20 Октомври 2021сряда14:01 ч.

В деня на българската община местната администрация отвори вратите си за русенските ученици

Тематични изложби и концерт допълниха празничната програма

автор:Дума

visibility 545

Ученици от Русе посетиха сградата на общината на пл. „Свобода“ и  се запознаха отблизо с отговорностите на различните отдели, дирекции, звена и общински предприятия по случай Деня на българската община и местното самоуправление.

„Община Русе е толкова силна, колкото сме силни всички ние“, обърна се към учениците кметът. Той им пожела да не забравят колко велик е родният им град, възраждал се с общи усилия на предците им след като многократно бива унищожаван във влашко-турските и руско-турските войни.

В края на срещата си възпитаниците на средните училища оставиха своята следа, като заедно посадиха символично дръвче в Централната градина. По-малките посетители от ОУ „Олимпи Панов“ пък бяха подготвили специална презентация, проследяваща историята на русенското местно самоуправление, и подариха на кмета Пенчо Милков албум с рисунки, изобразяващи техните мечти за развитие на Русе.

По случай празника бе открита и изложба в Доходното здание с картини на емблематични русенски сгради, дело на едни от най-добрите русенски художници. Зам.-кметовете Енчо Енчев и Златомира Стефанова приканиха русенци да я посетят и да се докоснат до духа на родния ни град, запечатан в творбите. Атмосферата на събитието бе допълнена и от концерт на Биг бенд Русе.

От 14 ч. в обновения Пантеон на възрожденците учениците от СУ „Възраждане“ и ОУ „Отец Паисий“ се запознаха с паметни моменти от българската и в частност от русенската история чрез 360-градусовия мултимедиен филм „Модерност, Възраждане, Революция – личности и събития“.

В Регионална библиотека „Любен Каравелов“ бе представена изложба, посветена на празничния ден, включваща книги, периодични издания и снимки от фонда на библиотеката. Историческото развитие на русенската община е проследено от далечната 1865 г. до днешно време. На 6 февруари 1865 г. българската общност в града приема своя „Устав на Русенската българска църковна община“, подписан от 70 представители на отделните махали и еснафски организации, с което се слага началото на Община Русе.

В края на деня в Доходното здание се проведе и концерт на Общински детски център за култура и изкуство, Общински младежки дом и ФТТ „Найден Киров“.

 

Повишават пътните такси за камионите

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 201

Бизнес и синдикати на общ протест срещу скъпия ток

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 201

Правителството ще тегли още 500 млн. заем

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 201

Макрон иска шест нови ядрени централи

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 201

Опозицията в РСМ води на местния вот

автор:Дума

visibility 228

/ брой: 201

Полша клекна пред Брюксел

автор:Дума

visibility 295

/ брой: 201

Протести в Ливан срещу действията на "Хизбула"

автор:Дума

visibility 189

/ брой: 201

Лечение

автор:Павлета Давидова

visibility 286

/ брой: 201

История от камъчета

автор:Велиана Христова

visibility 286

/ брой: 201

Човек, пълен с добрини

автор:Димитър Копривленски

visibility 291

/ брой: 201

Радев е гарант за промяната

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 201

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ