27 Май 2020сряда13:19 ч.

В Европа се сблъскаха различни мнения срещу руската помощ за Италия

автор:Юри Михалков

visibility 1068

Руската помощ за Италия в борбата й срещу коронавирусната зараза предизвика обществен и читателски отпор срещу внушенията на някои медии и политици, че тази помощ била безполезна и користна. Последната проява на такова внушение или промиване на мозъците бе публикацията от сряда във в. La Stampa („Ла Стампа“).  В нея журналистът Якопо Якобони твърдеше с позоваване на неназовани източници, че 80% от предоставената помощ от Москва била безполезна или малкополезна.

Авторът смята, че договореността между премиера Джузепе Конте и президента Владимир Путин можела да има геополитическа окраска. Един вид италианският премиер се съгласил да приеме помощта, за да задълбочи личните и политическите отношения с Москва, а руският президент "видял в коронавируса възможност да се вклини, включително физически, в ситуацията в Италия". С една дума Русия да използва своята помощ за постигане на политически дивиденти.

На своя ред руския посланик в Рим Сергей Разов отвърна с писмо, публикувано от „Ла Стапма“, в което припомня изразената от премиера Конте благодарност в телефонния разговор с Путин и посъветва журналистите от вестника да разпитат жителите на Бергамо, където работят руските специалисти, как оценяват помощта. Посланик Разов подчерта, че Кремъл не се е стремил към влошаване на отношенията между Италия и съюзниците й в НАТО  и добави, че читателите сами могат да преценят кой как се държи с италианския народ в трудни времена.

Освен писмото на посланика,  „Стампа“ публикува и отговора на Якобони. Той посочи, че не е изразявал своя гледна точка, а само е пресъздал думите на източниците. Журналистът добави, че „Стампа“ и занапред ще се придържа към главния принцип на журналистиката, който е безпристрастност и обективност на предоставяната информация.

Италия не се страхува да изпадне в зависимост от хуманитарната помощ на Русия за регионите в страната, пострадали от пандемията на коронавируса, заяви външният министър на страната Луиджи Ди Майо в отговор на спекулации за вредата от руската помощ. „Русия изпрати маски, апарати за вентилация на дробовете и хора за дезинфекция на нашите сгради и градове. Те направиха жест на помощ и солидарност. Италия не е страна, която заради оказана помощ трябва да се бои от зависимост от други държави. Ние влизаме в Голямата седморка, ние изпитваме трудности и имаме много приятели по света”, посочи министърът в интервю за „Евронюз“.

Съгласно съобщенията от Русия и Италия руските специалисти са извършили дезинфекция на две болници в региона Ломбардия, те ще работят и в 65 старчески домове, преоборудвани за приемането на пациенти с коронавирус, ще дезинфекцириат помещения и териториите около тях със спецтехника.

Помощта на Русия е жест на велика дружба, така Атилио Фонтана, губернаторът на Ломбардия, на който бе предоставена помощта, реагира след публикацията в „Стампа“. По време на онлайн пресконференция той каза, че публикацията е „политически въпрос и (на него) аз ще отговоря с думите на поета Данте: „Те не заслужават думите: погледни и отмини“. Фонтана добави още, че не участва в политически полемики: „Казвам благодаря на руснаците, които ни изпратиха медици и други хора, които могат да участват в дезинфекцията“. РИА-Новости го цитира с добавката: „Винаги ще има някой, който да спретне спекулация“.

Френското издание Agoravox („Агоравокс“) окачестви критиките срещу руската помощ за Италия като агресивни нападки на дезинформационната машина. „Франция се огъва под тежестта на ковид-19, но финансираните от държавата медии продължават информационната война срещу Русия, която – въпреки санкциите на ЕС и НАТО, – продължава да гаси световния пожар, да защитава мира и да помага на народите да оцелеят“, казва се в статията. В нея се отбелязва и объркаността на Европа пред заплахата от пандемията. „Агоравокс“ цитира и коментари на френските читатели. „Вие не ги обичате, но те са по-човечни от вашите съюзници, които ви помагат, само когато им плащате; "Благодаря на руснаците, те заслужават голямо уважение"; "Руснаци помагат на европейски страни"; "Срам ме е, че съм фрацузин"; "Позор за ЕС, който оставя Италия да гине“; "Добре, че има руснаци"; "Чакаме ви във Франция!“

Срещу манипулацията реагираха и читателите на полското издание Interia („Интериа“). Показателно е, че невярната информация за уж неразрешения от Полша полет на руски военен самолет с хуманитарна помощ за Италия не е повлияла върху тази реакция. Въпросната информация бе разпространена по-рано тази седмица в руските медии и бе опровергана от Варшава, която уточни, че Москва дори не е искала от нея разрешение за полета. Полското Външно министерство извика за обяснение руския посланик Срегей Андреев, който подчерта, че не знае откъде подобна информация се е появила в медиите.  

В своите коментари читателите отбелязаха, че за създалата се ситуация отчасти е виновна самата Полша. „Полша неведнъж е унижавала Русия. Съответно тя реши полетите да заобиколят една враждебна страна, защото по-бързо щеше да достави помощта за Италия по заобиколен път, отколкото да дочака разрешението за полета“, забеляза ползвателят em46. „Италианците без съмнение ценят Русия, а към Полша се отнасят негативно“, смята Bolonia. „Само пълен...превръща във враг по-силния си съсед, надявайки се при необходимост да му помогне чичкото отвъд океана“, убеден е Józwa Butrym. „Само в кризисна ситуация светът можа да разбере коя държава притежава икономическа мощ. Китай изпраща помощ по всички континенти, а САЩ не мога да поемат контроа върху ситуацията дори у дома си“,  отбеляза Kowid. „Изобщо аз вярвам повече на руснаците, отколкото на полските политици“, призна polish farmer.

Дори Русия да преследва някакви геополитически цели с помощта за Италия в борбата й срещу коронавируса, Европа трябва да бъде благодарна на руснаците, пише немският в. Der Tagesspiegel („Дер „Тагесшпигел“), цитиран от РИА-Новости. В статията се отбелязва, че Русия, Китай и Куба може да оказват помощ с надеждата да постигнат едни или други цели. За Пекина това е опит светът да забрави, че китайските власти не се справиха добре с първото избухване на коронавируса. За Русия това е надежда за отпадане на санкциите, а за Куба е търсене на международна солидарност. „Нека всичко това да е така, но все пак нали те помагат. Тази простичка фраза обезсмисля яростта на скептиците, които се стремят да помрачат позитивните моменти, включително защото това напомня за собствената им пасивност. За недоглеждането и мълчанието им. При това ясно е на всеки, че дори някой да спасява давещия, за да получи медал, той все пак спасява човек. Това е важното“, пише в статията.  Изданието обръща също внимание, че поведението на тези три държави рязко контрастира с политиката на европейските лидери. „Рядко по-рано думите "Европа" и "единство" са имали такъв горчив привкус, като сега по време на епидемията“, пише авторът.

Внушението на „Стампа“ за безполеността на руската помощ за Италия бе китикувана и от читателите на швейцарското издание „Блик“. „Да благодарим на Русия и президента Владимир Путин заради помощта за бедстващата Италия! ЕС и Швейцария зарязаха Италия", написал Fritz Münger. „Е, да, когато руснаците помагат, трябва веднага да се каже нещо лошо за тях“, коментира Romano Cagari. „Аз не съм фен на руснаците, но те помагат на италианците. Защо трябва навсякъде да се търси окаляне? Какво правят американците? Затварят всички люкове и искат да направят ваксина само за себе си. И това били наши приятели“, възмути се Peter Kuster. „ЕС и не мисли да помага на своя партньор. Да се отблъскват сега руснаците като „лошите момчета“ е лицемерие“, подчерта Joel Schmidhalter.

„Това е прекрасен знак за готовност да се помогне, който при трагичната ситуация с Италия би трябвало да бъде последван от ЕС. Но вместо това, Евросъюзът блокира доставките на защитни материали за Швейцария“, обвини Jonas Jonsson.

 

 

Гърция отваря въздушните си граници

автор:Дума

visibility 95

Първа оставка в британското правителство

автор:Дума

visibility 195

На 1 юли Израел анексира палестински територии

автор:Дума

visibility 211

/ брой: 98

Китай е удвоил делата срещу корупцията

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 98

МЕЛОДИЯТА

автор:Анжел Вагенщайн

visibility 265

/ брой: 98

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ