21 Октомври 2019понеделник17:36 ч.

Актуално

Вързана държава и разпасали се грабители

/ брой: 160

автор:Йонко Бонов

visibility 1537

Цената на електроенергията за домакинствата в България била най-ниска в цяла Европа! Алкохолът у нас също е най-евтин. Само че тези показатели с нищо не ни помагат да се оттласнем от дъното. Защото тук се поддържат най-високите цени на тока за промишлеността. Следователно частният бизнес си наваксва, като ни чака на входа на своите магазини и ни избива зъбите при потреблението. Утешението ни е в най-евтиния алкохол в Европейския съюз.
Бивши партийни секретари като Иван Костов овързаха здраво държавата и я превърнаха в безропотен заложник на какви ли не наши и чуждестранни машинатори. За жалост не за своя лична сметка, а за сметка на обикновените, нищо неподозирали, хора.
Що е това държавност и има ли почва у нас? Отговорът ни го дадоха не от Западна Европа или от Америка, с които все се опитваме да мерим ръст и в тези си амбиции изглеждаме все по-комично. Отговорът дойде от съседна Румъния, за пореден път напоследък. Оттам показаха на света, че измеренията на данък добавена стойност не са нито непоклатим канон, нито са неоспорима аксиома. Напротив в условията на пазарна икономика ДДС има математическа пластичност и прагматично развитие. ДДС на хранителните продукти и на безалкохолните напитки беше свален до 9 процента. Един ход, който доказва безспорно, че там има държавност, и то със свободен и буден дух, а не безпомощен труп, прескачан от всеки, който с единия си крак крачи извън закона.
Рязкото намаляване на ДДС означава мощен стимул за масовото потребление, чувствително раздвижване на икономиката, спиране на източването на пари от държавния портфейл, стимулиране на местното производство, осветляване на още една част от сивия сектор, повишаване на конкурентността, както на вътрешния, така и на международния пазар, по-добро сработване между държавата и частния бизнес, откриване на нови работни места, постепенно намаляване на безработицата, повишаване на доходите на населението. Изобщо снижаването на ДДС за продукцията за масова консумация означава ход в позитивна посока, верен път към повишаване на жизнения стандарт.
Кои ще пострадат най-вече от този полезен ход за Румъния? Преди всичко ще пострада България - с най-слабото си стопанство в Европейския съюз, и то родното ни селско стопанство. Инвазията на хранителни стоки от север за неуредената ни и зле работеща икономика ще бъде още по-мъчителна. Едва ли таксите на Дунав мост ще възпират за дълго нашите сънародници от крайдунавските селища да ходят на румънски пазар. Впрочем икономистите на север били изчислили и какви суми ще се прелеят в страната им от джобовете на заинтересовани българи. Вече се предрича спад поне от 30 процента в оборота от търговия на дребно с хранителни стоки в дунавските ни градове, заяви Мариана Кукушева, председател на Управителния съвет на Националния браншов съюз на хлебарите и сладкарите.
Няма нищо по-естествено от това, когато страната е отчайващо бедна, когато помощ отникъде не се вижда и когато не е останало нищо за губене, да се прояви финансова гъвкавост и да се коригира Данъкът върху добавената стойност, който очевидно е пагубен за народа ни. Как да стане това, когато имаме вързана държава и разпасали се грабители, чийто брой расте поголовно, както броят на добитъка по времето на социализма?  
Тежкият ни проблем е, че си имаме властници с мъжествено излъчване, които се държат като стеснителни първолаци пред Великите сили. Сигурно не им е лесно, но още по-трудно е да вървиш срещу интересите на собствената си страна. Затова, ако имаше политически морал, "колкото синапово зърно", би трябвало добросъвестно да свалят служебните си костюми, да развържат чиновническите си вратовръзки и да се облекат в тениски и дънки като редови граждани. 
 

Лавров напомни, че "Росатом" иска да участва в АЕЦ "Белене"

автор:Дума

visibility 52

Борисов обяви, че строи газови магистрали

автор:Дума

visibility 104

Гурбетчиите пращат по 3,4 млн. евро на ден

автор:Дума

visibility 183

/ брой: 201

"Зиги-Заги, Ой-Ой-Ой, Адолф Хитлер наш герой!"

автор:Велислава Дърева

visibility 539

/ брой: 201

И ядно тупаме с краче

автор:Константин Иванов

visibility 240

/ брой: 201

Николай Радев: "Златният дъжд" от пари към Пловдив е мит

автор:Павлета Давидова

visibility 335

/ брой: 201

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ