20 Октомври 2021сряда13:10 ч.

Вечният "Големанов" на варненска сцена

Мюзикълът "Бремен" ще забавлява тази вечер зрителите в морската столица

/ брой: 33

автор:Дума

visibility 647

Вечният "Големанов", станал нарицателен за някои недотам добри страни от българския манталитет, ще напомни за своето дълголетие, едновременно разсмивайки и натъжавайки ни, на 10 февруари от 18 ч. на основната сцена на театрално-музикалния продуцентски център - Варна, научи ДУМА от Виолета Тончева. "Написана през 1928 г., пиесата на Ст. Л. Костов "Големанов" звучи повече от актуално през XXI век. Тя дава поредното доказателство, че българските комедиографи няма защо да измислят сюжети, защото те са около тях и действителността винаги се оказва по-абсурдна, отколкото художествената измислица. Сега, струва ми се, нищо не се е променило. Героите са същите, само малко по-жестоки. Проблемите са същите, само малко по-страшни. Именно затова, работейки над пиесата, аз и моите колеги търсихме съзнателно парадоксалното в поведението на героите и се стремяхме да доведем взаимоотношенията им до пълен абсурд. Силно се надявам това наше начинание да ви разсмива и забавлява, докато сте в театралната зала. Но щом излезете от нея и загубите статута си на зрители, не забравяйте, че вие вече ставате съучастници в този абсурд...", предупреждава режисьорът Александър Илинденов. Сценографията и костюмите са на Кина Петрова, хореография - Мартин и Ася.
След успешната премиера на 22 октомври 2010 г. Бременските градски музиканти от познатата приказка на Братя Грим трайно се настаниха на сцена Филиал. Постановката на Стоян Радев Ге. К., която варненци могат да видят тази вечер, завладява с динамичен ритъм и авто/иронични препратки към действителността, със свежестта на хрумванията и лекотата, с която актьорите влизат, а понякога и... излизат от своите роли. В това интелигентно забавление, изградено върху неостаряващия мюзикъл "Веселите градски музиканти" на Александър Владигеров (1971), доминират песента и танцът. И както подобава на всеки уважаващ себе си мюзикъл, хореографията - в случая на небезизвестния Георги "Goosh" Енчев, както и майсторското изпълнение на неговите възпитаници, са впечатляващи. Синхронът между отделните компоненти на мюзикъла, заедно с ансамбловата игра на актьори и танцьори, обединяват качествата на "Бремен". Сценографията и костюмите са на Мира Каланова.

 

Повишават пътните такси за камионите

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 201

Бизнес и синдикати на общ протест срещу скъпия ток

автор:Дума

visibility 198

/ брой: 201

Правителството ще тегли още 500 млн. заем

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 201

Макрон иска шест нови ядрени централи

автор:Дума

visibility 296

/ брой: 201

Опозицията в РСМ води на местния вот

автор:Дума

visibility 222

/ брой: 201

Полша клекна пред Брюксел

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 201

Протести в Ливан срещу действията на "Хизбула"

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 201

Лечение

автор:Павлета Давидова

visibility 277

/ брой: 201

История от камъчета

автор:Велиана Христова

visibility 281

/ брой: 201

Човек, пълен с добрини

автор:Димитър Копривленски

visibility 271

/ брой: 201

Радев е гарант за промяната

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 201

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ