14 Април 2021сряда04:58 ч.

В политическата нирвана

/ брой: 285

автор:Александър Симов

visibility 95

Политическото новаторство на ГЕРБ е като сюрреалистичен вечен двигател - то не познава успокоение и винаги е в състояние да те изненада неприятно като финансов министър, който иска да ти ореже заплатата или пенсията.
Неизтощимият дух на управляващата партия наскоро забърка история напълно в духа на абсурда. Кандидатът за кмет на Попово от ГЕРБ Иван Димитров още преди изборите е уведомил властите, че градоначалникът е сменен. Откъде гербаджията е бил така убеден, че той ще спечели и ще се получи властовата рокада, е въпрос, към който прокуратурата трябва да прояви засилен интерес. Но в случая това е дори маловажната част от сюрреализма. Изборите минават, Иван Димитров безславно губи. Писмата от фонд "Земеделие" обаче продължават да бъдат адресирани до него в качеството му на... кмет на общината.
Съзнанието е безсилно да проумее веднага този политически подход на институциите. Резултатите от изборите нямат значение, защото изборът на властта и съответно - на администрацията, е друг.
Това е върховен, божествен политически плурализъм. Има кандидати за кметове, но чиновниците решават кого искат и кой трябва да е градоначалник. Не бързайте да твърдите, че това ограничава правото на избор. Това всъщност е свръхизбор, радикална чиновническа демокрация, решителна институционална реформа, която отхвърля изборите като загнила останка от несигурното минало.
Този подход отваря нова страница в идеята за управлението изобщо. Очевидно управляващите институции въвеждат свой, нов реформаторски плурализъм. Политиката може да съществува, само докато чиновниците я одобряват. В момента, в който тя се размине с техните възгледи за Вселената, попити обикновено благоговейно от началника, политиката може да бъде отменена. И идва властта на писмата, които ясно сочат кой е истинският кмет (любимецът на властта) и кой е измисленият (този, когото хората са избрали).
Нека да не виждаме в писмото, изпратено до загубилия кандидат, само нелепа чиновническа грешка. Това е поредно олицетворение, продължение на цялата философия на ГЕРБ, че всичко вън от техните редици и интереси е продукт единствено на халюцинация и спокойно може да бъде пренебрегнато. Да се чудим ли тогава, че още преди изборите те заплашваха населението: или избирате нашия човек, или - пари няма!
Ако продължим наум тази реформа в европейски мащаб, резултатът ще е още по-удивителен. Утре премиерът Бойко Борисов и неговата администрация могат да откажат да признаят новия президент на Франция например. И да продължат да пращат писма до стария. Плурализъм и половина. Идеите на ГЕРБ могат да съживят не само финансите на ЕС (да се забравяме, че премиерът се самоувековечи като основен спасител на светлото бъдеще на съюза).  Борисов трябва да патентова своите политически рецепти - тотално отричане на реалността и реформаторски божествен свръхплурализъм. Това вече дори не е политика.
Това е нирвана.
Нирваната на чиновниците обаче винаги води до нещастия за народа. Не трябва да си Далай Лама, за да го знаеш.
 

Президентът веднага свика парламента

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 72

Започна чистка в ГЕРБ след изборния провал

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 72

БСП продължава кампанията "Солидарен Великден"

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 72

Брюксел предлага лекарства и храна без ДДС

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 72

С парите от летището ще пълнят бюджетната дупка

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 72

Eвропейци искат забрана на бензинови и дизелови коли

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 72

Визов режим за ЕС застрашава Македония

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 72

Политически скандал за бъдещето на Балканите

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 72

В търсене на формула

автор:Валентин Георгиев

visibility 92

/ брой: 72

В очакване на гонга за матурите

автор:Деси Велева

visibility 86

/ брой: 72

Спомен за Борис Семерджиев

автор:Емил Янев

visibility 83

/ брой: 72

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ