29 Ноември 2023сряда00:34 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Снимки Архив ДУМА

Срещи

НАЙДЕН ВЪЛЧЕВ:

Вдъхновението идва от живота, спомена, мечтата...

Винаги съм обичал стремящите се и страдащите, споделя известният поет, който неотдавна навърши 95 години

/ брой: 175

автор:Боян Бойчев

visibility 253

Интервю на Боян Бойчев


НАЙДЕН ВЪЛЧЕВ е роден на 30 август 1927 г. в с. Малка Брестница, Плевенска област. Завършил е Юридическия факултет в Софийския университет. Бил е редактор в сп. "Български воин", в. "Народна армия", сп. "Септември", сп. "Съвременник", главен редактор на сп. "Дарители". Дипломат през 1996-1997 г. Председател на Съюза на преводачите в България през 1989-1991 г. Автор е на над 20 стихосбирки. Публикувал е и произведения за деца. Неговото петокнижие "Попътни срещи" обхваща към 70 портрета на наши и чужди автори, с които се е познавал и е работил. Преводач е на много стихове от славянски поети. По негови текстове са създадени много популярни песни, сред които "Една българска роза" и песента към филма "На всеки километър". Носител е на орден "Св. св. Кирил и Методий" - първа степен, на наградата "Димчо Дебелянов", наградата на Съюза на българските писатели и Съюза на преводачите в България, на "Златния Орфей", на високи руски и беларуски отличия.

- Как се чувства един творец на 95 и с какви размисли посреща тази годишнина?

- Като човек с добър шанс да доживее такава възраст и да благодари на природата, че го е наградила с този шанс. 

  • Продължавате да пишете. Къде и как намирате вдъхновение за това?

- Вдъхновението, настроението, възбудата идват от живота, от спомена или от мечтата и обиграният артист реагира: с радост, с възторг, с огорчение, с отрицание... Обективното ражда субективния образ, идеята, настроението, мелодията. А дали продължавам? Стига вече. Дойдоха, идват, да идват следващите. 

- Човек ражда ли се или става писател? 

- От младини имаш генно предразположение да чуваш музика, да виждаш образи, да те вдъхновяват мисли, идеи. Намираш ги в книгите, те те образоват, дообразоват те и един ден избухва в теб порив да напишеш ред, строфа, да нарисуваш профил, картина, да "чуваш" и внушаваш мелодия. Дотогава много да си чел, гледал и слушал. Ако си даровит и трудолюбив - нещата стават. 

- Кога и как започнахте да пишете?

- Още в ранни гимназиални години, когато жадно четяхме, рецитирахме, подражавахме на автори, които ни допадаха и ги харесвахме. И ето, в литературния кръжок си, опитите ти са в стенвестника... Първото ми публикувано стихотворение беше в столичен вестник, когато бях абитуриент в Плевенската мъжка гимназия. 

- Завършили сте Юридическия факултет, но не му останахте предан докрай... Как разбрахте, че перото за творчество ще надделее? 

- И до днес твърдя, че Обща теория на правото, Римско право, История на дипломацията, Конституционно право са най-солидната основа за образован човек. Но настъпва втора част на пиесата, когато затрупват погледа ти членове и алинеи, срокове, постановления и обжалвания, Наказателно право, Търговско право, Следствие, Прокуратура, които не ме привличаха. И те боравеха с човешките отношения, но аз виждах тези човешки отношения в по-общ план, неподчинени на норми, и затова останах при тях. Да ги интерпретирам в художествен план. 

- Името Ви все се свързва с "На всеки километър" и "Една българска роза"...

- Да, от 1970 година до днес. През целия ми живот. Ако бе възприет вариантът: 

Нас родиха ни бури и ветри, 

нас не ще ни уплаши смъртта - 

ние сме на всеки километър

и така до края на света. 

А не: 

Нас червеното знаме роди ни, 

нас не ще ни уплаши смъртта - 

ние сме на всеки километър

и така до края на света. 

Навярно нямаше непрекъснато да ми размахват пръст. Но аз не съм участвал в избора на вариант. И двата са мои. Плакатът е победил, иди, че го спри. 

Найден Вълчев и Панчо Панчев на празника на ДУМА в Борисовата градина, 1 май 2013 г., Снимка Вилиана Семерджиева

Същото става и при "Розата". Сетнешната конюнктура не може да преглътне думата "другарю" и виновен е авторът. Не съм и не бих се отказал от нея. Тя е със своето време и нека със своята чистота си остане там. А двете песнички живеят благодарение на искрената им изповедност, на композиторите и на изпълнителите. 

- При песните кое трябва да е първо: текстът или мелодията?

- Аз предпочитам думите да са разкрили идеята, случката, образа и тогава музиката да ги възвиси и понесе на крилете си. Възможен е и обратният случай, но аз съм си аз - нотите трябва да идват след буквите. 

- Полифоничен човек - пленник на стиха, разказвач на преживяното с други автори от панорамата на културата, съавтор на песенните композитори, приятел на художниците - Вие сте и предан преводач. 

- Харесва ми думата Ви предан. Особено важна при художествения превод - поезия или проза. Аз съм превеждал преди всичко стихове - лирика, епос, драматургия, но и забележителна проза. При всички случаи трябва много да си погълнат от автора: творчеството му, живота му, времето му, съдбата му, стила му на художник. Отговорен си да съобщиш със свои думи неговите послания, да пренесеш багрите на неговата палитра, ритмиката, пулса, енергията и мелодията на неговия израз. Да сте станали духовни приятели, да отговаряш адекватно на неговото творчество и за себе си като интерпретатор. Преводачеството е в пълния смисъл на думата творчество. 

- Разговорът ни се води в навечерието на 9 септември. Бяха години, когато този ден беше празник, а сега върху него се сипят ругатни и проклятия...

- Времена и нрави. Конюнктура. А най-тъжни думи трябва да се кажат за нея и за нейните носители. 

- Защо у нас се опитват да отрекат антифашистката борба? 

- В обществения живот е естествено да живеят да-то и не-то, но по-прав е Атанас Далчев, който стои над тях и казва: 

Всички, паднали за свободата 

дето и да е, са наши братя - 

пак по кръв, но само че пролята. 

Снимки Архив ДУМА

- Да се върнем към поезията. Издателство "Захарий Стоянов" издаде не знам коя поред Ваша книга. С началните стихове от младите години, с късните строфи за Джина и за Ханс, за летящите лебеди, които търсят по-топъл приют. Защо книгата се казва "Лебед"?

- Защото моята симпатия е към простреляния лебед, който няма като другите да стигне до палмови простори, ще бъде като символ на неосъществено намерение, на несбъдната надежда, непостигната мечта. Обичал съм винаги стремящите се и страдащите. "Лебед"? Дочувам дихание на лебедова песен. 

- Вашите думи към читателите на ДУМА?

- Хубаво е, че вестник ДУМА обича поетите и не се свени да публикува техните стихове. А какво по-хубаво послание от стиховете?


Стихотворения от Найден Вълчев

НАД ГРАНИЦАТА ЩЪРКЕЛИ

Над границата щъркели прелитат.

Минават без пароли и без страх.

Минават на ята във висините

и няма заграждения за тях.

И пролетта, и щъркелите бели,

и вятърът на Бялото море

кордоните до днес не са ги спрели.

И днес траншеят няма да ги спре.

Мечтая някога така свободни

и ние хората да бъдем тук,

да знаем и да помним прага родни,

ала открит да бъде всеки юг,

ала открит да бъде всеки север

и всеки път до всякоя мечта...

Къде ви, бели щъркели, къде ви?

Аз ида с вас, след вашите ята.


НИЕ СМЕ НА ВСЕКИ КИЛОМЕТЪР

Нас червеното знаме роди ни,

нас не ще ни уплаши смъртта -

ние сме на всеки километър

и така - до края на света.

Пада другарят в смъртен бой,

пада за теб, свобода,

за да изгрее и стане той

малка червена звезда.

Нас далечни победи ни викат,

нас ни чака в зори радостта -

ние сме на всеки километър

и така - до края на света.


ЛЕБЕД

Студен задуха север

и залезът видя

как лебедово ято

над залива кръжи. 

Накацаха за отдих. 

Прегърна ги нощта

и може би момчешки, 

внезапен и безсмислен, 

но изстрел изтрещя. 

Отдъхналото ято

на сутринта се дигна, 

описа бавен кръг и 

наново полетя, 

та още по на юг

от зимата да бяга. 

Един пронизан лебед

от изстрела случаен

след тях остана тук. 

И колко много зими

над мене отлетяха, 

а аз и днес усещам

дъхът ми как ще спре

на сън като ги видя: 

угасващият залез, 

притихналият залив 

и оня мъртъв лебед

край синьото море. 


ОДА

Поетът? Той навсякъде поет е: 

зазидай го зад зид от тъмнина, 

духни свещичката му - ще му свети

фенерът на среднощната луна. 


КЪСЕН ОКТОМВРИ

Нещо става, нещо иде, друго е:

де се хорът птичи пропиля?

Гледай как раздират луди плугове

ризите на жълтите поля.

Рижо конче тупка зад каруцата,

пълна с едробузесто цвекло.

Бабка мъкне наръч съчки. Куца е.

Лятото - било какво било.

Сомът се потули из подмолите.

Глухо е. Светът се умълча.

И със златни копчета тополата

дългия си шлифер закопча.


БАГРИ

На Петър Караангов

Юни е,

а шапката на Рила си е бяла.

Юли е

и жълта, Добруджа поляга зряла.

Август.

Клюнът на щърчето вече е червен.

Струи Струма.

Странджа люшка дъбов гръб зелен.

Синьото море

искри от изгревни пожари.

Мили ми са

багрите на майчица България.

 


Последвайте или харесайте в-к "ДУМА" във ФЕЙСБУК   --> ТУК <--

Споделяйте нашите публикации.

 

 

 

 

 

Държавата ще купува дълга на "Топлофикация София"

автор:Дума

visibility 301

/ брой: 230

40 на сто от българите не си купуват мебели

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 230

Боровец е сред най-добрите непознати ски курорти в Европа

автор:Дума

visibility 253

/ брой: 230

Освободен е корабът с българи в екипажа

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 230

Вучич: Скопие ни предпочита пред София

автор:Дума

visibility 289

/ брой: 230

Гръцките лекари с рецепти за култура

автор:Дума

visibility 251

/ брой: 230

Пробиви

автор:Александър Симов

visibility 243

/ брой: 230

Кошмарен сняг

visibility 239

/ брой: 230

Вучич в "засада"

автор:Юри Михалков

visibility 278

/ брой: 230

Трима рицари на духа

visibility 243

/ брой: 230

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ