12 Ноември 2019вторник13:44 ч.

В търсене на образен синтез

Запазени марки на Велизар Димитров са подредени в Регионалния музей за история на София

/ брой: 121

автор:Йонко Бонов

visibility 1358

До края на юни в залата за временни изложби на Регионалния музей за история на София е подредена експозицията на Велизар Димитров под наслов "Музеят в света и светът в музея". Тя включва няколко десетки запазени знака, които художникът е сътворил от 1972 до 2015 г.
Създаването на запазена марка е изкуство, което изисква от художника да има нагласа за лаконичен и обобщаващ изказ. Тя е художествен израз, максимално пестелив и точен емблематичен символ, графичен знак, пресъздаден в изчистена, максимално пестелива форма. Някои биха го определили разговорно като умение да откриеш вица, а защо не и изненадващата метафора, която сама намира пътя, ако е истински сполучлива, за да полети самостоятелно от клетката на своя пряк смисъл и на конкретната си обвързаност като графичен израз на фирма или стопанско предприятие.
В полето на запазената марка в България най-изтъкнат автор, с висок международен авторитет, е Стефан Кънчев. В областта на нейния синтезиран изказ работят приложните графици Ив. Богданов, П. Петрунов, С. Каменов, Сотир Сотиров, Б. Китанов, К. Кънев, Д. Дочев, В. Докев, Д. Димитров, Хр. Христов, В. Пенев, Д. Петев, Ан. Мечкуев и др.
В тази достойна фаланга се нарежда и Велизар Димитров. Убеждават ни неговите запазени марки на Държавната агенция "Разузнаване" (2015), Аудиовизия "Орфей" (1992), Международното сдружение "Транспортна инфраструктура, информационни нанотехнологии" (2006), Стопанското предприятие "Родина", Ботевград (1986), "75 години български цирк" (1972) и др. "При изработването на запазена марка целта е да уловиш и да побереш тематиката в един знаков образ, който да я представлява, коментира авторът. Понякога се стига лесно до търсения образен синтез, но нерядко творческото търсене е сложно, отнема до два-три месеца. Има случаи, когато смяташ, че си открил необходимото, но след време решаваш, че то не изчерпва темата, и започваш отново, за да достигнеш до съвършено различен образ."
Велизар Димитров е създал около хиляда запазени знака и около сто тотал-дизайна - освен запазената марка и всякакви видове печатни и рекламни материали, отразяващи приложно-естетически дейността на определена фирма или предприятие. През 1968 г. завършва приложна графика и пространствено оформление в Националната художествена академия. Експозиционен дизайнер е в Регионалния музей за история на София.

 
Велизар Димитров

  
 

Тежка катастрофа на ЖП прелез заради пиян кантонер

автор:Дума

visibility 0

ГЕРБ ще разчитат на ВМРО в новия СОС

автор:Дума

visibility 41

Борисов обещава газ от целия свят

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 217

Над 50% от българите ще пазаруват на "Черен петък"

автор:Дума

visibility 193

/ брой: 217

Всяка шеста бучка сирене с палма

автор:Дума

visibility 251

/ брой: 217

Отварят пристанище Варна за най-тежките кораби

автор:Дума

visibility 151

/ брой: 217

Ево Моралес получи политическо убежище в Мексико

автор:Дума

visibility 9

Гърция отваря пътя на Китай към ЕС

автор:Дума

visibility 282

В Берлин се договориха за пенсионната реформа

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 217

Социалистите печелят изборите в Испания

автор:Дума

visibility 169

/ брой: 217

"Мини Марица изток" поглъщат нови села

автор:Юлия Кулинска

visibility 293

/ брой: 217

Здраве му кажи!

автор:Аида Паникян

visibility 290

/ брой: 217

Датата

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 217

30 години преход - 30 години скандали

автор:Евгени Гаврилов

visibility 535

/ брой: 216

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ