13 Април 2021вторник18:47 ч.

Берлински пирати:

В непознати води

/ брой: 215

автор:Калина Йотова

visibility 1092

Политически пирати взеха на абордаж парламента на Берлин (стр. 8). Приключенският им екшън събра, за една нискобюджетна кампания време, цели 8,5 на сто от гласовете, при това още на първото си участие на избори. Непретенциозните им очаквания да прехвърлят 5-процентния праг се оправдаха почти двойно, а сензационният им резултат е още един повод за анализ на последните регионални избори в Германия за 2011 г.
За по-паметливите този филм не е нов. Новосъздадена политическа формация, аналог на Партията на пиратите в Швеция, спечели сърцата на гласоподавателите с възхвалите за директната демокрация чрез интернет и нескромните си амбиции да защитава гражданските свободи (сред които безплатен градски транспорт и безжичен интерент). Декларациите, че политиката може да бъде прозрачна, заседанията да се водят открито, а протоколите и договорите да се публикуват - надуха платната на новоизлюпените политици.  
Немалък принос за успеха на пиратския хит имаше популистката платформа, но и нетрадиционната им кампания. Плакатите, грабващи окото и ума, предизвикваха вниманието не само с ярки цветове, дизайн и многозначителна сугестия. Посланията им бяха насочени към определен адресат, наблягайки на самоопределението, свободата, либерализма. Те станаха повод за размисъл на младите берлинчани, убедени, че старите идеологии вече не са привлекателни, нито подходящи.
За разочарованието на германците и желанието за промяна в управлението на града свидетелстват резултатите на всички партии, макар свободните демократи да понесоха най-унизителната загуба. Съжаление имаше в думите на Клаус Воверайт, който за трети мандат остава градоначалник на Берлин, и в редиците на християндемократите, които загубиха в шест от седем провинции, запазвайки управлението единствено в Саксония-Анхалт.
Разбира се, факторите за пиратската сензация са свързани със специфичния германски контекст -естеството на изборния процес, общата политическа ситуация в страната, кризата, кампанията в тон с нагласите и живота на младите в Берлин. Въпреки че водещото при пиратите не са идеологиите, именно липсата на политически опит, от който тези политически аматьори не се притесняват, може да ги хвърли в непознати води и да ги обрече на кратък живот, както се случи с шведските им колеги, круширали след няколко електорални успеха. Освен това засега успехът на пиратите остава преди всичко протестен вот, тъй като те нямат утвърдена позиция по жизненоважни проблеми от областта на икономиката и външната политика. Затова и гръмките фрази, че те вървят по стъпките на Зелените и Берлин ще предизвика лавинообразен ефект, засега остават само като реплики от забавен екшън сценарий.

Германия с нови правила срещу коронавируса

автор:Дума

visibility 134

Искат оставката на Шарл Мишел заради "Дивангейт"

автор:Дума

visibility 297

Израел с диверсия в ирански ядрен обект

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 71

Възходът на Остап Бендер

автор:Велиана Христова

visibility 540

/ брой: 71

С обич за сънародниците ни в чужбина

visibility 254

/ брой: 71

Тотю Бакалов на 94 години!

автор:Дума

visibility 330

/ брой: 71

Датата

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 71

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ