05 Август 2021четвъртък23:55 ч.

Няколко думи

Ваксини газим...

/ брой: 118

автор:Валентин Георгиев

visibility 192

Налице е много силен спад в процеса на ваксинацията срещу КОВИД-19 у нас през последните дни. А всички предупреждения на експертите са еднозначни - не постигнем ли поне 70 на сто, ни чака нова вълна на пандемията наесен. И нови ограничения и жертви. Европейската статистика сочи, че страната ни е на последно място по масова имунизация с едва 13% цялостно ваксинирано население.
Причините за забавянето и нежеланието на хората са разнопосочни, но тук иде реч и за организационния хаос, който пречи на желаещите. Защото вече има всякакви видове ваксини и могат да се намерят под път и над път, особено в София и в другите големи градове, докато в някои селища в страната не е така. Има сигнали, че много от личните лекари игнорират процеса и хората просто нямат достъп, дори и да искат.
Обратно - шефът на лекарския съюз призна, че на места се изхвърлят отворени вече флакони, защото нямат трайност и няма желаещи (стр. 4). Не знам доколко тези разхищения са в "нормата", но няма нищо по-логично от това съответните дози своевременно да бъдат пренасочвани там, където има дефицит и търсене. Как успяват в другите държави, а ние не? Погледнете Сърбия, която постигна обхват от 31,9%. Или Унгария - с 40,6 на сто от населението.
Сърбия и Унгария разшириха портфолиото си от ваксини, като закупиха и такива, произведени в Русия и Китай.
Зелените коридори и имунизациите по парковете също се оказаха кампанийни и позаглъхнаха при оредяващите мераклии. Явно и "рекламата" някъде куца. Очевидно, всички, които са искали, са си сложили дозите, останалите просто не щат имунизация. А според последното проучване на агенцията на ЕС Eurofound в България оставаме най-скептични към ваксините. На въпрос "Ще се ваксинирате ли, когато имате тази възможност?", цели 60 на сто от хората казват, че е слабо вероятно да го направят. Едва около 30 на сто отговарят, че вероятно ще се ваксинират. Като най-силен фактор на влияние в случая се посочва негативната антиваксърска информация в социалните мрежи и медиите. А тя е всякаква - от плашещи коментари на експерти до откровени фантасмагории. Като например внушенията, че ваксинираните привличали като магнит метали(?!) заради вграден микрочип, с който те проследявали и контролирали.
Твърде спорни остават и данните, които изнесе преди ден здравният министър Кацаров, че 43% от българите вече са се срещали с болестта и имат изградени антитела. Данните веднага бяха опровергани от други лекари. А дори инфекционистът Аспарух Илиев от Берн предупреди лекарите ни да се стегнат, защото, ако не се ваксинираме, наесен ни чака нова КОВИД-вълна с по-заразния и опасен индийски щам. Очевидно, скоро няма да се върнем към нормалността, така че - ваксинирайте се! Другото е безотговрност и дори е престъпно спрямо всички българи.

Пеканов оптимизира Плана за възстановяване

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 150

Световните цени на храните тръгнаха надолу

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 150

90 на сто oт xoтeлиepитe oчaквaт липca нa кaдpи

автор:Дума

visibility 103

/ брой: 150

Израелската авиация удари Ливан

автор:Дума

visibility 129

/ брой: 150

Наши огнеборци гасят пожари в РС Македония

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 150

До 70 000 души участвали в хибридната война срещу Минск

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 150

Неспирен конфликт между Израел и палестинци

автор:Дума

visibility 364

/ брой: 150

На инат

автор:Павлета Давидова

visibility 153

/ брой: 150

Двата полюса на семейство Филови

visibility 142

/ брой: 150

Да знаеш да станеш от масата

автор:Константин Иванов

visibility 149

/ брой: 150

Себеуважение

автор:Ина Михайлова

visibility 339

/ брой: 150

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ