04 Август 2021сряда02:06 ч.

Румен Радев:

Устояхме на натиска за РС Македония

Отпаднаха сроковете за решаване на проблема със Скопие

/ брой: 120

автор:Дума

visibility 310

България устоя на неимоверния натиск на европейските партньори да одобри началото на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС и избягна обвързването на въпроса с календарен график, заяви в Брюксел президентът Румен Радев. "Натискът ще продължава, но доказахме, че можем да бъдем открити за конструктивен диалог и да инициираме размразяването му на най-високо ниво. Няма да позволим да ни извиват ръцете с лобиране, с медиен и политически натиск" каза Радев.
Време е всички да разберат, че само от ангажирането и резултатите от диалога с България зависи ускоряването на европерспективата за Скопие, настоя президентът. Той обяви, че по наше настояване тази тема е отпаднала от дневния ред на лидерската среща.
Държавният глава посочи, че на заседанието на върха на ЕС през май е заварил България в изолация, сочена с пръст и обвинявана за блокирането на преговорите с РСМ и Албания. "Служебното правителство положи огромни усилия да навакса годините, в които европартньорите не успяха да чуят смислена и аргументирана българска позиция на високо ниво. "Затова проведох множество срещи и разговори с лидерите на ЕП, ЕК, ЕС, с президенти, премиери, еврокомисари, външни министри и с държавния секретар на САЩ. Вярвам, че те разбраха, че упреците към България са неоснователни, че имаме ясна позиция за намиране на изход и държим на надеждни гаранции, на устойчиви и необратими резултати в двустранните отношения. Време е да излезем от фамилиарната дипломация пред камерите и да се фокусираме върху прагматичните решения", заяви президентът.
"Показахме, че държим на Копенхагенските критерии за членство и не можем да подминем дискриминацията на граждани на нашата съседка, само заради тяхното самоопределение като българи, което е в разрез с европейските ценности и принципи. Няма как да кажем "да", преди да сме видели устойчиви механизми за изкореняване на изопачения разказ и преднамереното отношение към България от учебниците, музеите, паметниците - до медиите и държавната политика, преди да сме убедени, че съседката ни няма да гради своята идентичност върху кражбата на българска история", подчерта Радев.
 

Янаки Стоилов обжалва отказа за отстраняването на Гешев

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 148

ИТН представи кандидатите за министрите

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 148

Над 200 пожара избухнаха за денонощие

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 148

Спешни медици се разграничиха от протест

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 148

Ценови удар

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 148

ЕБВР придоби дял в концесионера на летище София

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 148

С над 30 на сто поскъпна токът за бизнеса

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 148

Почивката ни излиза с 10-15% по-скъпа

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 148

САЩ гонят още 24 руски дипломати

автор:Дума

visibility 232

/ брой: 148

Грузинци призоваха Путин за рестарт на отношенията

автор:Дума

visibility 219

/ брой: 148

Протест в Прищина пред посолството на Албания

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 148

Кратки новини

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 148

За цената на зелето

автор:Мая Йовановска

visibility 225

/ брой: 148

Цената на тока няма да се регулира от 2024 г.

автор:Евгени Гаврилов

visibility 196

/ брой: 148

Щом номерът минава

автор:Владимир Георгиев

visibility 197

/ брой: 148

Непонятно!

visibility 201

/ брой: 148

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ