20 Февруари 2020четвъртък23:49 ч.

Успешни реформи

/ брой: 283

автор:Светлана Велева

visibility 947

От една година слушаме за реформи в най-различни сектори. Предложенията за тези реформи обаче предизвикват остри обществени реакции и критики от страна на експерти, стига се и до протести. Толкова да са лоши за граждани и бизнес, че и протестират? Е, поне един сектор е удачно реформиран, стана ясно вчера. Енергетиката, за чието окаяно състояние непрестанно алармират всички, скоро щяла да излезе от кризата. Дълговете на НЕК се топели като ноемврийски сняг и то благодарение на "законовите промени по инициатива на КЕВР и енергийното министерство". И ето, в края на септември задълженията на НЕК били по-малко. Това според Теменужка Петкова е знак, че решението на КЕВР от 1 август вече дава добри резултати. За кого обаче? Нека припомним, че това решение беше за вдигане цената на тока чрез добавката "задължение към обществото". Всъщност задължение НА обществото да изплаща дефицита в системата, натрупан от скъпата енергия, изкупувана от американските централи и ВЕИ.
Реформа би било да се променят договорите по преференциално изкупуване на енергията от тях - промяна няма. Поредното отлагане на договорености не е успех, провал е. В действителност обществото плаща за липсата на реформи, а от август и бизнесът - с по-високи цени на тока. И ако дълговете на НЕК са намалели последните месеци, то е, защото бизнесът плаща сметката. Това не е реформа, а прехвърляне на тежест като израз на безсилие. Символичното намаляване на такса "задължение към обществото" от ноември - от 37,90 лв. на 36,83 лв./МВтч, пък е нагъл популизъм. Самият бизнес вчера предупреди, че няма никакви реформи в сектора и че много родни предприемачи изтеглят бизнеса си в чужбина, където има по-добра среда за инвестиции и поне някаква предсказуемост. И каква либерализация ще има на пазара, като виновниците за дисбаланса на сектора няма да продават на пазарни цени, а ще продължават да ползват привилегии? Ще вдигнем пак цената на тока ли? Реформи? 

Румен Радев: Управляващите да се замислят

автор:Павлета Давидова

visibility 149

/ брой: 36

БАС в София: Спрете Луковмарш!

автор:Велиана Христова

visibility 204

/ брой: 36

Фандъкова забавила с година решението за винетките

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 36

Властта отложи влизането в чакалнята за еврото

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 36

Харчим 3 пъти повече за почивка в чужбина

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 36

ГЕРБ променя нелегално данъци и акцизи

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 36

Германски неонацист уби деветима мигранти

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 36

Евролидерите обсъждат бюджета на ЕС

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 36

Дипломатическа активност заради Сирия

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 36

Кратки новини

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 36

Тъпанари*

автор:Ина Михайлова

visibility 505

/ брой: 36

Сагата с винетките

автор:Ростислава Иванова

visibility 89

/ брой: 36

Организираният хаос в поземлената реформа

visibility 102

/ брой: 36

Костенските ножари

автор:Михо Червенков

visibility 84

/ брой: 36

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ