или припознала, са дори 59, защото районните нямат тази власт и финансови ресурси, която имат колегите им от общините. Разликата обаче напълно се компенсира от победите в четирите областни центъра, които са не само важни от гледна точка на възможността за прокарване на леви политики в големи градове, но в случая дават и така нужния оптимизъм на партията, че е 

пречупила негативните тенденции 

от последните местни избори. Този психологически фактор е много важен в момента за социалистите и не бива да се омаловажава. 

Резултатите обаче не дават категорично никакъв повод за фанфари. Завръщането на БСП в местната власт, както каза Нинова, е за сметка преди всичко на успехите в упоменатите областни градове, и то само спрямо резултатите от 2015 г. През 2011 г. например левите спечелиха в 6 областни центъра. 

Радостта от представянето, което наистина е крачка, макар и малка, напред, трябва да е умерена, особено на фона на постигнатото от ГЕРБ. Да, партията на Бойко Борисов и олигархията ерозира, тя губи влияние, ще управлява в 17 областни града, а не в 22, както досега, но е увеличила броя на "гербаджийските" общини от 130 на 140 по данните, изнесени от Томислав Дончев.

В сравнение с предишните избори извън областните градове БСП печели нови кметове с партийни кандидатури в 10 общини - Созопол, Дряново, Златарица, Пещера, Никопол, Първомай, община Родопи, Девин, Антон, Нови пазар. Социалистите запазват партийния си резултат в 24 общини - Болярово, Тунджа, Чавдар, Самоков, Правец, Пирдоп, Златица, Садово, Левски, Искър, Гулянци, Ковачевци, Медковец, Троян, Трекляно, Бобошево, община Добричка, Генерал Тошево, Кресна, Гоце Делчев, Павликени, Макреш, Белоградчик и Стражица. 

От 60-те кметове, които БСП е обявила или припознала за свои през 2015 г., 19 са загубили своите кресла и сега те се заемат от представители на други политически сили. Част от тези кметове - 14 на брой, са били избрани преди четири години като кандидати на БСП. Като най-значими могат да бъдат определени загубите в Асеновград, Чирпан, Каварна, Провадия. Доскоро Асеновград бе най-многолюдният град (над 50 000 души), управляван от социалист. Към списъка със загубените по-големи градове би трябвало формално да се добави и Свиленград, където предишният кмет, подкрепен от БСП, бившият митничар Георги Манолов дори го нямаше сред участниците в тазгодишните избори. Партийният кандидат Стамо Димитров взе сега само 13% от гласовете, но БСП поне получи реална представа за подкрепата й в крайграничния град. 

Тук стигаме до някои дежурни вече феномени, свързани с формулата "подкрепен от". Част от тези подкрепени и избрани с гласовете на социалистите кметове и през 2015 г., и през 2019 г. са хора, повече или по-малко свързани с БСП. Такива са например новите стари кметове на общините Сухиндол и Невестино. Единият - Пламен Чернев, е член на НС на БСП, а другият - Димитър Стаменков, е член на Областния съвет на БСП в Кюстендил. Обаче и двамата се явяват и печелят от името на инициативни комитети (ИК). Такава е и ситуацията в Полски Тръмбеш, където Георги Чакъров също е член на НС на БСП. С БСП винаги досега са били свързвани и кметовете на Балчик и Летница - Николай Ангелов и Красимир Джонев. Вторият на предните избори бе чисто партиен кандидат. Кметът на Горна Малина Ангел Жиланов също винаги е смятан за "червен".

За хората, които не са запознати с тези подробности и гледат само документите на ЦИК, тези кандидати не са на БСП, въпреки че 

очевидно те са такива

Тези неща не са нови, не откриваме топлата вода, но в един момент трябва да се удари чертата и тази порочна практика да спре. Тези кметове могат съвсем спокойно да спечелят и ако се издигнат от името на партията, а не от разни ИК и местни коалиции. Още повече, че имаме и успешни примери като в Пирдоп, където през 2015 г. Ангел Геров печели с коалиция "Пирдоп може повече", подкрепена от БСП, а тази година повтори своя успех, но вече като партиен кандидат.  

Често кандидатите от ИК отиват след изборите накъдето задуха вятърът, а той повечето пъти духа натам, откъдето са големите пари, с които опозицията по дефиниция не би могла да разполага. БСП си е патила от това и не е ясно защо продължава тази практика. Та, като заговорихме за пари. Един от подкрепените от левицата на тези избори представители на ИК - кметът на Свищов Генчо Генчев, надали го заслужаваше. През 2015 г. той бе избран като кмет от БСП, но по-късно, уж в името на добруването на съгражданите си, мина в колаборация с ГЕРБ. През 2018 г. в емблематично интервю за "24 часа" той заяви: "Не бих казал, че съм знаков кмет на БСП. Тази партия ме е подкрепила, но всеки кмет работи първо за хората, без значение политическата принадлежност." И след това прекрасно откровение в стил "няма ляво, няма дясно" добавя: "В лицето на местния водач, и представител на ГЕРБ, Цветан Цветанов имаме един изключително силен и възлов депутат." 

Подобно отношение би трябвало да е обидно за социалистите и фактът, че БСП го толерира, изобщо не заслужава адмирации. Да, в Свищов всички партии обичат Генчо Генчев, но през 2018 г. се оказа, че Генчо най-много обича Борисов и Цветан Цветанов, защото другите нямали пари. По-добре да нямаш кмет, отколкото да си записваш в актива кандидат, демонстрирал публично неуважение към собствената си партия. 

След тези избори също не бе спестена ситуация, подобна на свищовската. При това много бързо. Бдителни граждани съзряха градоначалника на Летница Джонев сред кметовете на ГЕРБ, събрани на 7 ноември на сгледа с Бойко Борисов. Добре, сега кой има кмет в Летница? БСП или ГЕРБ? Освен това, по наша информация, синът на Джонев - Адриан, който е и лидер на БСП в Летница, на първата сесия на Общинския съвет е предложил за негов председател да бъде избран местният лидер на ГЕРБ Андрей Мавродинов. И това става факт с гласовете на БСП. Дето се вика - танто за кукуригу. 

Слава Богу, този път бе спестена подкрепата за кандидат на ГЕРБ, каквато имаше на предните избори в община Малко Търново. 

В Благоевградска област БСП обяви подкрепа и за кандидат-кметовете в общините Белица, Сатовча, Струмяни и Хаджидимово, и сега те са отбелязани в списъка с 60 общини. Хубаво, обаче три от тях са спечелени гръмовно от ДПС (според ЦИК), а в Струмяни е подкрепен кандидатът на Обединени земеделци, който предния път е избран за кмет от Реформаторския блок. Т.е. десен кандидат, ако в Струмяни изобщо се интересуват от такива идеологически тънкости. Подобна е и ситуацията в Бобов дол. По тоя почин партиите в един момент може да имат повече кметове, отколкото са по списък общините в държавата. 

В Софийска област, в Етрополе, БСП подкрепя ИК на Димитър Димитров, братовчед на видния гербаджия Емил Димитров - Емо Фаса, но и ГЕРБ го броят за техен кмет. Така кметът на Етрополе е минимум раздвоен, но по-скоро е разчетворен, защото е припознат и от партията БАСТА, и от ВМРО. Това се нарича фарс или фас. Както ви харесва. 

Общо взето, 7-8 от тазгодишните кметове, избрани във формата "подкрепени от", могат да бъдат признати като резултат на БСП. Подобна е била картината и през 2015 г. 

На тези избори борбата с ГЕРБ стана като в спорта - за метри и секунди - за всеки кмет на община и общински съветник. Но тогава е още по-нелицеприятно да виждаш как кандидати от "една кръвна група" се явяват един срещу друг или си пречат, като отнемат гласове от едно електорално тяло - на левите. Особено обидно стои положението в Шумен, където БСП загуби със 77 гласа от кандидата на ГЕРБ, но до този резултат се стигна и защото част от левите хора гласуваха за друг, също ляв кандидат - бившия кмет и доскорошен член на НС на БСП Красимир Костов, явил се сега от партия "Български социалдемократи". 

Липсата на предизборни споразумения за единни кандидатури по места с другите леви партии доведе до ситуации като в Мездра например, където кандидатът и досегашен кмет от БСП Генади Събков е загубил от човека на АБВ Иван Цанов. Или в Батак, където досегашният кмет от БСП Петър Паунов тази година се оказа кмет от АБВ. Или в Медковец, където преди четири години Венцислав Куткудейски става кмет от коалиция БСП-АБВ, а сега пак успява, но с фотофиниш пред друг кандидат на лява партия - "Движение 21". И на други места 

леви се бият с леви 

в условията на дясна олигархична доминация в България - партия "Обединена социалдемокрация" победи БСП в Ябланица и ще има свой кмет. Някои ще кажат: "Ама то тия леви са едни леви, та не се видяло". Добре де, вие като сте толкова хубави, що не спечелихте?

И в същото време имаме примера на Кресна, където АБВ подкрепи БСП и социалистът Николай Георгиев печели нов мандат. Да не забравяме, че единението по места в крайна сметка неизбежно ще се пренесе и на централно ниво. В Русе почти всички големи леви партии се обединиха зад Пенчо Милков и резултатът е налице. Въпросът за среща на левите партии и вземането на решения за съвместно явяване на избори срещу ГЕРБ е повече от презрял. 

В актива на лява България трябва да добавим още кметовете на АБВ в Стрелча, Раковски, смолянската община Баните, Гълъбово, на Политическо движение "Социалдемократи" в Братя Даскалови, на партия МИР в Ботевград. Списъкът не е изчерпателен, но онагледява докъде води роенето в БСП. 

За да приключим с представянето на кметовете, трябва да кажем, че в седем области БСП няма кметове на общини през 2019 г., а в още две области няма партийно избрани кандидати. Но и през 2015-а областите, в които БСП е нямала нито един общински кмет, са били осем, а в още три е нямало избрани ясно изразени партийни кметове. 

И, разбира се, София. Постигнатото от Мая Манолова е най-високият резултат, получаван за кандидат-кмет, подкрепен от БСП в столицата. Манолова също се вписва във формулата "подкрепен от", но ситуацията в София е по-различна. Тук, поне засега, чисто партийна кандидатура на БСП 

не би могла да събере този резултат

Последният балотаж на БСП срещу ГЕРБ в столицата бе чак през 2005 г. При това гласуването в София категорично по-скоро бе като за парламентарни, а не като за местни избори. И то бе правилно. Бившата народна представителка от социалистическата партия бе на косъм да детронира Йорданка Фандъкова, което би отворило реална възможност за демонтаж на режима на Бойко Борисов, който и без това вече показва крайна нервност от случващото се. Предстои да чуем решението на съда за евентуалната касация на вота. 

Анализът ни за броя на общинските съветници, спечелени от БСП, показа разминаване с декларирания брой, както със сегашните, но особено с изборите от 2015 г. Тези дни в медийното пространство се завъртя числото 930 - броят на общинските съветници социалисти през 2015 г. Има и друго число - 910. Нашето преброяване обаче показа нещо съвсем различно - 840. Разликата може да се обясни с това, че често хора на БСП са влизали в общинските съвети през различни местни коалиции, но все пак разминаването е много голямо.

Сега наброихме 997 общински съветници на БСП при декларирани от партийното ръководство в различни медийни изяви 1006. Разминаването е много по-малко и по-лесно обяснимо. Например двамата общински съветници от коалиция МИР в Трявна, които са всъщност местното ръководство на БСП. Останалите седем души също влизат през различни коалиции.

Най-много общински съветници БСП ще има в Пловдивска област - 85, следвана от Софийска - 79, а най-малко са в Кърджалийска - 8. За отбелязване е и резултатът в София, където социалистите удвоиха резултата си и ще имат като втора политическа сила 15 съветници. 

Нашето преброяване по окончателните данни на ЦИК показва, че БСП е първа политическа сила в 28 Общински съвета в страната. В други 11 Общински съвета тя има еднакъв брой съветници с другата или с другите водещи партии. В седем области, освен столицата, няма нито една община, в която БСП да е получила мнозинство в местния парламент. Това са Разградска, Русенска, Сливенска, Търговищка, Хасковска, Шуменска и Кърджалийска област. На изборите през 2015 г. пак е била първа политическа сила в 28 общини, а в 19 общини е имала паритет с други партии, получили най-много мандати. И тогава пак в седем области, освен София, социалистите не са успели да вземат първото място в нито един Общински съвет. Географията им е същата като през 2015 г.

Тези данни обаче все пак не показват реалното разпределение на силите. Поради много шарените местни парламенти е възможно на места, където БСП доминира, десните партии да се колаборират и да неглижират лявото мнозинство, както е възможна и обратната ситуация. 

Когато човек слуша тези дни различни интерпретации за изборните резултати, не го напуска натрапването на тезата, че 

БСП е виновна за всичко

при това винаги - и за собствения си резултат, и за резултата на ГЕРБ, че и на другите партии, и за нарушения комфорт на отделни лица дори. Това внушение не е случайно. То както експлоатира традиционно силно завишеното чувство за самокритичност на редовите социалисти, така и обслужва политиката на управляващите да отмятат от себе си, като сочат другите, всяко съмнение за нечестна игра на изборите. 

БСП направи своя анализ за резултатите, но покрай разказа за слабостите на партията не бива да се подминава разказът за силата на ГЕРБ. Излишното самобичуване е вредно. Имаме си работа не с политическа партия, а с групировка, сраснала се с държавата, разполагаща с всичките й ресурси. Това е неравна битка и фактът, че сантиметър по сантиметър е започнало отвоюването на държавата от ГЕРБ, може само да бъде поощряван, а не остракиран. Но основната сила на ГЕРБ не е в парите и взаимозависимостите. Тя е в апатията на хората. Ако българите не убият ГЕРБ в себе си, ако не убият Мутрата в себе си, никакви усилия на БСП или който и да било друг няма да имат резултат. 

ЕЦБ определи допустимите отклонения в курса лев/евро

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 132

Без такса смет за закъсали фирми

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 132

Близо 30% е сривът в износа извън ЕС

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 132

Рекорд на заразени за ден в света

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 132

Вучич отхвърли руска намеса

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 132

Боеве между Армения и Азербайджан

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 132

Дуда печели на косъм

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 132

За "отслабването" на един вирус

автор:Аида Паникян

visibility 130

/ брой: 132

Датата

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 132

Държавата на "Големите птици"

автор:Ина Михайлова

visibility 2151

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ