23 Януари 2022неделя23:01 ч.

ново:

Конгресът не прие оставката на Корнелия Нинова *** Румен Радев: В идните години ще бдя страната да не се отклони от пътя *** Александър Симов: Не смятам, че БСП е идейно променена *** Крум Дончев: Най-голямата ценност на БСП са членовете ѝ, а тяхното мнение е закон *** "Фич“ потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България Конгресът не прие оставката на Корнелия Нинова *** Румен Радев: В идните години ще бдя страната да не се отклони от пътя *** Александър Симов: Не смятам, че БСП е идейно променена *** Крум Дончев: Най-голямата ценност на БСП са членовете ѝ, а тяхното мнение е закон *** "Фич“ потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България

Възмущение от кандидатурата на Герджиков

Ректорът на СУ излезе в платен отпуск за президентската си кампания

/ брой: 190

автор:Дума

visibility 1343

Кандидатурата на ректора на СУ "Св. Климент Охридски" Анастас Герджиков за президент продължава да предизвиква остри реакции на възмущение. Образователният министър проф. Николай Денков изрази разочарованието си от решението на професора. Той заяви, че то го е  изненадало и притеснило. Не очаквах човек, който е от нашите среди, да бъде кандидат на ГЕРБ, заяви Денков. Резервите на министъра са свързани с ангажирането на системата на висшето образование с кандидатурата. "Очевидно е, че той ще бъде кандидатурата на ГЕРБ и ДПС", коментира проф. Денков. Според него това ще доведе до разломни линии във висшето образование, което трябва да е деполитизирано, както трябва да бъде и средното образование. 

"За последните години висшето образование успяваше да се опази от такава политизация, за разлика от средното образование. С този акт може би ние също ще имаме проблеми в това отношение", коментира министър Николай Денков, който е преподавател в СУ. Той допълни, че законът не изисква проф. Анастас Герджиков да подаде оставка като ректор на Софийския университет, но "със сигурност, влизайки като ректор на СУ, ще има преплитане между борбата за печалба, загуба на авторитет - както за него, така и за Софийския университет".

По-мек в оценката си бе правосъдният министър Янаки Стоилов, който наскоро посочи, че Герджиков е утвърден учен и преподавател, но сега ще бъде оценяван като политик. "Основната дилема на предстоящите избори е дали да бъдем "за" премахване на сегашния порочен модел на управление или за неговото запазване. Всеки, който призовава за обединение на партии и хора, трябва да попита, дали мнозинството от българските граждани са съгласни да се обединят с олигархията", коментира той. Правосъдният миниcтъp oтбeлязa, чe e зaпoзнaт c пoлитичecкaтa тexнoлoгия, и пoпитa дaли Гepджикoв би ce peшил нa тaкaвa cтъпкa бeз тя дa e cъпpoвoдeнa c яcнaтa пoдкpeпa oт ГEPБ. "Bъпpocът e дa нe пoлитизиpaт cвoятa aкaдeмичнa дeйнocт. Ocoбeнo в oблacттa нa oбщecтвeнитe нayки нямa кaк нaпълнo вcтpaни дa cтoи въпpocът зa идeoлoгиятa и пo-cкopo тeзи, кoитo гo пpикpивaт, винaги изпoвядвaт гocпoдcтвaщaтa идeoлoгия, заяви проф. Стоилов.

"Проф. Анастас Герджиков е уважаван учен и с академичен авторитет, но това не е достатъчно, за да е добър кандидат в дадена кампания. Характерът на неговата кандидатура и силите, които го подкрепят, я правят трудно защитима, независимо от личните качества", коментира проф. Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет към президента. Според него за ректора ще гласуват хора, които нямат възражения към предишния модел на управление, корупцията и злоупотребите с власт.

Иван Ченчев от БСП отбеляза, че президентската кампания е станала по-интересна с новите играчи, които са се включили. На въпрос за Лозан Панов, който също влиза в надпреварата за "Дондуков" 2, той заяви, че досегашният шеф на ВКС е сериозно име в своите среди, но според него няма шанс за балотаж. "Връзката между президента Румен Радев и БСП е абсолютно доказана, в генезиса на неговата политическа кариера и неговия политически успех стои БСП. БСП е основната партия, която преди издигна и чрез своята кандидатура спечели, и сега разбира се, ще защитава своя избор на президента Радев", категоричен бе Ченчев. Той изрази мнение, че основните теми в президентската кампания трябва да са национален суверенитет и сигурност.

Проф. Герджикове в платен отпуск до 21 ноември 2021 г., обявиха от СУ, като уточниха, че става дума за платен отпуск, защото той имал голям брой неползвани дни. В подобни случаи политиката на университета била да се ползва платен отпуск, за да се намали размерът на бъдещото обезщетение за невзет отпуск. Панов пък е в неплатен отпуск от 5 октомври, а докато го няма в съда, функциите му ще изпълнява шефката на Търговската колегия Дария Проданова.

 

 

 

Студ в Гърция: Температурите достигнаха -17 градуса

автор:Дума

visibility 188

Русия арестува хакери, издирвани в САЩ

автор:Дума

visibility 432

Сняг и минусови температури сковаха Северна Гърция

автор:Дума

visibility 432

Защо гласувахме в ООН за Истанбулската конвенция?

автор:Дума

visibility 1605

/ брой: 14

Диагнозата на думите

автор:Дума

visibility 582

/ брой: 14

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ