29 Ноември 2021понеделник01:36 ч.

Снимки Михаела Катеринска

Вътрешни пространства в галерия "Средец"

Мария Райчева и Любен Генов показват съвместна изложба живопис

/ брой: 200

автор:Дума

visibility 52

Галерия "Средец" на Министерството на културата е домакин на съвместна изложба живопис "Вътрешни пространства" на художниците Мария Райчева и Любен Генов. Експозицията може да се разгледа до 28 октомври при спазване на всички противоепидемични изисквания, съобщават от МК.

В интерпретациите си по темата "Вътрешни пространства" Мария Райчева с особена чувствителност рисува интериори, лишени от същността си - разпадащи се църкви, разграбени и обругани иконостаси, рушащи се къщи. Те вече не са святото място за молитва или домът, а само интересен, вълнуващ и тъжен повод за творчество. Макар все още да пазят спомени и символи от времето, когато са били храм на вярата и надеждата и семейно огнище, разрухата е променила тези места и ги е превърнала просто в пространства, заключили носталгията и жалостта по изгубените смисъл и същност, в предизвикателство.

Вътрешните пространства за Любен Генов са територии, лишени от конкретност. В изложбата са експонирани абстрактни визуални експерименти от различни периоди назад, съчетани с някои съвсем нови живописни опити, представящи идеите на автора за отварянето на имагинерни полихромни пространства, за непосредствеността на хроматичното въздействие, за вибриращата и резонираща цветност, за акустиката на цвета, за непринудеността и силата на чистата живопис.

Мария Райчева е родена в София. Магистър по живопис в НХА, ателие на акад. Светлин Русев. През 2008 г. придобива докторска степен по изкуствознание в НХА. През 2011 г. прави специализация в "Citе internationale des arts" в Париж. Член е на СБХ, секция "Живопис". 

Любен Генов е роден през 1966 г. в Оряхово. Учи в ССХУПИ в Троян. Негови учители са живописците Владо Киров и Володя Вълчев. Завършва Педагогическия институт в Дупница, където му преподава Ивайло Попов. Дипломира се в ЧХА "Жул Паскин" в класа на Долорес Дилова и Николай Майсторов. Член е на СБХ (2001). През 2002 г. е сред спечелилите конкурса за специализация в "Citе internationale des arts" в Париж. Завършва магистратура в Шуменския университет със специалност "Образователни аспекти на пластичните изкуства". От 2008 до 2011 г. е член на УС на СБХ и зав. изложбената дейност. Председател е на СБХ от 2011 г.

Снимки Михаела Катеринска

 

 

 

 

Радев свиква парламента на 3 декември

автор:Дума

visibility 5

БСП иска нормални отношения на България с Русия

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 229

Минималната пенсия става 420 лева

автор:Аида Ованес

visibility 383

/ брой: 229

Трупат се още сигнали за свалянето на Гешев

автор:Дума

visibility 352

/ брой: 229

Топлофикациите искат 50% по-скъпо парно

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 229

Бюджет 2022 готов най-късно до края на януари

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 229

Над 60% от стопанствата са изчезнали за 10 години

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 229

Данъчните връщат до 1350 лв. за три деца

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 229

Новият КОВИД-вариант вече е в Европа

автор:Дума

visibility 289

/ брой: 229

Байдън против нови санкции срещу "Северен поток 2"

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 229

Ердоган търси виновни за кризата

автор:Дума

visibility 267

/ брой: 229

САЩ с натиск към Иран

автор:Дума

visibility 256

/ брой: 229

Дотук добре

автор:Таня Джаджева

visibility 276

/ брой: 229

Постигнахме съгласие за енергетика в полза на хората

автор:Нора Стоичкова

visibility 393

/ брой: 229

КОВИД-19 превзе и болничните

автор:Аида Паникян

visibility 305

/ брой: 229

Предизборният пиар - война без правила

автор:Юлия Кулинска

visibility 515

/ брой: 229

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ