27 Май 2020сряда14:01 ч.

С част от творбите си

Имена

В чудния свят на Чудомир

130 години от рождението на писателя хуморист, художник и краевед

/ брой: 64

автор:Боян Бойчев

visibility 1109

Кой не е цитирал, дори без да знае, Чудомир? Кой не се е смял с неговите герои? Кой не е попадал в неговия чуден свят? 

Името му е Димитър Чорбаджийски, но е известен именно с псевдонима си, за чийто произход има различни версии. Според най-популярната негов съселянин открил прилика между юношата и снимка във вестника на обявения за държавно издирване деец на ВМОРО Чудомир Кантарджиев.

Роден е на 25 март 1890 година в малкото село Турия, Старозагорско. Там завършва и началното си училище. След това - прогимназия в Казанлък. Баща му мечтае да го види офицер или търговец, докато майката подкрепя желанието на юношата да рисува. В крайна сметка след гимназията в Стара Загора Чудомир завършва и четирите курса на Държавното художествено училище в София. Тук се запознава с бъдещата си съпруга Мара Нонова. Негови приятели са Димчо Дебелянов и Людмил Стоянов. Първоначално работи като учител, след това сътрудничи на в. "Зора" с карикатури и хумористични кратки разкази. Започва да твори още като юноша, първите му карикатури и римувани злободневки са публикувани във в. "Балканска трибуна". Следват фейлетони, разкази, епиграми, публикувани в списанията "Барабан", "Въртокъщник", "Остен", "Жило", "Червен смях" и вестниците "Слово", "Искра", "Зора" и др. Кратките хумористични разкази му носят изключителна популярност. Събрани са в книгите: "Не съм от тях" (1935), "Нашенци" (1936), "Аламинут" (1938), "Кой както я нареди" (1940), "Консул на Голо бърдо" (1949), "Избрани произведения" (1949), "Пестете ни времето!" (1969), "Съчинения в 3 тома" (1970), "Събрани съчинения в 6 тома" (2013), "Юбилеен сборник "Чудомир и нашето съвремие" (2015).

През целия живот на Чудомир писането и рисуването вървят ръка за ръка. Първата му самостоятелна изложба с рисунки и карикатури е през 1925 година в Казанлък, където той живее по това време, година по-късно е и втората му. През 1937 година участва в Националната изложба на карикатуристите заедно с Александър Божинов, Александър Добринов, Илия Бешков и Стоян Венев, по-късно гостува и в Белградската картинна галерия на карикатуристите. Третата му самостоятелна изложба е през 1965 година в Стара Загора, Казанлък и Габрово и през 1967 година в Пловдив. Най-известна е серията му с картини "Нашенци", в която, подобно на своите разкази, представя различни типажи от обществото ни. 

Чудомир дълги години е и директор на краеведския музей "Искра" в Казанлък и оглавява едноименното читалище в града. 

Тежко болен, слага край на живота си през 1967 година. 

Невероятен народопсихолог. Многопластов творец. Хубавото е, че Чудомир вече е включен в учебниците и децата ще могат да открият с усмивка чудния свят на неговите герои.

Незабравими цитати: 

Най-празният от дните ни е оня, в който не сме се смели нито веднъж. 

Помъчих ли се да отразя епохата? Донесох ли полза на народа си? След тая ужасна борба на живот и смърт между двата противоположни свята къде сме ние? На чия сме страна? Кому помагаме чрез изкуството си?

Щом пълзиш като червей, не се сърди, че са те настъпили.

Гърция отваря въздушните си граници

автор:Дума

visibility 123

Първа оставка в британското правителство

автор:Дума

visibility 235

На 1 юли Израел анексира палестински територии

автор:Дума

visibility 251

/ брой: 98

Китай е удвоил делата срещу корупцията

автор:Дума

visibility 162

/ брой: 98

МЕЛОДИЯТА

автор:Анжел Вагенщайн

visibility 334

/ брой: 98

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ