29 Ноември 2023сряда01:12 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Валерия Велева: Чака ни зловеща предизборна кампания

С този кабинет президентът прави опит за разбиване на БСП и овладяване на партията, твърди главният редактор на "Епицентър"

/ брой: 150

автор:Нора Стоичкова

visibility 22

Интервю на Нора СТОИЧКОВА, БСТВ


"За разлика от 90-те години, когато противопоставянето беше комунисти - антикомунисти, сега то не е идеологическо. Тук идва една банда на власт и започва да руши всичко"

- Г-жо Велева, как Ви се струва новият служебен кабинет на президента Радев?

- Това е кабинет "Анти Нинова". Това коментират всички анализатори. Фактът, че в него има министри, членове на НС на БСП, които са яростни критици на линията "Нинова", говори за това. Факт е, че новият министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов е бивш шеф на Борда на директорите на ВМЗ - Сопот, уволнен от Нинова. Има и още един човек, който е противник на Нинова - говорителят на правителството Антон Кутев. И още един, който обича да преплита шпагата си с Нинова - дясната ръка на президента Радев - Димитър Стоянов, министър на отбраната. Това е много странно.

Подозирам, че това е начин за разбиване на БСП, за овладяване на партията и за участие на президента във вътрешнопартийните процеси, които вървят там.

Като имаме предвид, че във втория кабинет на Радев той извади двама души и ни ги представи като месии - Кирил Петков и Асен Василев, и каза: "Ако има още такива като тях, България ще бъде друга", направи им политическия проект, с който те завзеха управлението на страната, подозирам, че сега може да направи същия ход с Крум Зарков.

Всички знаем, че той е претендент за лидерския пост в БСП. Може сега на Крум Зарков да му бъде постлано така, че избирателите на БСП да видят в него бъдещия председател на партията. Това, ако се случи с протекцията на президента, е грубо влизане в партийната динамика. Това е излизане извън правомощията на държавния глава. Всички тези неща ние, анализаторите, ги виждаме ясно. Ще следим дали това ще се случи.

За пръв път имаме кабинет, който няма да работи за успокояване на ситуацията, която е много обострена откъм противопоставяне, а напротив. Предстои допълнително оголване на нервни възли и противопоставяния.

- Има ли опасност този кабинет така да подготви изборите, че БСП все по-трудно да привлича избиратели?

- Напълно е възможно служебният кабинет и президентът Радев с действията си да окажат влияние върху резултата от изборите. Виждаме, че министърът на правосъдието Крум Зарков направи и невъзможното в парламента, за да осуети връщането на хартиената бюлетина, въпреки че имаше мнозинство за това.

Този кабинет с действията си може така да фокусира общественото внимание върху кадри на БСП в досегашното управление. Могат да бъдат нарочени хора, могат да бъдат извадени компромати срещу тях, нелицеприятни факти, които да бъдат посочени на обществото. И същевременно те да нямат време и възможност да се защитят. Защото в никакъв случай няма да има време за съдебен процес, който да установи истината. В този кратък период - два месеца, това е време за развихряне на компроматна война, за разхвърляне на скандали в публичното пространство, за пръскане на кал и за невъзможност на уличените да се защитят.

Подозирам, че кампанията този път ще бъде зловеща. И това личи от думите на самите участници. Президентът Радев очерта една апокалиптична картина, която завещава според него досегашното управление. По същото време Кирил Петков излезе и каза, че в държавата всичко е подредено и оставят една стабилна основа на следващия кабинет. Очаквам в следващите два месеца да видим борба на интерпретациите - кой ще разкаже по-добре своята приказка и кой ще успее по-добре да убеди избирателя в нейната истинност. 

- Тогава как избирателите ще направят информиран избор? 

- Зависи много от това как партиите ще успеят да проведат своя разговор с избирателите си. Медиите са много важни тук, но в много от тях подозирам, че ще има изкривяване на информацията. През тях ще върви негативна кампания. И затова разговорът очи в очи с избирателите ще бъде много важен. Изобщо ще действат старите прийоми на политическата агитация.

Партийната агитация в социалните мрежи се изкривява. Една фалшива новина се превръща в медийна лавина и това е голям проблем, не само у нас. Смятам, че традиционният контакт с избирателя е най-важен, за да го завладееш емоционално. 

- Това е стотното поред българско правителство. Повече от три десетилетия политическа демокрация, а профилът на избирателя е един и същ: емоционален, ирационален, око да види, ръка да пипне, а най-добре ще е, ако нещо остане в нея... Не е ли време избирателите да пораснат най-сетне?

- Това е много трудно. Тази кампания изобщо ще бъде много трудна. Както казах и по-рано - това ще е битка на интерпретациите за това какво е настоящето ни, какво е било миналото, кой е виновен, кой е отговорен. Лозунгите няма да работят. Програмите - също. Няма поле за това. Избирателят казва - най-бедни сме, нямаме газ и зимата ще бъдем на тъмно и студено - какви програми?!

Напротив, тук всеки трябва да излезе с истината си и избирателят да преценява. Отново политиците са в ръцете на избирателите. Как трябва да им разкажат приказката за това какво се случва в техния живот и какъв той трябва да бъде - не знам. Българските политици трябва да бъдат гении. 

- В креслото на Корнелия Нинова сяда уволнен от нея човек, срещу когото тече проверка. Сделки за около 1 млрд. са на неговото бюро. Как ще се развие тази история с подозренията за износ на българско оръжие към Украйна през трети страни оттук нататък? 

- Още когато президентът Радев нападна Корнелия Нинова, изнасяйки данни за оръжейни сделки за износ на оръжие за Украйна, без да показва на публиката фактология, това беше абсолютно контрапродуктивно. Против националните интереси е държавният глава да изнася публично чувствителна информация, докато широката публика не може да достигне до същината на фактите поради нейната специфика. 

- В широката си маса българският народ е русофилски и не желае към Украйна да се изнасят оръжия, с които ще се стреля по руски войници. 

- Да, и такова беше решението на парламента. По този въпрос БСП беше докрай твърда. Ако темата за оръжейните сделки влезе в предизборната кампания, това ще е удар върху националния интерес, върху оръжейния бизнес и удар върху имиджа на България като страна, която не спазва собствените си закони и решения на НС.

- Президентът изненадващо спомена, че служебният кабинет трябва да пише и закони. 

- Служебното правителство има определен срок за работа - 2, 4 или 5 месеца. Но да пише закони - това е нонсенс. Това го няма в Конституцията. Кой ще ги приема тези закони, като няма действащ парламент? Когато се пишат закони, те изразяват философията на управляващото мнозинство. Кое мнозинство в момента управлява страната?!

Дали пък този факт не ни намеква за щенията на Радев за президентска република? Президентът успя за своя мандат и половина да формира 4 служебни кабинета и да управлява страната през тях, дали пък не му хареса твърде много да държи кормилото на изпълнителната власт? Вменявайки законодателна програма на този кабинет, той всъщност пренебрегва партиите. Какво излиза - президентът се опитва да неглижира правовия ред в държавата.

- Според Вас какъв е най-големият проблем на България днес?

- Най-големият проблем е разпадащата се партийна система. Недоверието на избирателите и отсъстващото позитивно лидерство в страната. Другият проблем е жестокото противопоставяне не само между партиите и между хората. Както и издигането на власт на хора, които са много далеч от държавното устройство и които идват на власт с мисълта, че трябва да разрушат всичко, което е било преди тях, защото го смятат за лошо, и после да градят на голо поле новото.

За разлика от 90-те години, когато противопоставянето беше комунисти - антикомунисти, сега то не е идеологическо. Тук идва една банда на власт и започва да руши всичко. Рушат се системните партии и се създават партии еднодневки. "Продължаваме промяната" все още не е партия, например. Те са направо феномен.

Другата изненада бе, че президентът Радев не постави никакви задачи как да бъдат осигурени газовите доставки. Не стана въпрос изобщо за възстановяване на преговорите с "Газпром" или други доставчици. Така и не стана ясно каква е идеята на президента за осигуряване на доставките на газ.

Със съкращения

 


Последвайте или харесайте в-к "ДУМА" във ФЕЙСБУК   --> ТУК <--

Споделяйте нашите публикации.

 

 

 

Държавата ще купува дълга на "Топлофикация София"

автор:Дума

visibility 301

/ брой: 230

40 на сто от българите не си купуват мебели

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 230

Боровец е сред най-добрите непознати ски курорти в Европа

автор:Дума

visibility 253

/ брой: 230

Освободен е корабът с българи в екипажа

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 230

Вучич: Скопие ни предпочита пред София

автор:Дума

visibility 289

/ брой: 230

Гръцките лекари с рецепти за култура

автор:Дума

visibility 251

/ брой: 230

Пробиви

автор:Александър Симов

visibility 243

/ брой: 230

Кошмарен сняг

visibility 239

/ брой: 230

Вучич в "засада"

автор:Юри Михалков

visibility 278

/ брой: 230

Трима рицари на духа

visibility 243

/ брой: 230

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ