25 Юли 2021неделя10:24 ч.

Външни хора управлявали ББР

/ брой: 138

автор:Дума

visibility 294

Отстраненото ръководство на Българската банка за развитие е поемало рискове, които нормална банка не би поела. Единственото възможно обяснение за тези рискове е съществуването на зависимости между действалия тогава надзорен съвет и хора извън банката, които са разпореждали какво да се случва. В момента подготвяме портфолио от тези странни решения за отпускане на заеми и ако се съберат достатъчно данни, ще ги дадем на прокуратурата. Изглежда, че данни за несвойствени дейности има. Това коментира пред "Свободна Европа" икономическият министър Кирил Петков. Той отказа да посочва конкретни компании, но уточни, че два от заемите по над 100 млн. лв. изглеждат твърде рискови. Тези кредити се обслужват, но лихвата по тях е много малка, а плащането на главницата - много отдалечено във времето. Въпросът, който трябва да преценим, е дали рискът от това голямо плащане в края на периода е огромен или просто голям, коментира Петков. Той допусна, че може да се наложи ББР да признае очаквана бъдеща загуба по кредита и да осчетоводи провизии, като това може да доведе до загуби от десетки милиони левове за данъкоплатците. 

За да минимализира риска, ръководството на банката ще води разговори с компаниите, разглеждат се внимателно бизнесплановете по тези кредити, но банката е действала доста оптимистично при одобрението им, коментира Петков. Според него може да се договорят допълнителни обезпечения, но може да се стигне и до провизии. Вече стана ясно, че с подобна структура на кредита е отпуснат заем от 150 млн. лв. на свързваната с Румен Гайтански-Вълка компания "Роудей Констракшън". При този кредит вноската по главницата за 2020 г. е минимална - 170 000 лв., а голяма част от плащанията са предвидени към датата на падежа 2029 г.

Има шанс договорът за изграждане на огромен нов правителствен център от 90 000 кв. метра на територията на "София тех парк" да бъде прекратен с минимални щети, като евентуално се покрият само платените по него суми за проектиране, каза Петков. 

Освободено е ръководството на БЕХ

автор:Дума

visibility 370

Очакват 2% годишна инфлация

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 140

Купуваме по-скъпи телевизори на изплащане

автор:Дума

visibility 369

/ брой: 140

Новата COVID вълна вече е тук

автор:Дума

visibility 353

Италия въвежда зелени пропуски за ваксинирани

автор:Дума

visibility 314

Заев пожела на Албания успех по пътя към Евросъюза

автор:Дума

visibility 432

/ брой: 140

Варшава: Русия победи в спора за "Северен поток 2"

автор:Дума

visibility 533

/ брой: 140

Последна въздишка

автор:Ина Михайлова

visibility 1538

/ брой: 140

Злодеите разстрелват поетите заради песните им

visibility 703

/ брой: 140

Федерализиране или разделяне на Украйна?

автор:Чавдар Добрев

visibility 495

/ брой: 140

Арогантност

автор:Деси Велева

visibility 473

/ брой: 140

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ