17 Април 2021събота14:52 ч.

Искам думата

В огледалото на родната демокрация

/ брой: 68

visibility 1486

Камелия БАЗОВА, 
политолог, член на БСП

БСП в последните години се показа като единствената истинска парламентарна опозиция на ГЕРБ; като партия, която започна борба не само срещу задкулисието в управлението, но и срещу задкулисието в собствените си редици. Партия, която започна демократични промени в структурите. Партия с ясна лява идеология, със сериозен интелектуален и експертен потенциал, с много добра, широко гражданско обсъждана, финансово и експертно обезпечена политическа програма, с модерна позитивна кампания, която заради пандемията бе успешно проведена и като дигитална интернет кампания.

И въпреки всичко БСП получи незавидното трето място! Защо? Досегашният курс на партията към демократизация в структурите, към много ясна лява идеология и към патриотична линия на поведение (не на джендър идеологията и на гей браковете, не на преиначаването на българската история и отпадането на теми в учебниците) е изключително правилна и трябва да продължи. Лошите изборни резултати не бива да водят до вътрешнопартийни разпри и търсене на вина, а до консолидация, разум и единение. Затова и решението лидерът на БСП да запази поста си е правилно. Политическата отговорност бе поета с оставката на Изпълнителното бюро. Оттук насетне  партията трябва да продължи да върви по досегашния път на отчетлива лява идеология и популяризиране на лявата идея в обществото, задълбочаване на демократичните процеси в партията. Защото БСП в никакъв случай не бива да прави компромис със своята лява идеология! Защото тя е единствен неин реален носител.

Ето защо такива инициативи като идеен дебат "Социализъм 21-ви век" са изключително правилни. Българското общество през тези 30 години бе манипулирано от десния антикомунистически фронт с абсурдни закони, които криминализират социализма, а той бе метод за ускорена индустриализация и модернизация на страната и направи България една от 30-те най-развити страни в света. Заради пренаписването на учебниците българското общество не знае, че концлагери и политически убийства е имало и преди 1944-та и че много западни изследователи определят социализма като успешен метод за ускорена индустриализация и модернизация, който постигна своите позитивни резултати. Социалистите правилно възприемат всичко позитивно, извършено преди 1989-а, и се отричат от всичко онова, което противоречи на демократичните ценности и морал. Това, което е хубаво да стори БСП, е да направи дълбок анализ на своето участие в тези 30 години преход, на своята позитивна и негативна роля в него. Да си отговори на въпроса защо не успя да реализира социален модел на прехода, да анализира грешките, които е допуснала, както и да открои добрите си практики. И като най-старата и най-мъдрата партия у нас да инициира широк дебат за бъдещето на България - един план за 15-20 години напред за икономически и социален възход, който да се подложи на общонационално обсъждане.

Недобрите резултати от изборите се дължат на много причини - и извънпартийни, и вътрешнопартийни: КОВИД-кризата и трудността в разбиването на 12-годишния корпоративен, олигархичен модел на административни и клиентелистки зависимости. Имаше и някои тактически грешки - БСП не успя да състави широка анти-ГЕРБ коалиция и причината не е в самата партия, а в нежеланието на другите участници да сключат такава, в липсата на консенсусна култура на българските политици, което е резултат от нашата народопсихология - "двама българи правят пет партии". Друга грешка на партията е, че тя не заяви ясна и категорична предварителна, преди парламентарните избори, подкрепа за кандидатурата на Румен Радев.

Но прибързани са онези оценки, които обявяват края на левицата. Факт е, че без участието на БСП е трудно да се състави широка и успешна анти-ГЕРБ коалиция. Факт е, че много популистки партии са влизали, но също така и са излизали от парламента, докато БСП е имала много трудни моменти в своята история, но е успявала да се изправи и да си вземе поука от тях. Затова партията е на политическата и историческата сцена вече 130 години и ще продължи да бъде и в  следващите 130. Защото лявата идеология, на която тя е носител, ще става все по-актуална с оглед развитието на глобалния неолиберален капитализъм.

Чужденците се отказват масово от почивка у нас

автор:Дума

visibility 619

/ брой: 74

Само една от четири ябълки на пазара е българска

автор:Дума

visibility 295

/ брой: 74

Тройно по-голям износ на вино

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 74

БАБХ е спряла вноса на 1203 тона плодове, ядки и мед

автор:Дума

visibility 256

/ брой: 74

Ваксинационните паспорти

автор:Аида Паникян

visibility 474

/ брой: 74

Датата

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ