24 Февруари 2020понеделник16:32 ч.

Просветният министър Красимир Вълчев предпочита да си говори с финансовия Владислав Горанов вместо със зам.-министъра на външните работи Георг Георгиев (долу) относно договорките със Северна Македония по образователните и исторически въпроси

Вълчев налага нови ментори за два учебника по история

МОН и МВнР не знаят какво е договорила българо-македонската комисия за промяна в учебния материал

/ брой: 131

автор:Ростислава Иванова

visibility 912

Министърът на образованието Красимир Вълчев обяви, че връща за основна преработка на издателите два от петте учебника по история за X клас заради недостатъчен акцент върху характеристиките на тоталитарното комунистическо минало. "След предложените редакции три от петте учебника могат да бъдат утвърдени. Другите две издателства обаче може би ще направят още допълнителни промени в частта 1944-1989 г. За целта са ангажирани историци основно от БАН, които не са били автори или рецензенти, които да дискутират и подберат добри текстове", заяви той след заседанието на Министерския съвет.

Вълчев твърди, че учебниците били твърде различни и до голяма степен имало несъответствие с програмата, въз основа на която са разработени. Той не обясни как оценяващата комисия в МОН е казала обратното. Препоръките му, за да утвърди двата учебника, са поправките в съдържанието "да са базирани на основните ценности - национални, както и свързани с цивилизационния избор на България и приемането на ценностите на демокрацията, човешките права и свободи". "Ние сме възприели ценностите на демокрацията и когато говорим за недалечен период от историята, трябва да изразим отношението си именно през тези ценности", отбеляза той и увери, че на 15 септември ще има учебници.

Основна цел на брифинга бе министърът да каже, че МС отпуска 12,5 млн. лв. за финансиране на фонд "Научни изследвания". Със сумата ще бъдат финансирани спечелили конкурси проекти. Това е допълнително финансиране към заложени в бюджета 15 млн. лв. С тях ще бъде платено изпълнението на проектите, стартирали предните години, което досега не е направено. 

Междувременно лъсна и пълната неосведоменост и липса на комуникация между МВнР и МОН за договореностите от 10 юни по исторически и образователни въпроси между България и Северна Македония в междуправителствената експертна комисия. Съседски медии съобщиха, че македонските министри са информирани, че двете страни са разгледали доклада на комисията и предложенията до правителствата. Освен общо честване на светиите Кирил и Методий, Климент, Наум и на Цар Самуил комисията одобрила и предложила общи принципи и забележки за съдържанието на учебниците за V клас в България и за VI клас в Северна Македония - по древна и по антична история. Запитан от журналисти какво точно ще се промени в българския учебник, Вълчев се замисли и предположи, че "най-малкото ще бъде добавено новото име "Северна Македония". След което препрати журналистите към МВнР, защото там били по-осведомени. Минути по-късно журналистите спряха в кулоарите на МС зам.-министъра на външните работи Георг Георгиев, който също се оказа, че не е запознат, и на свой ред препрати медиите към МОН. Георгиев обаче дори не знаеше в кой точно български учебник ще има промени, след като няколко пъти спомена за "VI клас" и бе поправен от журналистите.

В."Нова Македония" твърди, че правителството в Скопие е подкрепило и предложението първо да бъде коригиран материалът в българските учебниците за V клас и в македонските учебници за VI клас, а до края на годината да има и промени в нашите учебници за VI клас и македонските за VII клас.

Превозвачите заплашват с бойкот на тол-системата

автор:Дума

visibility 36

Спецпрокуратурата подхваща продажбата на ТЕЦ "Варна"

автор:Дума

visibility 142

Теглим нов дълг от 200 милиона лева

автор:Дума

visibility 210

"Лафка" официално обяви фалит

автор:Дума

visibility 698

/ брой: 37

Експерти от СЗО ще посетят Италия заради коронавируса

автор:Дума

visibility 42

В Берлин замразяват наемите на 1,5 милиона жилища

автор:Дума

visibility 66

Тежък провал на ХДС на изборите в Хамбург

автор:Дума

visibility 98

195 излекувани отново са се заразили с коронавирус

автор:Дума

visibility 153

Какво разказва каскетът

автор:Дума

visibility 0

Как стигнахме до Луковмарш

visibility 622

/ брой: 37

Фалшификация №1 за Втората световна война

автор:Христо Георгиев

visibility 941

/ брой: 37

Хаджииванчовците бранят Апостола

автор:Велислава Дърева

visibility 611

/ брой: 37

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ