22 Март 2023сряда21:24 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес облачността ще бъде значителна, но от запад валежите ще отслабват, след обяд и ще спират, най-късно в източните райони от страната. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Дневните температури ще се понижат и максималните ще са предимно между 9° и 14°. В София - около 11°. Днес облачността ще бъде значителна, но от запад валежите ще отслабват, след обяд и ще спират, най-късно в източните райони от страната. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Дневните температури ще се понижат и максималните ще са предимно между 9° и 14°. В София - около 11°.

Увеличават парите за командировка двойно

Частните фирми могат да отпускат по-големи суми на служителите си за чужбина

/ брой: 17

автор:Дума

visibility 128

Дневните пари за командировка в страната да бъдат увеличени двойно - от 20 на 40 лева. Това предвижда проект за промяна на наредбата за командировките в страната на финансовото министерство, цитиран от БНР. В края на миналата година беше създадена междуведомствена работна група по проблема, с участието на синдикатите, бизнеса, финансовото и социалното министерство, която подготви промени в прословутия документ. Той предвижда двойно увеличение на дневните пари, които сега са 20 лева, ако командированият остане да нощува в мястото на командировката, и 10 лева - ако е без нощувка. Тези размери не са променяни от 15 години. КНСБ предложи да се създаде методика, която да бъде обвързана с размера на средната работна заплата. От Българската стопанска камара се обявиха за фиксирана сума, за да може работодателите да направят разчет на бюджетите си.  

Повече пари ще получават работниците и служителите при командироването им в чужбина. Това предвиждат промени в наредбата за служебните командировки и специализации в чужбина, които са пуснати за обществено обсъждане. Размерът на дневните и квартирните пари, които дават на хората при командироването им в чужбина, не е променян от 2004 г. Настъпилите в този дълъг период съществени промени в цените налагат осъвременяването на размерите на дневните и квартирните пари, посочват от Министерството на финансите.

Например в момента дневните пари при командировка в Германия са в размер на 35 евро, а проектът предвижда да станат 56 евро. Разходите за нощувка в хотел в Германия сега са до 130 евро, а се предвижда да станат до 207 евро. Посочените в наредбата лимити на дневни и квартирни пари при командировка в чужбина по принцип са за държавни служители. Частните фирми могат да дават дневни пари в двукратния размер на тези за чиновниците, като се признават за разход и не се облагат с данък върху доходите.

С промените в наредбата се улеснява и възможността квартирните пари при командировка да бъдат в размер на действителната цена на хотела - както за частните фирми, така и за държавните служители. Частните фирми и в момента дават за квартира на служителите си, колкото е действителната цена на хотела. 

В момента размерът на командировъчните средства е един и същ за големи групи държави. Настъпилите промени в цените от 2004 г. насам налагат на служителите да бъдат изплащани средства в зависимост от ценовите равнища във всяка конкретна държава, пише в мотивите. За да бъдат определени новите размери на дневните пари и квартирните за всяка страна, от Министерството на финансите са сравнявали брутния вътрешен продукт на човек от населението спрямо БВП на човек в България. Така за страните от ЕС най-високият размер на дневните пари става 56 евро и той ще важи да по-богатите държави, а най-ниският размер е 39 евро - за Словакия и Унгария. Най-голям ще бъде размерът на дневните пари при командировка в Швейцария - 87 евро. На второ място е Австралия - 64 евро.

 


Последвайте или харесайте в-к "ДУМА" във ФЕЙСБУК   --> ТУК <--

Споделяйте нашите публикации.

 

 

 

 

Спират сделки с имоти заради глоби на КАТ

автор:Дума

visibility 492

/ брой: 55

Правителството клекна пред търговските вериги

автор:Дума

visibility 495

/ брой: 55

Бизнесът щял да вдига заплатите с 10%

автор:Дума

visibility 488

/ брой: 55

Земеделци на протест срещу скъпата вода за напояване

автор:Дума

visibility 462

/ брой: 55

Чужд премиер на повикване

автор:Александър Симов

visibility 800

/ брой: 55

Военни дитирамби

автор:Нора Стоичкова

visibility 572

/ брой: 55

Има нещо гнило в България*

автор:Дума

visibility 705

/ брой: 55

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ