07 Август 2020петък15:01 ч.

Дигиталното образование крие рискове децата да предпочетат игрите вместо уроците

На фокус

В мрежата на електронните игри

Най-стряскащото е не в драстичното увеличаване на геймърите, а във факта, че сред тях преобладават децата

/ брой: 125

автор:Альона Нейкова

visibility 1564

С близо 50% се е увеличил броят на играещите на компютърни игри от началото на годината, сочи доклад на компанията Unity Technologies, цитиран от агенция "Йонхап". Активните геймъри, използващи клавиатура или конзола, са нараснали с 46% в сравнение със същия период на 2019-а. Потребителите на мобилни игри са повече от преди със 17 на сто. Подчертава се, че преди пандемията този показател е бил около 13% и е започнал да се увеличава рязко през март, когато много държави са въвели карантина.

За никого не е тайна, че почти всеки поне малко компютърно грамотен човек се е изкушавал от електронни игри. Най-стряскащото обаче не е в толкова драстичното повишаване на геймърите, а по-скоро във факта, че сред тях преобладават децата. В условията на тъй нареченото дигитално образование те прекарваха все повече време пред компютъра. Оказва се, че не само за да учат, а и да си поиграят.

И ако само преди десетина години училищният живот и карането на колело бяха сред основните теми за разговори, сега изобщо не е трудно да се предположи

какво вълнува днешните деца

"Мама ми разрешава да играя по два часа!", хвали се едно от съседските момчета на друго. "А моята хич не ми дава", кахъри се приятелчето му. И двамата са на по 9-10 години. Родителите им споделят, че са много добри ученици. Е, няма как да се провери дали това е точно така. Още повече, че напоследък по-голяма част от оценките се нанасят в онлайн дневниците. А и децата все още са на такава възраст, когато разликата в успеха не е много видима от пръв поглед. Единственото, което прави впечатление почти веднага, е начинът, по който общуват помежду си и с възрастните.

Езикът на децата не само се променя, но и се пренасища от специфична терминология, която невинаги е разбираема дори за майките и бащите им. Овладяването на игрите на телефона и компютъра, както и определени постижения в тези занимания, се превръщат във водещ начин за самоутвърждаване, повишават самочувствието на детето, вдигат реномето му сред връстниците, правят го по-популярно и дори лидер. Обратното хич не е за завиждане - знае го всяко семейство, което се стреми да наложи на отрочето си определени ограничения върху времето за телефонни игри и други виртуални забавления. Като не може да се включи в обсъжданията за най-новите предложения на геймърската индустрия или не знае как се минава на следващо ниво в поредната актуална електронна битка, детето постепенно започва да се чувства "изостанало" спрямо връстниците си и

неусетно става пълен аутсайдер

Мощната машина на компютърните игри постоянно се усъвършенства и това неизбежно води до увеличаването на армията от постоянни фенове, които с трепет следят и бързат лично да изпробват всички последни разработки в сферата. Освен че привличат като магнит хора от най-различна възраст и дори разнообразен социален статус, състезателният елемент при тях нарасна до такава степен, че в редица страни геймърството официално е обявено за спортна дисциплина. Шампионати по компютърни игри се провеждат на какви ли не нива - от отделни клубове до национални отбори и международни турнири, които се организират подобно на истински олимпиади. Не бива да се пренебрегва и фактът, че наградните фондове в най-популярните виртуални битки стигат до милион и половина долара.

Създават се и специални сайтове и блогове, където геймърите следят актуални новини и си споделят тайните на любими игри. Съвременното компютърно забавление става още по-достъпно и благодарение на бума на смартфоните, с които децата се научават да 

боравят, още преди да проходят 

Съвременната електронна игра е изключително образен ярък триизмерен свят, който някои възприемат за по-истински от реалния. И не само заради висококачественото изображение и страхотните звукови ефекти. Във виртуалното пространство интерактивното действие е динамично, неизменно се случват впечатляващи събития, развиващи се на много нива, създадена е реалистична среда с предмети и персонажи, чиито образи са изпипани до съвършенство.

Най-много от компютърни игри се увличат ученици в ранна тийнейджърска възраст, категорични са експерти. Именно преходът от безгрижните години на детството към нарастващите отговорности на по-големите неизбежно повлиява на нервната система. И тя има нужда от по-интензивна защитна реакция или избягване на реалността, а те биват откривани във виртуалните забавления.

Редица изследвания констатират, че почти всички играчи изпитват удоволствие и 

дори споменават думата щастие

описвайки моментите, прекарани пред компютъра. От 15 минути, "разрешени" от родителите в началото на опознаването на онлайн игрите, времето с джойстик в ръка неусетно се увеличава не само до няколко часа, но и до половин денонощие (а и повече). Геймърите често признават, че са неспособни самостоятелно и доброволно да сложат край на зависимостта си, макар да става дума не за спиране на играта веднъж завинаги, а само с цел хапване, душ или сън. Не крият също, че изпитват някаква необяснима празнина, след като изключат компютъра - все едно са изгубили нещо. При децата подобни симптоми неизбежно водят до проблеми с успеха в училище, тъй като основните им интереси са съсредоточени върху игрите, за сметка на всичко останало, включително и на общуването с родители и приятели.

Продължителното седене пред компютъра заради геймърство предизвиква и специфични болки, които засягат най-вече очите, гръбнака, ръцете, ставите... Наблюдават се проблеми с апетита, игнорира се и личната хигиена.

Въпреки че резултатите от проучвания за влиянието на компютърните игри върху развитието на децата са доста противоречиви, обединява ги един от най-острите социални проблеми, свързан с влиянието на агресивното съдържание от

виртуалните битки и реалния живот

Фактите са безпощадни: през 1999 г. двама тийнейджъри в САЩ разстрелват 30 свои съученици от гимназията и раняват над 20 души, а накрая се самоубиват. Разследването на трагичния инцидент разкрива, че младежите са били големи фенове на няколко известни с изключително насилие игри. Случайност? Надали.

Експертите са категорични: подобни случаи, за съжаление, не са единични и наистина дават пълно основание да се говори, че компютърните игри със сюжет, свързан с агресията, провокират насилие и в реалния свят. Статистиката е неумолима: 70% от виртуалните разработки съдържат сцени на жестокост, изтезания, убийства от различни видове оръжия, понякога дори канибализъм... В много страни обаче тези подробности не само са забелязани и подложени на обществено осъждане, но и 

подобни "продукти" бяха забранени

за продажба. Изследванията на Асоциацията по психология в САЩ ясно показват, че такива игри са изключително опасни за подрастващите. Постоянното упражняване на насилие във виртуалния свят поражда нездрави лични фантазии, което в крайна сметка води до прояви на агресия в реалния живот. Други специалисти обаче са по-оптимистични и откриват в игрите своеобразен катарзис или емоционално разтоварване: като изразходва жестокостта си във виртуалния свят, детето е толкова уморено, че няма сили и желание за битки на живо...

Необходимо е да се отбележи, че все пак компютърът и игрите на него, искаме или не, се превърнаха в неизменна част от съвременния живот. Затова те не могат просто да бъдат забранени. Безспорно е обаче, че използването им трябва да е пълноценно, но същевременно и разумно.

Вдигат отново палатки в Триъгълника на властта

автор:Дума

visibility 0

Цветозар Томов: Управляващите гасят огън с бензин

автор:Дума

visibility 35

МВР: Стотици се жалваха от блокадите

автор:Дума

visibility 86

60% спад на чуждите туристи у нас

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 150

Искат сервитьорите да са без маски на открито

автор:Дума

visibility 158

/ брой: 150

Банките очакват забавяне на кредитната активност

автор:Дума

visibility 160

/ брой: 150

В САЩ критикуват Белия дом заради Китай

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 150

"Брекзит" кара британците да се изнасят в Европа

автор:Дума

visibility 232

/ брой: 150

Франция увеличава помощта за възрастни и инвалиди

автор:Дума

visibility 220

/ брой: 150

Мощен взрив помете ливанската столица

автор:Дума

visibility 293

/ брой: 149

Врътки срещу гражданското общество

автор:Славчо Кънчев

visibility 404

/ брой: 150

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 865

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ