21 Септември 2020понеделник02:52 ч.

Успешни реформи

/ брой: 283

автор:Светлана Велева

visibility 1089

От една година слушаме за реформи в най-различни сектори. Предложенията за тези реформи обаче предизвикват остри обществени реакции и критики от страна на експерти, стига се и до протести. Толкова да са лоши за граждани и бизнес, че и протестират? Е, поне един сектор е удачно реформиран, стана ясно вчера. Енергетиката, за чието окаяно състояние непрестанно алармират всички, скоро щяла да излезе от кризата. Дълговете на НЕК се топели като ноемврийски сняг и то благодарение на "законовите промени по инициатива на КЕВР и енергийното министерство". И ето, в края на септември задълженията на НЕК били по-малко. Това според Теменужка Петкова е знак, че решението на КЕВР от 1 август вече дава добри резултати. За кого обаче? Нека припомним, че това решение беше за вдигане цената на тока чрез добавката "задължение към обществото". Всъщност задължение НА обществото да изплаща дефицита в системата, натрупан от скъпата енергия, изкупувана от американските централи и ВЕИ.
Реформа би било да се променят договорите по преференциално изкупуване на енергията от тях - промяна няма. Поредното отлагане на договорености не е успех, провал е. В действителност обществото плаща за липсата на реформи, а от август и бизнесът - с по-високи цени на тока. И ако дълговете на НЕК са намалели последните месеци, то е, защото бизнесът плаща сметката. Това не е реформа, а прехвърляне на тежест като израз на безсилие. Символичното намаляване на такса "задължение към обществото" от ноември - от 37,90 лв. на 36,83 лв./МВтч, пък е нагъл популизъм. Самият бизнес вчера предупреди, че няма никакви реформи в сектора и че много родни предприемачи изтеглят бизнеса си в чужбина, където има по-добра среда за инвестиции и поне някаква предсказуемост. И каква либерализация ще има на пазара, като виновниците за дисбаланса на сектора няма да продават на пазарни цени, а ще продължават да ползват привилегии? Ще вдигнем пак цената на тока ли? Реформи? 

Половината алкохол у нас бил нелегален

автор:Дума

visibility 458

/ брой: 179

Петкова се активизира за фактурите на "Топлофикация"

автор:Дума

visibility 549

/ брой: 179

Проф. Вучева за новия заем: ГЕРБ никога не се отчитат

автор:Дума

visibility 712

/ брой: 179

Ферибот заседна в Балтийско море

автор:Дума

visibility 70

Стрелба в Минск

автор:Дума

visibility 178

Заразените с коронавирус по света надхвърлиха 31 милиона

автор:Дума

visibility 123

Над 200 000 починали от коронавирус в САЩ

автор:Дума

visibility 487

Как търпим това десет години?!

visibility 1143

/ брой: 179

Ще покаже ли ЕС сила във външната политика?

visibility 548

/ брой: 179

Датата

автор:Дума

visibility 432

/ брой: 179

Английските "щикове" и 9 септември

автор:Христо Георгиев

visibility 818

/ брой: 178

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ