01 Юни 2020понеделник02:47 ч.

Мнение

Възелът от здравни врътки

Москов замисли нова операция - дране на нова, още непокарала кожа от народа

/ брой: 173

автор:Йонко Бонов

visibility 1565

Медийните изцепки на здравния министър Петър Москов са ясно доказателство за ниската обществено-политическа адекватност на правителството ни. Да се върне семейното облагане при здравните вноски настоява той. С други думи, ако в едно семейство работи само единият от съпрузите, да бъдат удържани допълнително от заплатата му здравни вноски и за другия съпруг, дори и за всяко пълнолетно дете, ако също не работи. Ами ако това семейство има петима, вече пълнолетни синове и дъщери и само един работещ родител, ще остава ли нещо от заплатата му, след като се изплатят тези здравни осигуровки?
Здравният министър е запретнал ръкави и е извадил скалпел за поредната сложна операция - дране на нова, още непокарала кожа от народа. Целта е недвусмислена - да направи достойно заплащането на лекарите. "Знаете ли, много смел пациент трябва да бъдете, за да отидете при лекар, който получава 400 лева. Смел човек трябва да бъдете" - натъртва и размахва предупредително пръст Петър Москов. Само дето не уточнява колко "заплати" под форма на рушвети трябва да протяга под масата човек, осмелил се да отиде на лекар. Един вид, министърът иска да ни успокои, че такъв вид "заплащане" си е нещо напълно законно и дори не е необходимо прикритието на масата. Мисля, че след такова недвусмислено министърско изказване би могла да се самосезира прокуратурата, ако не беше толкова добряшки настроена да пропуска какво ли не покрай ушите си.
Във всеки случай ясно е за всеки, че първо няма такава лекарска заплата, каквато обявява Москов, и второ - подобно изказване поощрява корупционната практика, която сред медицинските среди е с високи измерения.
Добрата перспектива за здравната ни каса е властимащите, вместо да гледат алчно към изтънелите джобове на данъкоплатците, да поведат дълго чаканата политика за повишаване на доходите им. За доброто на всички ни, в частност и на здравната каса, е да заработи икономиката ни на по-високи обороти; да се научим да извличаме по-рационално печалби от природните си ресурси, от националните си богатства; да бъде разчупван принципът на монополизъм, ръководещ нашите стратегически стопански отрасли; да бъдат създадени синдикални организации, които да отстояват интересите на наемните работници и служители, а не обслужващи монополистите; да бъде свиван ръстът на безработицата, особено сред младите.
Процентът на сивата ни икономика и сега е неприлично висок. Много по-неприлично е обаче, че така наречената "черна" икономика не е споменавана в публичното ни пространство вече от години. От проституция и от наркотици например се правят годишни обороти, възлизащи на милиони. Водената фискална политика от управляващите е такава, че от нерегламентирани стопански дейности цели групировки и мафиотски структури, в схемата на които са вплетени и високопоставени служители, трупат несметни богатства, а в държавния бюджет не влиза и стотинка. От безпомощна държава имат интерес окати, тоест безочливи престъпници.
Полезно е държавната власт да възстанови силите си, за да се коригира икономиката в интерес на цялото общество. Тогава и здравната ни система, господин министре, ще заработи най-сетне и в интерес на лекуващите. Стабилното ни здравеопазване е в ръцете само на една истински здрава държавна власт. Красноречив пример за това дава здравната практика на далечна Куба, в чиито темели навремето вложиха немалко труд и много наши специалисти.  
 

Почина Христо Явашев

автор:Дума

visibility 9

България е сред най-пострадалите в ЕС от КОВИД-19

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 101

Парите за пътеката за КОВИД-19 не стигат

автор:Аида Паникян

visibility 104

/ брой: 101

300 хиляди фирми може да купуват по-скъп ток

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 101

Държавата ще разширява тол системата

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 101

Малки хотелиери искат оставката на Ангелкова

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 101

Бюджетът е с излишък от 1,3 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 101

Екипажът на "Дракон" влезе в МКС

автор:Дума

visibility 42

Полицай българин е ранен в САЩ

автор:Дума

visibility 150

Безредици и хаос заляха САЩ след смъртта на афроамериканец

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 101

Русия разобличи обвинения на Вашингтон

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 101

Докога ще спекулират с търпението ни?

автор:Олга Маркова

visibility 131

/ брой: 101

О.з. ген. Кольо Милев: Не са ли твърде много силите ни за НАТО?

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 101

Македонизъм

автор:Велиана Христова

visibility 160

/ брой: 101

Датата

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 101

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ