18 Май 2021вторник11:21 ч.

Михаил Миков:

Върховенството на закона е философия и манталитет

ГЕРБ показват изначално неразбиране на Конституцията, на разделението на властите, на правовата държава, казва зам.-председателят на ПГ на Коалиция за България

/ брой: 114

автор:Лилия Томова

visibility 1477

Михаил Миков е роден на 16 юни 1960 г. Завършил е право и е преподавал наказателно право в СУ "Св. Климент Охридски". Народен представител от БСП в 38-ото, 39-ото, 40-ото Народно събрание от Видинска област. До избирането му за министър на вътрешните работи през 2008 г. е председател на ПГ на Коалиция за България. Вносител е на многобройни приети законопроекти, включително и на двете поправки на Конституцията, свързани с реформата в съдебната система. В сегашния парламент е зам.-председател на парламентарната група на Коалиция за България. Член е на комисията по правни въпроси и по вътрешна сигурност и обществен ред, както и на подкомисията за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС). Член е на Изпълнителното бюро (ИБ) на БСП.

ЦИТАТИ:

"Популистката политика заиграва със страстите на хората, но по същество дестабилизира и разбива правовия ред и държавността"

"Хората у нас разбраха, че без взаимно уважение между властите, без разбирателство България не може да върви напред"

"След празниците започваме консултации за предстоящия вот на недоверие"

"Натрупването на негативни оценки ще тежи на България в дългосрочна перспектива"

- Европейската асоциация на съдиите е категорична, г-н Миков - вътрешният министър Цветанов вреди на съдебната система у нас. Какво следва от този авторитетен наистина извод?
- Че трябва да спре агресивността и арогантността към съда, да спре коментирането на отделни дела. И че подобно поведение на представител на изпълнителната власт поставя под риск независимостта на съдебната система, формира негативни обществени нагласи и невъзможни очаквания. Както и че в България въпросът за разделението на властите сякаш не съществува в Конституцията.
- Цветанов с поведението си нарушава върховенството на закона, е другото категорично заключение на Европейската асоциация на съдиите.
- Върховенството на закона е ценност на Европа, изграждана столетия. И е същностен критерий и за демокрация, и за функционираща правова държава. Когато се правят такива изводи и се дават такива оценки, може спокойно да се каже, че България върви по сбъркан път, а по този сбъркан път я водят хора, които очевидно не обичат да четат Конституцията или не разбират и не осъзнават какво казва тя. Върховенството на закона е не само в отношението на разделението на властите. Трябва да го има и тогава, когато пускаш списъци на колите на партийните си спонсори например, за да не ги спират служителите на "Пътна полиция" или когато възприемаш за "нормално", преди да се извършат процесуално-следствени действия, да теглиш например един бой на заподозрените. Върховенството на закона е философия и манталитет.
- Ако в друга европейска или каквато и да било страна с разделени власти силов министър почти ежедневно и съвсем сигурно - всяка седмица, критикува решения на магистрати и ги обвинява във връзки с престъпността, колко време се задържа на власт?
- В европейска страна подобен човек не би заел въпросната позиция, ако има такъв начин на мислене и прокарва популистка политика, която заиграва със страстите на хората, заиграва с обществените нагласи. А по същество дестабилизира и разбива правовия ред и държавността. Той даже е избран за шеф на предизборния щаб на ГЕРБ, за да може да бъде концентрирана волята и силата, като в член първи на Живковата конституция. Европейските съдии не харесват, разбира се, агресивния и негативен начин, по който министър Цветанов критикува решения на българския съд.
- Коалиция за България няма ли да поиска оставката му?
- Ние отдавна сме поставили този въпрос, а и оставката на правителството също ще бъде на дневен ред с готвения от нас за консултации вот на недоверие. В крайна сметка системата на вътрешните работи е само един от секторите, който беше съсипан от ГЕРБ. Макар че едва ли дори те самите осъзнават какво вършат. А въпросът за оставките е въпрос и на обществените нагласи. Смятам, че доста хора в България разбраха, че без правова държава, без взаимно уважение между властите, без разбирателство България не може да върви напред. Затова след празниците започваме консултации за предстоящия вот на недоверие.
- Вече култова е репликата "Ние ги хващаме, те ги пускат", а Цветан Цветанов не дава "дума да се издума" за полицейското разследване. Но Европейската асоциация на съдиите твърди, че работата на много разследващи е под приемливите стандарти.
- Това е констатация не само на Европейската асоциация на съдиите. Това са констатациите и на пратеника на ООН, който също дава аналогични оценки. Такива са и оценките в доклада на Инспектората на съдебната власт, който тези дни стана известен. И който очертава тежки проблеми в полицейското разследване - проблеми, които водят до некачествени доказателства, до забавяне и неефективност на наказателното производство. Но всичко това се дължи на погрешното разбиране от страна на ГЕРБ на системата на Министерството на вътрешните работи като задачи и цели, дължи се на спряната реформа в този важен сектор, на затварянето й от обществото, на усещането за самодостатъчност и единствено - като медийна необходимост. Това е разбирането на политическото ръководство. При такова разбиране обаче професионалистите са безсилни, а такива в МВР, разбира се, има. В крайна сметка една система може да бъде ефикасна и в рамките на закона, защото именно спазването на закона е това, което отличава държавата и нейните служители от разбойниците.
- И друга лоша новина не за Цветанов, не за правителството, а за всички нас, дойде тези дни - докладът на Европейската асоциация на съдиите ще бъде предаден на Европейската комисия, на Съвета на Европа и на Венецианската комисия, а докладът е по публичните изцепки на министъра. Ще станем ли отново за резил пред света заради безпомощността на властта?
- Ние постоянно ставаме за резил по тази причина. Повтарям - аналогични констатации има и от докладчика на ООН, тежки са изводите и в писмото от Съюза на съдиите, изпратено в Европейската комисия. Не можем да забравим и онези изводи, които Европол прави в своя доклад за 2011 г. по отношение на борбата с организираната престъпност. Има натрупване на негативни оценки, което ще тежи върху България в дългосрочна перспектива. Утре Борисов и Цветанов няма да ги има, няма да го има управлението на ГЕРБ. Но тези оценки дълго време ще са върху публичния образ на страната ни.
- Днешната власт сигурно все пак знае, че имаме основен закон. Как мислите, като ги наблюдавате какви ги вършат, г-н Миков, дали са чели Конституцията?
- Даже последните решения на Конституционния съд през тази година са достатъчно красноречив израз за "уважението" към закона и за неговото върховенство от страна на властта, и за това, как четат Конституцията управляващото мнозинство и неговото правителство. Пример е и последната позиция на кабинета по казуса за вотовете на доверие и недоверие, с която позиция едва ли не, ако биха могли, щяха да забранят вота на недоверие. Това показва изначално неразбиране на Конституцията, на разделението на властите, на правовата държава. Нещо, което е недопустимо в България през ХХI в.

Борисов пуснал службите в отпуск до септември

автор:Дума

visibility 327

/ брой: 93

В МВР си затваряли очите за купен вот

автор:Дума

visibility 270

/ брой: 93

Говорителят на кабинета: Няма да спрем дотук за ББР

автор:Дума

visibility 284

/ брой: 93

Задава се ново поскъпване на олиото

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 93

300 евро е глобата за шофиране без маска в Гърция

автор:Дума

visibility 189

/ брой: 93

Токът на борсата - най-скъп от пет месеца

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 93

Левите и независимите печелят в Чили

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 93

Израел удари 35 военни цели в Газа

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 93

НАТО отработвала удари срещу Беларус и Русия

автор:Дума

visibility 264

/ брой: 93

Кратки новини

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 93

Всеки на власт - под лупа!

автор:Валентин Георгиев

visibility 227

/ брой: 93

Бруталното изопачаване на историята

visibility 348

/ брой: 93

Датата

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 93

Трудната съдба на един велик паметник

автор:Велиана Христова

visibility 582

/ брой: 92

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ