21 Юли 2024неделя13:42 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Въпреки рекордните печалби банките пак вдигат таксите

/ брой: 32

автор:Дума

visibility 312

Въпреки рекордната печалба от 2,1 млрд. лв. за изминалата година и активното кредитиране, банковата система у нас продължава да вдига таксите на услугите, които предлага за граждани и фирми. Нова вълна от корекции в тарифите за физически лица предприемат от февруари, март и април няколко банки в страната. 

От 20 февруари Банка ДСК вдига цената на част от най-ползваните от гражданите банкови услуги. Вдига се таксата за откриване на сметка на гише - това вече ще струва 6 лева, а не 4 лв. Месечната такса за поддържка на сметка с дебитна карта към нея се вдига до 2,74 лв. при 2,60 лв. сега, а без дебитна карта услугата поскъпва с 50 ст. до 4,89 лв., пише segabg.com. Обслужването на безсрочен депозит става 3,91 лв. на месец от 3,50 лв. сега. Вдига се и таксата за поддръжка на студентска карта от 2,60 лв. на 2,74 лв.

Поскъпва още тегленето на пари от каса - банката ще прибира не 0,6% от изтеглената сума, а 0,7%, но не по-малко от 7 лв. Ако сметката е в евро, таксата става 0,8% от теглената сума, но не по-малко от 5 евро. Повече пари ще ни взимат и за внасяне на пари - сега таксата е 0,2% от сумата, която внасяме в левове, но се вдига на 0,25%. От 0,3% на 0,35% се покачва и таксата за внасяне на суми в евро. Доскоро безплатни услуги вече ще бъдат таксувани от Банка ДСК - например 10 лева ще струва закриване на разплащателна или спестовна сметка до 6 месеца от датата на откриване.

От 6 март Пощенска банка въвежда такса за внасяне на пари през банкомат. Досега тази услуга беше безплатна, но вече ще се таксува с 0,30 лв, но пак остава доста по-ниска от таксата за внасяне на пари в брой на гише.

Нови такси чакат и клиентите на Централна кооперативна банка от 27 март. Откриването на разплащателна сметка с дебитна карта вече ще струва 5 лева, а не 4 лв. За теглене на пари в брой от разплащателни и спестовни сметки ЦКБ ще прибира 0,6% от суми над 2000 лв., а не 0,5%. Вдига се и таксата за вътрешнобанкови и междубанкови преводи по сметки - от 3 на 3,50 лв. 

От април промени ще има и за клиентите на Първа инвестиционна банка. Теглене от пари от банкомат на ПИБ за клиенти на банката вече ще бъде таксувано с 0,15% от сумата, но не по-малко от 30 ст. Досега таксата беше 0,1% от сумата. Променя се и таксата за трансакции, свързани със залагания, като става 1,5% от сумата. ПИБ вече ще начислява и такса при внасяне на пари от банкомат - услуга, която в момента е безплатна. От банкомат на ПИБ с дебитна карта на банката таксата вече ще е 30 ст. Без такса остава внасянето на пари с кредитна карта. 

От началото на февруари и Българо-американска кредитна банка оскъпи някои от своите услуги. Теглене на пари с дебитна карта от банкомат на банката вече струва 30, а не 25 ст. От чужд банкомат таксата вече е 1,20 лв. при 0,99 лв. преди това. Повишена е таксата при теглене на суми в лева или евро от гише.

Нормално?

автор:Мая Йовановска

visibility 1495

/ брой: 136

За добруването на Родината

автор:Дума

visibility 1523

/ брой: 136

11-ата кинообиколка на света започва през август

автор:Дума

visibility 1423

/ брой: 136

Жълтите павета не горят, нали?!

автор:Мартин Карбовски

visibility 1452

/ брой: 136

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ