04 Декември 2020петък02:01 ч.

Въвеждат лимит за поскъпването на водата

Предизборно властта се сети за уязвимите потребители

/ брой: 205

автор:Дума

visibility 612

Цената на водата няма да може да надвишава 2,5 на сто от средния месечен доход на домакинствата в съответната административна област. Лимитът се залага в новия Закон за водоснабдяването и канализацията, предложен от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) за обществено обсъждане. Текстовете са публикувани на портала за обществени консултации strategy.bg, а крайният срок за становища е 25 ноември.

Предложеният нов закон е готов след няколкогодишно забавяне и две обществени консултации за написването му - една от 2018 г. и една от началото на тази година, която започна точно когато се очакваше публикуването на готови текстове.

Предвижда се и допълнително подпомагане на уязвимите потребители на ВиК услуги, което ще бъде определено в наредба на Министерския съвет, предложена от регионалния министър. Тази наредба, както и всички други, които ще трябва да се пишат съгласно този проектозакон, ще са готови до 2 месеца след влизането му в сила.

Със закона се предлага обаче да няма ограничения в размера на задължението и срещу длъжниците ще може да се започват изпълнителни производства веднага, вижда се от текстовете.

Предвидено е автоматично вливане на общините, които отказаха да участват в окрупняването на ВиК инфраструктурата, към консолидираните ВиК оператори и асоциации на съответните административни области. Такъв е случаят например с община Сапарева баня и община Сандански, които отказаха да се включат в окрупнения ВиК оператор и предпочетоха сами да управляват местната ВиК инфраструктура. Това обаче породи невъзможност областите Кюстендил и Благоевград да ползват евросредства за ВиК сектора през този програмен период.

Държавната политика във ВиК сектора ще се определя от Министерския съвет чрез МРРБ, което ще изготвя десетгодишната национална стратегия за управление и развитие на водния сектор. КЕВР остава регулатор на водния сектор.

Глобата за ползване или изграждане на ВиК система без основание или когато не отговаря на изискванията ще е от 2 хил. до 10 хил. лв., се посочва в текстовете. Повреди на ВиК системи в нарушение на правилната експлоатация ще се наказват с от 500 до 5 хил. лв. глоба. За нарушаване на други забрани, свързани с ВиК системите, ще се налагат глоби от 500 до 2 хил. лв. При нарушение, извършено при строителни дейности, глобата ще е от 10 хил. до 25 хил. лева. За повторно нарушение размерът на санкцията се удвоява.

ГЕРБ гласуваха срещу безплатни ваксини

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 232

Радев не мисли да отлага парламентарния вот

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 232

Властта компенсира бизнеса с едва до 20% от оборота

автор:Дума

visibility 126

/ брой: 232

С 40 строители на щат "Автомагистрали" прави "Хемус"

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 232

Отхвърлиха президентското вето за промените в Закона за ДДС

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 232

Българинът ще похарчи по Коледа 25% от доходите си

автор:Дума

visibility 188

Ваксината на Moderna дава имунитет поне за три месеца

автор:Дума

visibility 22

Еврокомисар ни подкрепи в спора със СР Македония

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 232

Италия забранява литургиите по Рождество

автор:Дума

visibility 129

/ брой: 232

НАТО подсилва черноморския си фланг

автор:Дума

visibility 138

/ брой: 232

Христо Цеков: Животът е съдбовна загадка

автор:Спирдон Спирдонов

visibility 122

/ брой: 232

Човекът Кръстопът

visibility 114

/ брой: 232

Датата

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 232

Заслужава ли паметник в София президентът Уилсън?

автор:Христо Георгиев

visibility 697

/ брой: 231

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ