18 Май 2021вторник10:31 ч.

Външно иска отзоваване на посланиците "ан блок"

От ЕК са категорични, че опитът и личните качества са най-важни за европейските дипломати

/ брой: 21

автор:Калина Йотова

visibility 1272

Външно ще настоява за отзоваване "ан блок" на всички посланици, обвързани с ДС. Това заяви вчера говорителката на МВнР Весела Чернева пред журналисти.
Тя посочи, че не й е известно по този въпрос в момента да се води диалог с президента, но повтори, че от него се очакват ясни действия. Чернева категорично отхвърли варианта за разглеждане на дипломатите "случай по случай". "Това е нещо, което е трябвало да се случи преди години, вероятно най-късно през 2006 г., когато този закон е бил приет. Президентът е можел да поиска да прочете тези папки, което той очевидно тогава не е направил, или ако е направил, не е счел това за проблем", заяви Чернева. Според нея към настоящия момент "масата, бройката, количеството за съжаление ни поставя в ситуация, в която да трябва наистина да действаме "ан блок". Тя отново повтори, без да споменава конкретни страни, че има запитвания за отзоваване на дипломатите с принадлежност към ДС.
Говорителката на външно информира още, че министерството започва конкурсите за генералните консули, които трябва да сменят отзованите дипломати. Тя увери, че подборът им щял да бъде направен според най-добрите европейски практики.
Междувременно обаче в Европейския парламент генералният секретар на ЕК Катрин Дей категорично опроверга повечето от тезите, които българското външно министерство се опитва да наложи.
Опитът и личните качества на кандидатите са основният критерий, по който Европейската комисия подбира служителите си, категорична бе Дей в отговор на запитване на евродепутат как ЕК се подсигурява срещу наемането на служители, свързани с бившите комунистически тайни служби и дали такива хора биват назначавани в европейските институции. Във въпроса изрично бе даден за пример случаят с разсекретяването на досиета на български дипломати, свързани с бившата Държавна сигурност.
Според генералния секретар на ЕК при кандидатите за работа в европейските институции се оценяват както биографиите, така и дали предишният им опит съответства на нуждите на институцията.
 От отговора на Катрин Дей е очевидно, че Европейската комисия не допуска ограничаването на права на групи хора. Всеки случай се разглежда поотделно, като основен критерий е опитът на кандидата, коментира българският евродепутат от Групата на социалистите и демократите (С&Д) Ивайло Калфин, който е член на Комисията по бюджетен контрол.
 

Борисов пуснал службите в отпуск до септември

автор:Дума

visibility 327

/ брой: 93

В МВР си затваряли очите за купен вот

автор:Дума

visibility 270

/ брой: 93

Говорителят на кабинета: Няма да спрем дотук за ББР

автор:Дума

visibility 284

/ брой: 93

Задава се ново поскъпване на олиото

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 93

300 евро е глобата за шофиране без маска в Гърция

автор:Дума

visibility 189

/ брой: 93

Токът на борсата - най-скъп от пет месеца

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 93

Левите и независимите печелят в Чили

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 93

Израел удари 35 военни цели в Газа

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 93

НАТО отработвала удари срещу Беларус и Русия

автор:Дума

visibility 264

/ брой: 93

Кратки новини

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 93

Всеки на власт - под лупа!

автор:Валентин Георгиев

visibility 227

/ брой: 93

Бруталното изопачаване на историята

visibility 348

/ брой: 93

Датата

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 93

Трудната съдба на един велик паметник

автор:Велиана Христова

visibility 582

/ брой: 92

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ