17 Ноември 2019неделя19:54 ч.

Апостоли

Велики пастири на вси славяни

Над 80 паметника на Св. Св. Кирил и Методий са издигнати само през последните десетилетия по света

/ брой: 113

автор:Илия Пехливанов

visibility 2469

"Мисията на Кирил и Методий е сред най-големите културни епопеи, запомнени в историята... Двамата солунски братя са извършили дело със световно значение, като са изтръгнали от мрака стария език на славяните, за да издигнат презирано довчера слово до достойнството на писмен език."
Горното съждение принадлежи на бележития европейски славист проф. Роже Бернар, който три десетилетия водеше катедра по българистика в парижката Сорбона. Написа го в статията за България на новата "Енциклопедия универсалис" с добавката:
"За успеха на тяхното дело основна роля изиграва България, която приема преследваните ученици на Кирил и Методий и създава богата религиозна книжнина - първата славянска литература, чрез нея по-късно русите се приобщават към християнството."
През 1863 г. целият славянски свят ознаменува тържествено 1000-годишнината на Моравската мисия и създаването на славянската писменост. За пръв път двамата солунски братя се явяват изваяни в бронз върху внушителния монумент "Апотеоз на славянството" в древната руска столица Новгород.
В катедралата "Св. Вит" на Прага може да се види и днес галерия от Кирило-Методиеви изображения (скулптури, витражи и стенописи). Скулптурна композиция "Св. Св. Кирил и Методий проповядват сред народа на Моравия" краси Карловия мост на чешката столица. Бронзов релеф на Първоучителите има и храмът "Св. Св. Кирил и Методий" на квартала Карлин.
През 1911 г. в Киев е издигнат паметник с княгиня Олга, апостол Андрей Първозвани и Св. Св. Кирил и Методий, разрушен впоследствие и неотдавна възстановен.
През 1874 г. - въпреки робската зависимост - в колибите Куцаровци и Големановци край Килифаревския манастир - средище на Търновската книжовна школа, са поставени оброчни плочи на Кирил и Методий на местата, където учители извеждат децата на 11 май за водосвет. Паметна плоча с голям надпис е поставена през 1885 г. и в черквата "Рождество Богородично" на търновското село Керека за 1000-годишнината от кончината на Св. Методий - също дело на местен учител. А казанлъшкият учител Иван Топалов създава паметник на двамата братя, който е издигнат през 1934 г. в двора на Педагогическото училище.
 Промените, настъпили в Централна и Източна Европа през последното десетилетие на ХХ век, доведоха до изключително внимание към делото на Св. Св. Кирил и Методий. Дял за това е обявяването им за Съпокровители на Стария континент редом със Св. Бенедикт Нурсийски от папа Йоан Павел Втори, както и отбелязването на 2000-годишнината на християнството. В различни градове се изграждат нови техни паметници.
Според доц. Веселка Желязкова от Кирило-Методиевския научен център при Българската академия на науките, която създава богата сбирка от паметници и паметни знаци на Светите братя, от 1991 г. насам те вече наброяват повече от осемдесет: в България, Русия, Гърция, Чехия, Словакия, Словения, Македония, Унгария, Португалия, Монголия, САЩ...
Кирило-Методиевото дело е в основата на културното наследство на славянските народи и повече от хилядолетие след началото на тяхната просветителска мисия те си остават символ на принадлежност към европейската и световната цивилизация.
Безбрежните земи на Кирил и Методий, чиито 120 милиона жители повече от хилядолетие си служат с кирилицата, се простират от Северния ледовит до Тихия океан - огромен "континент", където двамата братя са светци на писмеността, знанието и мъдростта. И делото им вечно разнася истина и светлина...
 
(Представените в този брой паметници са от Кирило-Методиевския вестник "За буквите - О писменехь", бр. 45 от май 2015 г.).


О, СВЕТИ КИРИЛЕ И МЕТОДИЕ,


Вие, които
с възхитително посвещение
донесохте вярата
на жадните за истина и светлина
народи.
О, свети Кириле и Методие,
направете така,
че цялата Църква
завинаги да прославя Христа,
разпнатия и възкръснал Спасител.
О, свети Кириле и Методие,
които с искрен дух на братство
общувахте с различни народи,
за да предадете на всички
посланието за всеобща любов,
проповядвана от Христа;
направете така,
че народите
на Европейския континент,
съзнаващи
своето общо християнско наследство,
да живеят във взаимно уважение
на справедливите права
и в солидарност
като съзидатели на мира.

                  (Съвременна молитва)Христо Ботев:
ЧЕСТ И ХВАЛА... ТИЯ СА ГЕНИИТЕ!

"И в историята на нашия потъпкан и поробен днес народ се срещат страници, в които българският гений е записал такива важни и знаменити събития, които ни дават право да се гордеем, че и ние сме внесли някога си нещо в историята на общочовешкия напредък и които, разбира се, трябва да възбуждат почит и уважение не само в душата на нашето младо поколение, но на всеки честен, искрен и признателен славянин.
Едно от тия събития, без съмнение, е кръщението на българския народ, т.е. приемането на онова хуманно човеческо учение, което турна начало на оная знаменита в старо време славянска култура, за която възпоменанията днес сближават и въодушевяват с взаимни симпатии почти всичките славянски племена. Днес почти всичкият славянски мир празнува деня 11 мая, и днес всеки славянин въздава чест и хвала на двамата наши солунски братя Кирила и Методия. Тия са гениите, които са записали знаменитото събитие и тия са представителите пред Бога на славянския братски, равноправен и свободен съюз."

(в. "Знаме", г.т, бр.15, 9 май 1875)Паметникът на двамата братя в гр. Владивосток, Русия

Паметникът в Звалява, Украйна

Паметникът в Плиска, открит на 2 май 2015 г.

Паметникът в Бойна, Словакия

Паметникът в Солун, Гърция

Паметникът в Белград, Сърбия

"Константин Философ в спор с римокатолическите духовници във Венеция". Художник Кина Гошева, 1974 г. По идея на акад. Дмитрий Лихачов картината е подарена на Руската академия на науките по случай нейната 200-годишнина от Българската академия на науките

Параклисът "Св.Св. Кирил и Методий" е построен през 1897-1898 г. на най-високото място в планината Бескиди (Чехия,Моравия). През 1931 г. тук, на най-известното място за поклонение в тяхна памет, е сложена и статуя на двамата братя с височина 2,60 м, която тежи 800 кг. (14000-2 и 14000-3)           

Левицата предлага по-голяма събираемост на данъците

автор:Дума

visibility 26

/ брой: 221

Автобусните билети поскъпват със 7,6 на сто заради тол таксите

автор:Дума

visibility 22

/ брой: 221

Разширяват обхвата на програмата за саниране

автор:Дума

visibility 24

/ брой: 221

КЗК отхвърли жалбите срещу победителя за летище София

автор:Дума

visibility 26

/ брой: 221

Антиправителствени протести в Ирак, Иран и Хонконг

автор:Дума

visibility 20

Чехите поставиха ултиматум на премиера

автор:Дума

visibility 31

/ брой: 221

Вълнения в Иран заради повишените цени на горивата

автор:Дума

visibility 24

/ брой: 221

Ердоган: САЩ още стоят в Студената война

автор:Дума

visibility 27

/ брой: 221

Апартейд в Евросъюза

автор:Юри Михалков

visibility 25

/ брой: 221

Кой ще спаси българското земеделие?

автор:Ина Михайлова

visibility 26

/ брой: 221

Обещания ли? Лъжи на търкалета

автор:Мая Йовановска

visibility 21

/ брой: 221

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ