22 Юни 2021вторник08:39 ч.

Здраве

Възрастта вече не е пречка за операция при счупване на гръбначни прешлени

/ брой: 243

автор:Дума

visibility 930

Проучване на началника на Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ "Св. Иван Рилски" проф. Васил Каракостов доказва ефекта от миниинвазивните оперативни техники при фрактури на гръбначния стълб. Проучването обхваща 994 случая с прешленни фрактури, най-възрастният пациент е на 94 години, а най-младият - на 20. Изследването е публикувано в монографията "Остеопоротични и патологични вертебрални фрактури. Перкутанни техники за аугментация". Става въпрос за две иновативни, минимално инвазивни оперативни техники за лечение на болката и подсилване на здравината на прешлените при пациенти с фрактури на гръбначния стълб, получени вследствие на остеопороза, травми или при метастази от злокачествени заболявания. При минимално инвазивната методика вертебропластика в областта на фрактурата се инжектира специален вертеброцемент, който облекчава болката и осигурява стабилност и здравина на засегнатия прешлен. Кифопластиката е модифицирана методика на вертебропластика, при която в зоната на фрактурата се вкарва миниатюрен надуваем балон, който моделира деформирания прешлен и впоследствие той се изпълва с вертеброцемент.

"Новите минимално инвазивни, оперативни методи са в резултат от усилията да се помогне на този тип, предимно възрастни, пациенти, при които рискът от една отворена операция е доста по-голям", обяснява проф. Каракостов и е категоричен, че няма горна възрастова граница за този тип интервенции.

Остеопоротичните фрактури са световна епидемия, водеща до значителна заболеваемост, смъртност и високи разходи за здравеопазване. Специалистите прогнозират, че до 2025 г. има вероятност броят на тези фрактури да достигне 4,5 милиона само за Европа. Срещат се при 30 до 50 на сто от хората над 50 години. Две трети от тях са клинично безсимптомни (мълчаливи). Компресионните фрактури на гръбнака са най-често срещани при жените след менопауза и от тях страдат 26 на сто от представителките на нежния пол над 50 години. Доказано е, че последствията от остеопоротичните фрактури водят до 1,23 пъти по-висока смъртност, като този процент се увеличава прогресивно с увеличението на броя на фрактурите. Според проучване около 820 000 българки са с повишен риск от остеопоротични прешленни фрактури.

Скелетът е мястото, където най-често се появяват метастази от рак на гърдата, простатата, щитовидната жлеза, белите дробове и бъбреците. Прешленните метастази са най-честите тумори на гръбначния стълб, като от тях страдат около 40 на сто от пациентите с онкологични заболявания.

Трета банка спира срочните депозити

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 117

БНБ: Задава се ускоряване на инфлацията

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 117

Пет жалби блокират газовата връзка със Сърбия

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 117

Стигаме Европа по БВП след 2040 г.

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 117

Светът е между диалога и конфронтацията

visibility 122

/ брой: 117

Победа за партията на Пашинян

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 117

ЕС засилва санкциите срещу Минск и Москва

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 117

Мадрид предлага помилване на каталунските сепаратисти

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 117

Диагноза бедност

автор:Ева Костова

visibility 123

/ брой: 117

Устремно към избори от с. Устрем

автор:Таня Глухчева

visibility 128

/ брой: 117

Прозрението на обущаря

visibility 119

/ брой: 117

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ