13 Април 2021вторник19:58 ч.

Виктор Папазов:

В това правителство първо действат, после мислят

Евентуален данък върху капиталовата печалба ще засегне всички българи с допълнително пенсионно осигуряване, казва бившият шеф на Съвета на директорите на БФБ

/ брой: 245

автор:Валентин Георгиев

visibility 2479

Виктор Папазов е основател на Българска фондова борса АД. От 1991 г. активно участва в създаването и развитието на капиталовия пазар в България. Съветник към икономическите комисии в парламента, преподавател, икономист. Има магистърски степени от УНСС, специализация Advanced Management Program в Харвард (2005 г.), възпитаник на Georgetown Leadership Seminar (1996). През 1998 г. Световният икономически форум в Давос го избира за Глобален лидер на утрешния ден (само още 7 други българи са удостоени през годините с това отличие)."Финансовата стабилност я създаде предишното правителство, то остави 8 млрд лв. резерв, които сегашните похарчиха и ще оставят само руини"

"В ГЕРБ няма идеи, там вождът е над закона, над парламента, над всичко"

"Харчат за прищявки, само за един полет на "Еър Тигър" отива месечният бюджет на обсерваторията в Рожен"


- Г-н Папазов, какво е мнението ви за евентуален данък върху доходите от акции на борсата - друга идея на Дянков за набиране на средства в бюджета, която се появи? Как една такава мярка би повлияла на капиталовия ни пазар?
- По-важният въпрос е: Защо точно сега правителството прибягва до налагането на подобен данък и планирането на този и други данъци? Дали е акт на отчаяние заради празната хазна? Дали е експеримент с търпимостта на инвеститорите? Дали не е ход, който да откаже потенциални купувачи на борсата, като същевременно я направи по-евтина за някой "наш човек"?
Много искам да чуя как правителството ще отговори на потенциалните чуждестранни инвеститори, които буквално преди седмица бяха канени лично от президента Плевнелиев по CNBC и WSJ да вложат парите си у нас, защото нямаме данък върху капиталовата печалба и останалите данъци са само 10%?! Излиза, че пътуването на президента до САЩ е било безсмислено и той е излъгал чуждестранната бизнес общност.
Мнозинството българи не реагират на готвения данък върху капиталовата печалба, защото мислят, че той не ги засяга, понеже не притежават акции на борсата. Истината е, че ВСИЧКИ българи с допълнително пенсионно осигуряване (т.нар. втори и трети стълб) са инвестирали на борсата, без дори да подозират - чрез частните пенсионни фондове. Новият данък със сигурност ще ги засегне, но ще го усетят в бъдеще по намаления размер на допълнителните пенсии. Възможно е и това да е истинската причина. Управляващите не за първи път посягат на частните пенсионни фондове. Преди две години те национализираха (всъщност откраднаха) парите на една категория работещи.
Възможно е и друго - мярката да цели да направи инвестициите на борсата непривлекателни, така че инвестициите на пенсионните фондове да бъдат пренасочени към държавни ценни книжа, доходите от които не се облагат с данък, и така да се финансира бюджетът.
- За какви печалби от акции става въпрос?  
- Когато ГЕРБ дойде на власт, индексът Софикс беше на ниво над 400. За три години се срина и стои на нива под или малко над 300. Според мен инвеститорите губят, а не печелят от борсата. Дори на такива компании като "Трейс", които строят любимите магистрали на премиера, цените на акциите им се сринаха. Какво остава за другите.
- Досега не ми е известна реакция на днешното ръководство на БФБ по въпроса. Защо се мълчи? А как реагира инвестиционната общност?
- БФБ е държавна, 51% от капитала й е собственост на МФ. Естествено е чиновниците да не изразяват собствено мнение. По-интересен е въпросът защо външните членове на Съвета на директорите и на БФБ и на Централния депозитар - като Любомир Бояджиев, Ангел Рабаджийски и Апостол Апостолов, като представители на инвестиционните посредници, мълчат? Преди три години, когато национализираха борсата, те аплодираха преврата в нея поради лична неприязън към мен. Тогава бях един от малцината, които се осмелиха да се противопоставят на произвола на финансовия министър, дори публикувах статия в "Уолстрийт Джърнъл".
Сега, когато доубиват БФБ, външните "независими" директори пак мълчат. Даже нямат доблест да си хвърлят оставките. Очевидно е, че те са там за директорските възнаграждения, а не за да защитават интересите на участниците на пазара, инвеститорите и акционерите.
- Каква е практиката в другите страни по отношение на този данък?
- Практиката е най-различна. От липса на данък до сравнително сериозно облагане. Никъде нещата не са прости обаче. Всяка страна преследва определени цели. Някои страни обезсърчават бързата спекулация, като налагат данъци върху печалби от акции, преседяли в портфейла ви за срок по-къс от определен период. Навсякъде обаче много внимават да не разрушат доверието в пазара, защото той е от жизнено значение за пазарната икономика. Много страни не облагат печалбите на чуждестранни инвеститори. В България няма такава дефинирана цел. Просто се събужда някой управляващ и решава да въведе нов данък. Защо? Какви ще са последиците? Какви постъпления ще има реално? Това няма значение.
Всъщност вярвам, че вече никой няма съмнения, че мисленето не е сред силните страни на това правителство. Те първо действат, после мислят. По-скоро не мислят, а реагират на общественото недоволство. Те просто настъпват мотиката и ако силно ги удари, отстъпват.
- Какво е състоянието на БФБ и капиталовия ни пазар през последните три години? Според някои оценки те са извън времето и пространството. Така ли е и само кризата ли е виновна за това? 
- Състоянието е, каквото е състоянието на страната. Криза има в целия свят, но почти всички пазари се възстановиха в голяма степен. Нашият капиталов пазар продължи да потъва, а и сме свидетели на все повече отписвания на дружества от пазара. Ако помните, през януари 2010 г-н Дянков обеща няколко неща - че ще развие пазара и че ще продаде борсата до края на годината. Нищо от това не се случи. А минаха почти 3 години!
Всъщност обект на подобно отношение е не само борсата. Вижте как са орязали бюджета на КФН за 2013 с 2 млн. лв. Министър Дянков заради лични дрязги със Стоян Мавродиев орязва бюджета на регулатора! Къде в Европа има такова безобразие? Всъщност Дянков използва този похват и преди, когато оряза бюджета на предишния президент и дори ги остави една седмица без пари, като им изпразни сметката. Няма държава, в която финансовият министър да може да си позволи такива неща.
- Нека разширим темата - какво е мнението ви за готвения данък върху лихвите от депозити? Аргументът за въвеждането му отново е фактът, че го имало и в други страни.
- Аргументи като "в Европа е така, в САЩ онака" са несериозни. Ако гледаме как е в Европа, повечето от членовете на това правителство отдавна щяха да бъдат другаде, някои може би дори в затвора.
Подобен данък, от една страна, обезсърчава спестовността, което е лошо. От друга страна, удря джоба на спестителите. Много се спекулира как щели да засегнат само богатите. Пълна глупост! Хората с големи депозити не са ги натрупали случайно. Те ще намерят решение. Не бива да забравяме, че все още сме членове на ЕС и движението на капитали е свободно. Ще пострадат най-уязвимите - пенсионерите, които са скътали няколко хиляди лева и за тях тази лихва е много важна - за лекарства, за храна, да добавят към мизерната пенсия. Нали знаете колко много пари са 10 лева за един пенсионер? Да не говорим, че ще ги подлудят с декларации и банкови такси при плащането на данъците. Все повече се убеждавам, че е прав Любомир Христов, като твърди, че това правителство се е продало на банковия картел.
- Освен тези два данъка се появиха идеи и за още нови данъци. Дянков пък не изключи в бъдеще премахване на плоския данък. Вашият коментар?
- ГЕРБ се самоопределят като дясна партия. По света десните партии намаляват данъци, приватизират, а не задушават бизнеса с нови данъци и невръщане на ДДС. Така че последните действия на ГЕРБ са по-скоро типични за левите партии - данъци за "богатите", върху доходите от лихви, върху капиталовата печалба и върху всичко друго. Но аз смятам, че ГЕРБ не са нито дясна, нито лява партия. Всъщност това е една партия на лумпените със силно изразен култ към личността на вожда. Те нямат идеи и платформа. Каквото каже вождът - това е. Той е над закона, над парламента, над всичко.
Кажете ми лидерът на коя дясна партия ще заяви, че от данъка върху лихвите щели да пострадат само богатите. Т.е. премиерът не харесва богатите, но е десен политик?! Е, това ако не е популизъм, какво е? Как точно ще направим богата държава с бедни хора? Иначе се бие в гърдите как извел държавата от кризата, какви прекрасни неща прави за нас.
- Да ви попитам за нещо друго - ГЕРБ обичат да изтъкват колко сме стабилни финансово в ЕС на фона на другите държави. В същото време фалитите продължават, предприемачите държат парите си в банката, вместо да инвестират, пада износът, потреблението се свива, растат инфлация и безработица... Как ще коментирате тази ситуация?  
- Управляващите нямат никаква заслуга за стабилността. Тя е наследена от предходните две правителства. Ситуацията досега беше стабилна и защото получиха в наследство резерв от 8 млрд. лв. от предходното правителство, които успешно похарчиха за три години. Не бива да се забравя, че икономиката е силно инерционна система. Тъй че стабилността я създадоха предишните. Тези най-вероятно ще оставят след себе си хаос и руини, огромна младежка безработица и повишена икономическа емиграция. Вече се вижда, че започнаха да теглят заеми, за да кърпят ситуацията. Много е вероятно до пролетта тя да се влоши значително.
Аз не познавам друго правителство, което така безотговорно да управлява обществените средства в свой интерес и за свои прищявки. Например само един полет на "Еър Тигър" се равнява на месечния бюджет на обсерваторията в Рожен. После декларират как науката им била приоритет! Как да коментирам това?
Вижте каква звучна плесница получиха с писмото на президента на ЕБВР относно ВЕИ. Икономическа политика? Национални цели? Приоритети? Имам чувството, че това са непознати и непонятни термини за правителството.
- Прогнозите ви за развитието на капиталовия пазар и икономиката ни през идната година?
- Мрачна, много мрачна. Управляващите не само са невежи и арогантни, но и толкова са се самозабравили, че пречат на развитието ни и са заплаха за бъдещето ни. Да се стига президентът на ЕБВР да им прави писмено забележки, че правят глупости, рушат инвестиционния климат и доверието на чуждите инвеститори и косвено причиняват загуби на ЕБВР! Очаквам скоро да се изненадат, като открият, че вече никой не ги подкрепя - нито в чужбина, нито у нас. С изключение на присъщия им електорат, разбира се. Макар че и той започна да изтрезнява като че ли. Техните разгроми започнаха. Изборите в Калофер от преди няколко седмици са само предвестник на предстоящото. Оттук нататък пътят за тях е само надолу. Неприятното е, че и ние ще се сринем с тях. В живота е така. Цената на глупостта се плаща с лихвите, без да се удържат данъци.
Другото неприятно е, че всички отново ще обявят дясното управление за лошо и ще се предложат още по-крайни леви решения, които ще влошат още повече ситуацията. Вече чувам как ми опонират - "аман от десни икономисти и политики". На такива бих им отговорил, че съм много ляв, но в смисъл, че искам да няма бедни хора, а не да няма богати. Това обаче се постига не като вземаш от едните и дадеш на другите, а като създадеш условия всички хора да просперират.

Байдън предложи на Путин среща в трета държава

автор:Дума

visibility 10

Възходът на Остап Бендер

автор:Велиана Христова

visibility 563

/ брой: 71

С обич за сънародниците ни в чужбина

visibility 271

/ брой: 71

Тотю Бакалов на 94 години!

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 71

Датата

автор:Дума

visibility 169

/ брой: 71

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ