29 Май 2020петък02:10 ч.

В спиралата

/ брой: 230

автор:Мая Йовановска

visibility 857

Отчетоха поредно увеличение на бързите кредити. На годишна база то е с над 14%. Отпускането на бързи кредити стана масов бизнес у нас, особено заради факта, че изискванията на тези фирми, за да ви дадат заем, са доста по-либерални. За сметка на това лихвите и таксите при неспазване на условията в договора (често пълен с неравноправни за потребителите клаузи), могат да ви докарат до положение да връщате немислима спрямо главницата сума. Особено, ако стигнете до съдия изпълнител. А в този капан попадат основно най-бедните българи.

Експерт преди дни обясни, че фирмите за бързи кредите са започнали да стават все по-изобретателни и преминавали към нови бизнес модели. Започнали да предлагат кредити, конкурирайки банковите оферти. Най-масовият, отпускан от тях кредит, е от 1000 до 5000 лв. Интересното е, че давали и бързи ипотечни кредити. Дали това показва "развитие" на бързите кредити или е белег за продължаващото затъване на най-бедните хора у нас? Преди години се вдигна шум по темата трябва ли бърз кредит да бъде обезпечаван с имот. Въпросът е обезпеченият по този начин бърз кредит може ли да доведе до също толкова бързо отнемане на имота на длъжник.

На среща през лятото, организирана от тогавашния омбудсман Мая Манолова, бе отчетено, че свръхзадлъжнялостта на населението се дължи именно на бързите кредити. И още - че липсва реален контрол върху тези фирми. Дали това ви учудва?

Екипът на Манолова внесе в началото на годината промени в ГПК, свързани именно с неравноправните клаузи в договорите с търговците. Нещо, на което гражданите отдавна се надяват. Омбудсманът поиска и въвеждане на лицензионен режим за тези фирми. Но всичко беше сложено на трупчета и отлежава във фризера без решение. Независимо, че ЕК ще ни накаже. Сещайте се тогава в чия полза работи мнозинството в парламента и властта, докато гражданите се въртят в спиралата на безкрайните дългове. 

И братя Бобокови са арестувани

автор:Дума

visibility 6

Станишев отново настоя за икономически щаб

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 100

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 100

Меркел: ЕС да поеме повече отговорност в света

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 100

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 134

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1065

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 368

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ