19 Май 2021сряда05:46 ч.

Актуално

В търсене на формула

От филма "Всички обичат Слави" някои очакват сеир, но други искат да видят решения

/ брой: 72

автор:Валентин Георгиев

visibility 966

Ще предложи ли партията на Слави Трифонов работещо правителство или ще откаже мандата, с което ще засили и ускори тенденцията към предсрочни избори? Това е големият въпрос, който всички си задават. Съзнателно пропускам реда на първата политическа сила в конституционната процедура, защото при нея нещата изглеждат ясни, поне засега. ГЕРБ са като токсичен актив или по-скоро пасив за този парламент и трябва да бъдат не само изолирани, но и отслабени с редица решения, които да демонтират техния модел на управление като партия-държава. По този въпрос съществува негласен широк консенсус поне на декларативно ниво и е налице солидно парламентарно мнозинство. Каквито и пируети да разиграват от партията на Борисов, включително заявка за участие във филма "Всички обичат Слави", те са обречени на неуспех.  

И тук идва голямата загадка, наречена "Има такъв народ". С упоритото си мълчание Трифонов и хората му към момента по-скоро изглеждат симпатични за публиката, а лаконичното обяснение, че си чакат реда по Конституция, е повече от желязно. Мнозина обаче биха искали да чуят, и с право, какво може да се очаква от тях като хоризонт и решения. Ще бъде ли предложена конкретна програма за управление, каквато до момента липсва? Защото жалоните от "референдума на Слави" не са програма. 

Липсата на яснота ражда всякакви спекулации, а мълчанието на "Има такъв народ" е компенсирано с неспиращи изявления на представителите на другите по-малки партии, основно на адвокат Николай Хаджигенов и Мая Манолова, които влязоха в ролята на говорители на Трифонов. Създава се впечатлението, че "трите партии на протеста" (нещо твърде относително) - "Има такъв народ", "Изправи се! Мутри вън!" и "Демократична България", действат в синхрон. Между тях текат неформални разговори и пазарлъци, а партията на Слави е само формален трамплин за реализацията им като мандатоносител. БСП и ДПС са изключени като "партии на статуквото" и гласовете им са нужни само като масовка. 

Имало съгласие, разбираме, за ревизия на досегашната власт, за промени в Изборния кодекс, за смяна на ръководството на "Информационно обслужване" и на маса шефове на МВР по места, за стопиране на скандални концесии и обществени поръчки... Дотук добре. Но не е достатъчно. Манолова говори и за други спешни законопроекти, свързани с плана за възстановяване, извънредната обстановка и здравната криза, подпомагането на бизнеса и домакинствата, но дали това са намерения и на Трифонов? 

А как да тълкуваме заявките "Единствените условия, които ще приемем, са нашите условия" и  "Ако демокрацията работи както трябва - хората нямат значение", изречени  от Хаджигенов? Думи на безгрешник? Хайде малко по-сдържано. Вече не сме на площада, ще трябва да се работи "в колектив", както се казва, и чуваемостта на различни мнения е повече от важно точно заради демокрацията. 

И пак се връщаме на централния въпрос - защо мълчи партията на Слави Трифонов? При това мълчи не само за намеренията си около мандата, но и по който и да било друг политически въпрос. Болестта и изолацията на лидера са слабо оправдание. И няма как при това положение да не покълне съмнението за липса на мнение, т.е. на управленски капацитет, да не говорим за някакви аргументирани решения. А истинският проблем е, че когато проговорят, нещата може да се окажат още по-зле. Точно това очакват хиените от ГЕРБ - да станат свидетели на голямото сгромолясване на опонентите, да гледат сеир и да атакуват фронтално. 

Какво можем да очакваме? Ако имаш мандат и не съставиш правителство по обективни причини, това вероятно може да бъде обяснено на хората. И би могло да породи симпатии. Имаме примери - Николай Добрев в ония размирни години. Ако не съставиш правителство, защото не можеш, ще предизвикаш разочарование. Рано или късно то ще проличи, затова трябва да бъдеш честен докрай, а най-добре да постъпиш мъдро, като се опреш на помощта на партньори. Логично и твърде вероятно е да се случи и друго - да се оформи някакъв кабинет около Трифонов, с тесен хоризонт и мандат. Тези, които ще го подкрепят, биха го направили само и единствено, за да зашият шамар на Борисов. 

Ако обаче не съставиш правителство, просто защото не искаш, ставаш безполезен. Пълна заблуда е, че връщането на мандат при тази ситуация ще ти донесе последващ бонус. В политиката никой не дава победата на безполезните и няма гаранция, че на следващите избори протестните партии ще спечелят повече.

Затова при всички случаи, ако има някаква много належаща задача пред бъдещото правителство, това е да гарантира, че следващите избори, които очевидно няма да са много далеч, ще бъдат поне малко честни. Защото приоритет над приоритетите засега остава демонтирането на ГЕРБ от властта. 

Започва проверка на Търговския регистър

автор:Дума

visibility 142

/ брой: 94

Марокански мигранти нахлуха в Испания

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 94

Москва даде обяснения за неприятелския списък

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 94

Израелската държава атакувана и от Ливан

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 94

Кратки новини

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 94

Гърди си с титла накичи

автор:Велиана Христова

visibility 142

/ брой: 94

През златната арка

автор:Славчо Кънчев

visibility 106

/ брой: 94

Жертви на модерната война

visibility 145

/ брой: 94

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ