20 Септември 2019петък09:35 ч.

Въпроси неглиже

Софийският номер 460 37 34 полицейски ли е?

/ брой: 290

автор:Савена Злъчкин

visibility 1564

Не бих написала това писмо (въпреки че наистина се възмутих от случката), ако подобни "запитвания" напоследък не ми се бяха случвали и преди...
Споделих с приятелка, която също каза, че и при нея напоследък се случва някой да се обади по телефона и да разпитва разни неща за нейни съседи. Това става възможно само за абонатите със стационарни номера. Ето и случката.
Преди три дни в късния следобед позвъня домашният ми телефон (това е Виваком). Предавам в общи линии разговора. Насреща млад женски глас:
- Извинявайте за безпокойството, но се обаждам във връзка с една ваша съседка (името така и не запомних), момиче на 20 години, можете ли да ми дадете информация за това лице...
- Чакайте, чакайте, първо кой се обажда и от къде имате моя номер? - питам аз.
- Ами аз съм Петкова (каквото и да значи това) от Финансова полиция, а тя (въпросното лице, обект на запитването) е подписала декларация, където е посочила адреса си и имаме телефона ви от указателя.
- Добре, значи първо с това трябваше да започнете, редно е поне да се представите, независимо по какъв въпрос звъните - казвам аз. - Но въпросната дама така или иначе не познавам...
- Тя не е дама - побърза да обясни с леко притеснен глас лицето насреща, - става дума за момиче на 20 години...
- Вижте, не познавам такова лице от женски пол. И въобще не ми е приятно да ме замесвате в подобно доносничество.
- Добре, довиждане, извинявайте, повече няма да ви притеснявам.
- Благодаря за което, довиждане.
Ден или два по-късно отново позвъняване.
- Добър ден, обаждам се служебно във връзка с едно лице, което е ваша съседка, младо момиче на 20 години...
- Вие от Финансова полиция ли?
- Да, вижте, интересува ни...
- Вижте какво, онзи ден навярно една ваша колежка вече ме попита и й отговорих, че подобно лице не познавам. Не виждам защо е нужно някой друг да се пробва пак.
- О, извинете, повече няма да ви притесняваме по този въпрос.
- Вижте - продължавам аз, - вие вероятно не сте виновна, но явно напоследък има такава административна практика - да се провеждат разпитвания, при това по телефона, сред съседи за определени лица. И не знам защо смятате, че е редно да се поощрява такава доносническа практика. Ако ли пък това лице представлява такава опасност за живеещите във входа и за обществото като цяло, защо не ни уведомите по надлежния начин? Тук наистина вече има доста непознати, толкова апартаменти се дават под наем и ако си казваме и "добър ден" с хората от входа, вече е похвално.
- Да, извинете, обещавам, че повече няма да ви притесняваме.
Затворихме, но в мен остана някакво смътно чувство за незавършеност на разговора. Затова позвъних обратно на номера, който ме потърси.
- Здравейте, пак съм аз по въпроса за 20-годишната съседка. Вижте, защо не потърсите домоуправител, все пак събират се такси за входа, той или касиерът трябва да имат представа кой живее тук.
- А някакъв техен телефон не можете ли да ни дадете? - в гласа отсреща просветна надежда от явното желание да се посъкратят разходи по оперативна дейност и да успее да претупа работата по телефона.
- Не, съжалявам, просто нямам такъв - казах истината.
- А, момент само, да ви попитам вие откъде имате нашия номер.
- Та нали вие ми звъннахте преди малко!!!
- Да, но ние работим през компютър и звъним през централа и не би трябвало да се изписва номера...
- Е, да, но на моя телефон се изписа - 460 37 34, нали, и както виждате, ви звъня обратно. - Бях донякъде доволна, че не съм останала "съвсем капо" да говоря с напълно анонимен източник благодарение на моя най-обикновен безжичен Панасоник..
- Защото не би трябвало...
Както и да е, в почти приятелски тон завършихме разговора с въпросната дама. Но въпросът е - защо се поощрява в последните месеци подобна практика. Случвало се е на вратата да ми звънят и прилични на вид господа, за които става ясно, че работят към разни фирми и формирования, събиращи кредити, които да питат туй-онуй за други съседи. Разбирам, че си вършат работата, но едва ли им влиза все пак в работата да звънят на чуждите врати и да замесват съседите в чужди проблеми. Хайде, да речем, частните фирми -кредитосъбирачи, са безкомпромисни и арогантни, но тук става въпрос, че лицето, всъщност лицата, за които става въпрос, се представят (след настояване от моя страна) за "служител на Националната полиция". Дали е редно това? Да поставим въпроса на вниманието на полицията - номер 460 37 34 (явно софийски) има ли нещо общо с полицейската служба, или това е някаква постановка?

 

Хаос и искания за оставки в БНР

автор:Дума

visibility 135

/ брой: 181

Четирима се обадили "отгоре" за сваляне на Великова от ефир

автор:Дума

visibility 192

/ брой: 181

Пуснаха Джок Полфрийман предсрочно от затвора

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 181

Системите на НАП били надграждани зле

автор:Дума

visibility 61

/ брой: 181

Пакетът "Мобилност" няма да се преразглежда

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 181

Тол системата може да не тръгне и на 1 март

автор:Дума

visibility 79

/ брой: 181

БДЖ отменя влакове, няма локомотиви

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 181

Вносните цигари задължително с дата на производството

автор:Дума

visibility 57

/ брой: 181

Париж подава ръка на Рим за мигрантите

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 181

Лаура Кьовеши става главен прокурор на ЕС

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 181

САЩ правят коалиция в ООН срещу Иран

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 181

Кратки новини

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 181

Нов Ньой?

автор:Юри Михалков

visibility 147

/ брой: 181

Връх на невинността

автор:Павлета Давидова

visibility 134

/ брой: 181

Много шум и... нищо

автор:Галина Младенова

visibility 111

/ брой: 181

Новите "Кучета" откриват сезона на Арт театър

автор:Надежда Ушева

visibility 62

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ