29 Май 2020петък23:24 ч.

Васка Монева подреди 22 нови платна в Бургас

/ брой: 159

автор:Огнян Стамболиев

visibility 1868

В бургаската галерия "Пролет" Васка Монева  (р. 1945 г.) представя 22 свои нови платна, предимно в среден формат. И този път известната русенска художничка е останала вярна на своите любими жанрове - натюрморта и интериора. Както сподели пред мен, свикнала е да изобразява всичко онова, което е около нея и близо до нея. Понякога дори сяда и "съчинява". Но обича и пейзажа. Тя не разчита, както се казва, на вдъхновението, а е работохоличка и рисува всеки божи ден. При нея, както личи и от тази изискана и стилно подбрана експозиция, една картина нерядко води към друга. Но обича и да пътува и често участва в пленери у нас и в чужбина.
"От уроците на кубизма, както много точно писа за нея критичката Елена Попова, Васка Монева взема строгата, стегната организация на големия брой плътни, двуизмерни форми, отграничени една от друга посредством остъргания контур, през който просветва белотата на грунда. В тях формите изграждат своя автономен свят, абсолютно завършен и концентриран в себе си".
Решени лаконично, с подчертана склонност към изчистване и окрупняване на формата и с определено метафизично звучене (в натюрмортите и интериорите откриваме отгласи от Сезан, Де Кирико и Моранди), с един добре премислен и пестелив колорит, тези оригинални и артистични работи остават задълго в паметта ни и след напускането на изложбената зала.


"Русенски покриви"


"Натюрморт в синьо"

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 842

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 365

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 100

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 435

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1409

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 432

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ