06 Декември 2019петък02:55 ч.

Успешни реформи

/ брой: 283

автор:Светлана Велева

visibility 923

От една година слушаме за реформи в най-различни сектори. Предложенията за тези реформи обаче предизвикват остри обществени реакции и критики от страна на експерти, стига се и до протести. Толкова да са лоши за граждани и бизнес, че и протестират? Е, поне един сектор е удачно реформиран, стана ясно вчера. Енергетиката, за чието окаяно състояние непрестанно алармират всички, скоро щяла да излезе от кризата. Дълговете на НЕК се топели като ноемврийски сняг и то благодарение на "законовите промени по инициатива на КЕВР и енергийното министерство". И ето, в края на септември задълженията на НЕК били по-малко. Това според Теменужка Петкова е знак, че решението на КЕВР от 1 август вече дава добри резултати. За кого обаче? Нека припомним, че това решение беше за вдигане цената на тока чрез добавката "задължение към обществото". Всъщност задължение НА обществото да изплаща дефицита в системата, натрупан от скъпата енергия, изкупувана от американските централи и ВЕИ.
Реформа би било да се променят договорите по преференциално изкупуване на енергията от тях - промяна няма. Поредното отлагане на договорености не е успех, провал е. В действителност обществото плаща за липсата на реформи, а от август и бизнесът - с по-високи цени на тока. И ако дълговете на НЕК са намалели последните месеци, то е, защото бизнесът плаща сметката. Това не е реформа, а прехвърляне на тежест като израз на безсилие. Символичното намаляване на такса "задължение към обществото" от ноември - от 37,90 лв. на 36,83 лв./МВтч, пък е нагъл популизъм. Самият бизнес вчера предупреди, че няма никакви реформи в сектора и че много родни предприемачи изтеглят бизнеса си в чужбина, където има по-добра среда за инвестиции и поне някаква предсказуемост. И каква либерализация ще има на пазара, като виновниците за дисбаланса на сектора няма да продават на пазарни цени, а ще продължават да ползват привилегии? Ще вдигнем пак цената на тока ли? Реформи? 

От трети опит : Партийната субсидия става 8 лева

автор:Дума

visibility 285

Бедност заплашва развития свят

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 235

Национална стачка блокира Франция

автор:Дума

visibility 50

/ брой: 235

Алпите били база за руския шпионаж в Европа

автор:Дума

visibility 55

/ брой: 235

Кратки новини

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 235

Боко ТВ

автор:Велислава Дърева

visibility 76

/ брой: 235

В България се имитира борба срещу корупцията

автор:Дума

visibility 46

/ брой: 235

Животът на един "шпионин"

visibility 59

/ брой: 235

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ