01 Юни 2020понеделник01:30 ч.

Актуално

Вързана държава и разпасали се грабители

/ брой: 160

автор:Йонко Бонов

visibility 1687

Цената на електроенергията за домакинствата в България била най-ниска в цяла Европа! Алкохолът у нас също е най-евтин. Само че тези показатели с нищо не ни помагат да се оттласнем от дъното. Защото тук се поддържат най-високите цени на тока за промишлеността. Следователно частният бизнес си наваксва, като ни чака на входа на своите магазини и ни избива зъбите при потреблението. Утешението ни е в най-евтиния алкохол в Европейския съюз.
Бивши партийни секретари като Иван Костов овързаха здраво държавата и я превърнаха в безропотен заложник на какви ли не наши и чуждестранни машинатори. За жалост не за своя лична сметка, а за сметка на обикновените, нищо неподозирали, хора.
Що е това държавност и има ли почва у нас? Отговорът ни го дадоха не от Западна Европа или от Америка, с които все се опитваме да мерим ръст и в тези си амбиции изглеждаме все по-комично. Отговорът дойде от съседна Румъния, за пореден път напоследък. Оттам показаха на света, че измеренията на данък добавена стойност не са нито непоклатим канон, нито са неоспорима аксиома. Напротив в условията на пазарна икономика ДДС има математическа пластичност и прагматично развитие. ДДС на хранителните продукти и на безалкохолните напитки беше свален до 9 процента. Един ход, който доказва безспорно, че там има държавност, и то със свободен и буден дух, а не безпомощен труп, прескачан от всеки, който с единия си крак крачи извън закона.
Рязкото намаляване на ДДС означава мощен стимул за масовото потребление, чувствително раздвижване на икономиката, спиране на източването на пари от държавния портфейл, стимулиране на местното производство, осветляване на още една част от сивия сектор, повишаване на конкурентността, както на вътрешния, така и на международния пазар, по-добро сработване между държавата и частния бизнес, откриване на нови работни места, постепенно намаляване на безработицата, повишаване на доходите на населението. Изобщо снижаването на ДДС за продукцията за масова консумация означава ход в позитивна посока, верен път към повишаване на жизнения стандарт.
Кои ще пострадат най-вече от този полезен ход за Румъния? Преди всичко ще пострада България - с най-слабото си стопанство в Европейския съюз, и то родното ни селско стопанство. Инвазията на хранителни стоки от север за неуредената ни и зле работеща икономика ще бъде още по-мъчителна. Едва ли таксите на Дунав мост ще възпират за дълго нашите сънародници от крайдунавските селища да ходят на румънски пазар. Впрочем икономистите на север били изчислили и какви суми ще се прелеят в страната им от джобовете на заинтересовани българи. Вече се предрича спад поне от 30 процента в оборота от търговия на дребно с хранителни стоки в дунавските ни градове, заяви Мариана Кукушева, председател на Управителния съвет на Националния браншов съюз на хлебарите и сладкарите.
Няма нищо по-естествено от това, когато страната е отчайващо бедна, когато помощ отникъде не се вижда и когато не е останало нищо за губене, да се прояви финансова гъвкавост и да се коригира Данъкът върху добавената стойност, който очевидно е пагубен за народа ни. Как да стане това, когато имаме вързана държава и разпасали се грабители, чийто брой расте поголовно, както броят на добитъка по времето на социализма?  
Тежкият ни проблем е, че си имаме властници с мъжествено излъчване, които се държат като стеснителни първолаци пред Великите сили. Сигурно не им е лесно, но още по-трудно е да вървиш срещу интересите на собствената си страна. Затова, ако имаше политически морал, "колкото синапово зърно", би трябвало добросъвестно да свалят служебните си костюми, да развържат чиновническите си вратовръзки и да се облекат в тениски и дънки като редови граждани. 
 

Почина Христо Явашев

автор:Дума

visibility 9

България е сред най-пострадалите в ЕС от КОВИД-19

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 101

Парите за пътеката за КОВИД-19 не стигат

автор:Аида Паникян

visibility 104

/ брой: 101

300 хиляди фирми може да купуват по-скъп ток

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 101

Държавата ще разширява тол системата

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 101

Малки хотелиери искат оставката на Ангелкова

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 101

Бюджетът е с излишък от 1,3 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 101

Екипажът на "Дракон" влезе в МКС

автор:Дума

visibility 42

Полицай българин е ранен в САЩ

автор:Дума

visibility 150

Безредици и хаос заляха САЩ след смъртта на афроамериканец

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 101

Русия разобличи обвинения на Вашингтон

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 101

Докога ще спекулират с търпението ни?

автор:Олга Маркова

visibility 131

/ брой: 101

О.з. ген. Кольо Милев: Не са ли твърде много силите ни за НАТО?

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 101

Македонизъм

автор:Велиана Христова

visibility 160

/ брой: 101

Датата

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 101

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ