23 Януари 2022неделя23:03 ч.

ново:

Конгресът не прие оставката на Корнелия Нинова *** Румен Радев: В идните години ще бдя страната да не се отклони от пътя *** Александър Симов: Не смятам, че БСП е идейно променена *** Крум Дончев: Най-голямата ценност на БСП са членовете ѝ, а тяхното мнение е закон *** "Фич“ потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България Конгресът не прие оставката на Корнелия Нинова *** Румен Радев: В идните години ще бдя страната да не се отклони от пътя *** Александър Симов: Не смятам, че БСП е идейно променена *** Крум Дончев: Най-голямата ценност на БСП са членовете ѝ, а тяхното мнение е закон *** "Фич“ потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България

Прилепите обитават едни и същи места в продължение на десетилетия и дори на векове

Във Виена предпазват прилепите с чипиране

Близо 25% от всички видове летящи бозайници по света са застрашени от изчезване

/ брой: 164

автор:Дума

visibility 389

В австрийската столица чипират прилепите, за да ги предпазят от изчезване, а целта на проекта е да се установят местата на живот и движение на летящите бозайници в града. Специално внимание се отделя на видовете, които обитават покривните пространства и фуги в сградите. Във фокуса на изследването са преди всичко женските, които в момента отглеждат малки, уточниха от Ойроком-ПР София, част от мрежата за международни връзки на Община Виена.
В момента в града живеят 22 различни вида прилепи. Едно от любимите им места за нощен лов в австрийската столица е природният резерват Лайнцер Тиргартен, разположен в югозападната част на града. Там учените са опънали няколко мрежи, с които могат да бъдат хванати тези ценни бозайници. След това върху тях се прикрепя малък предавател, който проследява пътя им до местообитанието. Предавателят тежи едва няколко грама и след известно време пада от само себе си.
Почти всички видове прилепи в Австрия се хранят изцяло с насекоми и изяждат огромно количество вредители. А в световен мащаб те имат ключова роля в екосистемите и без тях не биха могли да съществуват. Много видове растения, които се използват за храна или лекарства, не могат да оцелеят без прилепите, които ги опрашват или разпространяват семената им. Дългогодишни наблюдения показват, че насекомите значително намаляват при присъствие на повече прилепи на дадено място. Ето защо е важно да се намери местообитанието на прилепите в големия град, което е и целта на виенския "Координационен щаб за защита и изследвания на прилепите".
Особеността на тези летящи бозайници е, че, подобно на някои видове птици, те са много привързани към местообитанията си, което означава, че живеят на едни и същи места в продължение на десетилетия, даже на векове. Ако бъдат разрушени тези места, особено онези, където има малки, това може да доведе до намаляването на популацията им.
Близо 25% от всички видове прилепи по света са застрашени от изчезване, а поне 12 вида са окончателно заличени от лицето на Земята вследствие на човешката дейност. Изчезването на всеки вид има съществени последици, които рано или късно пряко рефлектират върху човека или стопански значими за него видове. Именно затова учените искат да открият домовете на прилепите във Виена и да ги защитят от изчезване.


Студ в Гърция: Температурите достигнаха -17 градуса

автор:Дума

visibility 188

Русия арестува хакери, издирвани в САЩ

автор:Дума

visibility 432

Сняг и минусови температури сковаха Северна Гърция

автор:Дума

visibility 432

Защо гласувахме в ООН за Истанбулската конвенция?

автор:Дума

visibility 1605

/ брой: 14

Диагнозата на думите

автор:Дума

visibility 582

/ брой: 14

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ