19 Септември 2019четвъртък12:25 ч.

Въпроси, които искат отговори

/ брой: 139

автор:Николай Малинов

visibility 2354

Чакат ни трудни разговори, и в БСП, и в парламентарната група. Няма шанс да успеем, ако те не са спокойни и добронамерени. И всеки трябва да сподели своите отговори на многобройните въпроси, които ситуацията изисква.
Как се отнасяме към претенциите на улицата? Едно е, когато исканията са ясни и конкретни, друго е, когато се иска всичко и нищо. Едно е, когато се протестира срещу цените на тока, срещу закриването на държавни медии (Гърция), срещу лоши публични услуги (Бразилия), друго е, когато доминира идеята за смяна на политическия модел. Единственият правилен отговор е широка национална дискусия за сериозни промени в Изборния кодекс.
Можем ли да сложим знак на равенство между излезлите на улицата и българския народ? Категорично не. Стотици хиляди наши гласоподаватели ще бъдат разочаровани и обидени, ако посрещнем с безразличие и уплах редица реваншистки, примитивни и изпълнени с омраза към всички и всичко възгласи. Допустимо ли е да мислим за митинги на наши симпатизанти? Според мен - да. Допустимо ли е да бъдат толерирани действия на улицата, които грубо показват закона? Според мен - не.
Вътре в партията. Приемливо ли е да имаме кадрови претенции, все едно разполагаме с абсолютно мнозинство в парламента? "Всички областни управители от БСП!", например. Това е неадекватно и разрушително. Истината е, че правителството не е наше, а с наша подкрепа. Разликата е огромна. Допустимо ли е да хвърлим цялата си енергия за изясняване на вътрешнопартийни противоборства без анализ как това ще се отрази на правителството в толкова тежка ситуация? Лековато е. Обречено на провал е. Който казва "Разпни го!", да аргументира алтернативата и да очертае как вижда следващия ден.
В парламентарната група. Допустимо ли е налагането на "нестандартни решения" без сериозна подготовка, анализ и дискусия? Това ни изправя пред ръба на провала. Можем ли да бъдем принципни и отговорни, без да дискутираме "червените линии"; тези компромиси, които нямаме право да допускаме? Можем, ако мислим, че продължителният престой в опозиция е наша мечта.
Никога не сме били на терена на толкова тънък лед. Дори през 1996 г. Не казвам 1997 г., защото тогава нещата бяха изтървани и просто беше публично оповестена нашата политическа недостатъчност.
Нямам претенции, имам желания. Нямам претенции за държател на верните отговори. Имам желание да изпълним със съдържание понятието "другарство".
 

СЕМ казва решението си за БНР

автор:Дума

visibility 75

БСП поиска: Без споразумения при тежки престъпления

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 180

15 882 подписа за промени в НПК внесе БСП в парламента

автор:Юлия Кулинска

visibility 110

/ брой: 180

Гроздоберът подрани заради климатичните промени

автор:Дума

visibility 184

/ брой: 180

3,1% е реалният икономически ръст през 2018 г.

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 180

Банките ще отделят 0,5% от кредитите като буфер от октомври

автор:Дума

visibility 103

/ брой: 180

Обсъждат международен консорциум за АЕЦ "Белене"

автор:Дума

visibility 111

/ брой: 180

Грета Тунберг говори пред Конгреса в САЩ

автор:Дума

visibility 65

Стачка на морския транспорт в Гърция

автор:Дума

visibility 91

Саудитска Арабия обвини Иран за атаката с дронове

автор:Дума

visibility 153

Датата

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 180

Поети с белезници

автор:Лозан Такев

visibility 118

/ брой: 180

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ