07 Юни 2023сряда16:39 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Западна България облачността ще бъде разкъсана, предимно купеста. До обяд в отделни райони там, а след обяд на повече места, главно в планинските райони, ще превали и прегърми. В Централна и Източна България ще бъде предимно слънчево с разкъсана висока облачност. Вятърът ще е слаб, в Източна България след обяд умерен, от изток. Максималните температури ще останат без съществена промяна - между 23° и 28°, в София - около 24°. Днес над Западна България облачността ще бъде разкъсана, предимно купеста. До обяд в отделни райони там, а след обяд на повече места, главно в планинските райони, ще превали и прегърми. В Централна и Източна България ще бъде предимно слънчево с разкъсана висока облачност. Вятърът ще е слаб, в Източна България след обяд умерен, от изток. Максималните температури ще останат без съществена промяна - между 23° и 28°, в София - около 24°.

Снимка Емилия Костадинова

Вече има отрицателни лихви и по депозитите на домакинствата

Печалбата на банките се увеличи с 30%, приходите от такси - с 19%

/ брой: 189

автор:Дума

visibility 23

Отрицателните лихви по депозити за физически лица вече са факт в България. Финансовият анализатор от "Моите пари" Десислава Николова коментира, че това е очакван развой предвид ситуацията на банковия пазар. Засега тенденцията се очертава единствено за по-големите суми, но не е изключено след време да се пренесе и към по-малките спестявания.

От известно време част от големите банки на пазара не предлагат депозити за физически лица, а вече е факт и такъв с отрицателна лихва, както и по-високи такси за обслужване. "Тези такси и лихви се отнасят за депозити с по-големи суми. В повечето случаи тези, които са 400 000 лева", обясни Николова. Тя припомни, че от години фирмените депозити се облагат с отрицателни лихви, тъй като банките от своя страна плащат такава по свръхрезервите си в БНБ. И все пак, когато става дума за физически лица, въпросът е репутационен. "Много от хората казаха: "да, ама на банките в момента не им трябват пари и съответно не искат нашите спестявания". Така че, според мен по-интелигентният начин е една банка да спре да предлага депозит, отколкото да налага отрицателна лихва върху него", коментира експертът.

В опит да избегнат стопяването на спестяванията си заради инфлацията много хора прибягват до инвестиции в недвижими имоти или по-скъпи движими вещи. "Това не ги защитава от инфлация, но по принцип очакванията за инфлация са доста сериозен фактор, който влияе върху поведението и това, което виждаме, че се случва в момента", отбелязва Николова.

По нейните думи има над 50% намаление в обемите на привлечените средства в банковата система в лева и в евро както на месечна, така и на годишна база. Тъй като банките са свръхликвидни, тази тенденция не застрашава стабилността им, коментира експертът.

От данните на БНБ стана известно, че печалбата на банките към края на август възлиза на 889 млн. лв., което е с 204 млн. лв. или с близо 30% повече спрямо същия период на 2020 г. Една от основните причини са повишените нетни приходи от лихви. През първите осем месеца на миналата година те са възлизали на около 666 млн. лв., а към края на август 2021 г. достигат 792 млн. лв., тоест с около 126 млн. лв. повече. Това е ръст от 19%.

Друга причина за увеличаването на печалбата е спадът на лошите кредити и съответно на разходите за обезценка. Въпросните разходи са 424 млн. лв., което е намаление с 67 млн. лв. (-13,7%) на годишна база.

Общият размер на отпуснатите от банките кредити през август нараства с 319 млн. лв. и достига 72,7 млрд. лв. Заемите за домакинствата нарастват с 369 млн. лв., но отпуснатите кредити за бизнеса намаляват с 41 млн. лв.

Депозитите в банките в края на август възлизат на 112,5 млрд. лв. като спрямо предходния месец нарастват с 1,2 млрд. лв. Увеличават се спестяванията както на фирмите (с 667 млн. лв.), така и на домакинствата (със 114 млн. лв.).

 

 

 

 

КЕВР: Компенсации за абонатите за некачествен ток

автор:Дума

visibility 251

/ брой: 107

Иска се забрана за внос и на укрйинско олио

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 107

ЕК одобри 77 млн. евро за райони с висока безработица

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 107

Социология за мошеници

автор:Александър Симов

visibility 300

/ брой: 107

Низ от скандали

автор:Евгени Гаврилов

visibility 234

/ брой: 107

Конституцията не е просто хартия

автор:Дума

visibility 220

/ брой: 107

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ