17 Януари 2022понеделник01:17 ч.

ново:

Националният съвет на БСП свиква заседание на 50-ия Конгрес *** Пакет от 1,5 млрд. лв. в помощ на бизнеса и ЕРП заради енергийната криза *** Земетресение разклати Гърция, усети се в София *** Окончателно: Гонят Джокович от Австралия Националният съвет на БСП свиква заседание на 50-ия Конгрес *** Пакет от 1,5 млрд. лв. в помощ на бизнеса и ЕРП заради енергийната криза *** Земетресение разклати Гърция, усети се в София *** Окончателно: Гонят Джокович от Австралия

Меглена Кунева:

В МОН се краде

/ брой: 38

автор:Милена Николова

visibility 1419

Служебният министър проф. Николай Денков прекрати обществената поръчка за фирма, която да подбере оценители на научните проекти в оперативната програма на МОН (ОПНОИР), и това ще доведе наистина до спиране на парите от Брюксел заради съмнения в корупция. Самият той защитаваше механизма за такава обществена поръчка, но я е забавил, за да бъда атакувана, заяви вчера ексминистър Меглена Кунева. Проблемите стават прекалено много и програмата вече наистина е в изключителна опасност, смята тя.
Кунева обясни, че можела да си затвори очите за ромските проекти ("ако ги намерят, намерят"), но предпочела да събуди общественото мнение и да каже: "Съжалявам, това е положението в МОН, да се краде от пари за образование е ужасно, това е най-грозната кражба". Още на третия месец в министерството тя установила, че има опити за кражба, затова правилно спряла корупционните ромски проекти. Трябва да се създаде европейска прокуратура, която да разследва тук измамите с европейските фондове, в МОН тя ще има работа, каза Кунева.
Проф. Денков отказа да признае своите грешки от времето, когато е моделирана ОПНОИР, опитвах се да ги поправя в течение на 10 месеца, обяви Кунева. Денков дотолкова обърка публичната комуникация по темата, че се наложи ЕК да го опровергава, та на наш език може да се каже просто: той излъга, отсече Кунева. Програмата не е спряна, но заради изявленията му сега директори на стотици училища може да не изпълняват заявени проекти и това да доведе до недаване на пари по програмата и да загубим 350 млн. евро, уточни тя. Лъжа е, че Денков напусна като зам.-министър, понеже не се приела стратегията му, той не отговаряше за ОПНОИР, защото би се поставил в конфликт на интереси, добави тя. По думите й Денков запазил екипа, който самата Кунева заварила в МОН, и от дълго време работел в тандем със сегашния шеф на кабинета Иван Модев, който преди е оглавявал управлението на ОПНОИР.  
Новият вариант за набиране на оценител чрез централното координационно звено в МС ще забави програмата и ще се наберат малко кандидати, които то няма как да провери за наличен научен опит, твърди Кунева. Оставих на проф. Денков начин как чрез създаването на агенция да се разделят звената в МОН, които дават и които получават парите по програмата, каза тя.

 

Чужда сметка

автор:Аида Паникян

visibility 560

/ брой: 9

Проф. Греди Асса: Изкуството дава доброта и смисъл

автор:Дума

visibility 646

/ брой: 9

Шипченските камбани

автор:Димитър Копривленски

visibility 638

/ брой: 9

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ