14 Април 2021сряда05:38 ч.

Успешни нули

/ брой: 294

автор:Ина Михайлова

visibility 775

Преди два месеца "двама от най-успешните министри на ГЕРБ" (определението е на Б. Борисов) Росен Плевнелиев и Маргарита Попова бяха избрани за президент и вицепрезидент на републиката. Още тогава квалификацията "успешни" предизвика смях и недоумение. Два месеца по-късно вече е ясно, че оценката е била не само неадекватна, но и дълбоко погрешна. Не само и единствено заради несекващите водевили в съдебната система. Не и заради наивно-популистките и дълбоко погрешни опити за държавническа мисъл на новия президент. А само заради няколко простички факта, които управляващите едва ли ще сметнат за необходимо да обяснят.
Успешните министри са нула без успешен екип. Всъщност, успехът на "началника" се крепи на знанието, моженето и професионализма на екипа. Заблудата за "отличниците" Плевнелиев и Попова лъсна, след като заместниците им Лиляна Павлова и Диана Ковачева бързо забравиха за приемствеността и подмениха... успеха на предшествениците си.
Бившата заместничка на Росен Плевнелиев със сядането си в министерското кресло чевръсто се захвана с персоналните промени в регионалното ведомство. Месец след това констатира, че е необходима корекция в курса за големите пътни проекти. Богохулство! Най-успешният министър, най-грандиозните магистрални проекти, най-голямата гордост на ГЕРБ се оказаха грешка. Къде е истината? При успешния министър, който е предначертал движение на страната по грешни проекти, или при члена на неговия грешен екип, който коригира досегашния успешен за държавата курс? Ако посоката е била грешна при Плевнелиев, как той е един от най-успешните министри?
Маргарита Попова, която по време на предизборната кампания компетентно обясняваше как като вицепрезидент (!) ще направи всичко необходимо за съдебната реформа, явно също е сбъркала посоката. Защо иначе нейната заместничка Диана Ковачева подмени из основи екипа в Министерството на правосъдието за краткия си досегашен престой там? Сред новите назначения като "удар в десетката" блестят кадри на... Бургаския свободен университет. Завидно ниво, коментират юристи. Нищо против (засега) професионализма и компетентността на новите попълнения, само дето "подмяната на вашите с наши" ще затлачи още повече магарето в калта. Защото как иначе да си обясним замяната на успешни кадри с други?
За две години и половина ГЕРБ показаха, че безцеремонно успешно се превръщат в управници, подвластни на личната изгода от властта - от наглия лобизъм в законодателния процес, през назначението на свои хора в управлението и едноличните решения до злоупотребата с власт. "Свойският" стил на управление, окачествен като грозен, дълбоко презиран и отричан от новите морални стожери, днес е толериран и адмириран. И добре премиран. Може за всички да няма, но за "своите" - ще се намерят. И пари, и начини... Защото "другите" са нули, а "нашите" - успешни.
 

Президентът веднага свика парламента

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 72

Започна чистка в ГЕРБ след изборния провал

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 72

БСП продължава кампанията "Солидарен Великден"

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 72

Брюксел предлага лекарства и храна без ДДС

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 72

С парите от летището ще пълнят бюджетната дупка

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 72

Eвропейци искат забрана на бензинови и дизелови коли

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 72

Визов режим за ЕС застрашава Македония

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 72

Политически скандал за бъдещето на Балканите

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 72

В търсене на формула

автор:Валентин Георгиев

visibility 92

/ брой: 72

В очакване на гонга за матурите

автор:Деси Велева

visibility 86

/ брой: 72

Спомен за Борис Семерджиев

автор:Емил Янев

visibility 83

/ брой: 72

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ