31 Март 2020вторник23:08 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Вълчев: Не вкарваме 4-годишните в училище, подготвяме ги за него

автор:Дума

visibility 409

Включването на 4-годишните деца в предучилищната система е най-силната интеграционна мярка, категоричен е образователният министър Красимир Вълчев. Той коментира, че в момента 78% от децата на тази възраст са обхванати в системата на образованието. А голям процент от останалите са от семейства, за които българският език не е майчин. Ако на 4 г. децата са в предучилищна, това дава резултати за по-нататъшното развитие на детето. Началните учители могат да кажат за разликата. В този период най-силно се образуват мозъчните връзки, каза Вълчев в сутрешния блок на БиТиВи.
Той бе категоричен, че , ако децата отидат на предучилищна от 4-годишни, те имат шанс да бъдат професионално подготвени в по-късна възраст. И бе категоричен, че това не е училище. Както и че предучилищното образование не ограбва детството. Нищо не се променя за децата, които са включени в предучилищната - те учат чрез игра. Искаме да обхванем повече деца, най-вече тези, за които майчиният език не е българският. Приносът за тези деца е огромен - учат ги на български, да декламират, да пеят на български, да си мият зъбите, обясни още просветният министър.
От 3 до 7-годишна възраст е ключов период за детето, когато се развиват когнитивни, езикови умения, поясни министърът. Днешните деца са утрешните родители, мотивира той искането за ранно влизане в образователната система на децата.
Вълчев призна, че има и такива деца, които са обхванати от образователната система, но след това са отпаднали.
В София няма проблем със склонността на родителите за включване в предучилищната система, а с невъзможността - ,заради липса на места в детските градини, каза Вълчев. В южните квартали на София са се заселили над 400 000 души, градът не може да насмогне. За 3 г. могат да се построят над 70 градини.
Той смята, че до 2-3 години ще бъде преодолян недостигът на места в детските градини с изключение на София. В града трябва да продължат да строят градини, дори да бъде преодолян недостига.
Училището има и възпитателна роля, а възпитанието на децата става все по-трудно. Днес децата живеят в среда, в която има много фактори за неблагоприятно възпитателно действие и образователната система трябва да компенсира, заяви министърът.
Относно скандала в пернишко училище, Вълчев коментира, че сексуално образование винаги е имало в българското училище. И по времето на социализма имаше здравни теми, биология. Ако погледнете стандарта имаме ден на сексуалното образование. Нямаме ранно сексуално образование, то трябва да предхожда половото съзряване, категоричен е образователният министър.
Децата са обект на множество влияния. Може би имаме нужда от по-ранно образование - в 3-ти, 4-ти клас да бъде началото на сексуалното образование, смята Вълчев. 
Относно матурите, министър Вълчев е категоричен, че за тези проверки в 7-ми и в 12-ти клас не би трябвало да се притеснява нито един учител или родител - външното оценяване е нужно за анализа. Имаме още 2-3 месеца. Децата се справиха, при диктовнике се чете бавно, дикцията на дикторите е много добра - нужно е децата да са при еднакви условия. Имаме варианти за реакция, ако спре интернета, тока по време на изпита, увери той.
За матурите по математика в 7-ми клас, Вълчев каза, че не мисли, че не е обективно оценяването. Някои въпроси предполагат още време, призна той. Обсъждаме, че за изпитите се изисква прекалено заучаване, за това има проблеми. Прекалено много понятия има в 5-7 клас. Възможно е да се въведат интегрални тестове през 2022 г., в тях да имаме и въпроси от природни науки, каза Вълчев.

Румен Радев: Кризата показа, че хазната е празна

автор:Дума

visibility 59

/ брой: 62

Отмениха задължителното носене на маски

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 62

БСП в София с 19 антикризисни мерки

автор:Деси Велева

visibility 48

/ брой: 62

7,8 млрд. лв. нов дълг и дефицит от 3,5 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 55

/ брой: 62

Коронакризата обхвана 63 предприятия

автор:Дума

visibility 56

/ брой: 62

Между 15-16 лв. за килограм агнешко по Великден

автор:Дума

visibility 50

/ брой: 62

НАП няма да запечатва търговски обекти

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 62

Путин общувал с лекар, заразен с КОВИД-19

автор:Дума

visibility 0

Русия и Китай пратиха помощ и за САЩ

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 62

Украйна продава земята си под натиск от МВФ

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 62

Турция ще върне мигрантите по границата с Гърция

автор:Дума

visibility 53

/ брой: 62

Не ви вярваме!

автор:Ина Михайлова

visibility 336

/ брой: 62

Глобална или национална Европа?

автор:Николай Шопов

visibility 62

/ брой: 62

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ