20 Февруари 2020четвъртък23:54 ч.

Снимка личен архив

Булевард

Венета Стоилова: Истинската любов и нейната енергия свързват хората

Конкурсите са школовка не само на музикалните умения, но и сериозна тренировка на психиката и поведението на сцена, смята изпълнителката, която се изявява и като хипнотерапевт

/ брой: 215

автор:Альона Нейкова

visibility 1200

Венета Стоилова е сред онези редки личности, които успяват да съчетаят афинитета си към музиката с интересна професионална кариера. Запленява родната сцена с чар и талант, споделяйки със собствена момичешка група стремежа към покоряване на публиката с нежност и финес. Не пропуска да получи и сериозно образование в сферата на психологията. Напоследък все по-уверено се изявява в качеството на хипнотерапевт и мениджър в областта на човешките ресурси. Но не спира да се вдъхновява и за стойностни песни.

"Мисълта притежава много мощен заряд"

"Винаги има някой, който ни усеща и обича"

"Нашите чувства могат да се усещат от разстояние от любимите ни хора, без значение от времето и пространството"

"Човек среща няколко сродни души в живота си"

"Когато хората обърнат повече внимание на духовната и менталната свързаност помежду си, ще започнат да им се случват чудеса"

- Изгряхте на българската музикална сцена като част от група. Какво си спомняте от времето на "B.Voices", Венета? Поддържате ли връзка с останалите момичета от формацията? Коя е любимата ви песен от този период в кариерата ви?

- Имах прекрасни моменти с момичетата от групата - пътувахме, пеехме, участвахме в много музикални събития, запознавахме се с интересни хора и се забавлявахме. Работихме с изключително добри композитори като Валери Костов, Стамен Янев и Момчил Костов, благодарение на които имах възможността да бъда част от много стойностни произведения. Любимите ми от тях са "Вали", "Всичко отначало", "Мраморна жена". Онова време остави в мен незабравими спомени... Макар и да прекратихме съвместната си работа, с момичетата поддържаме контакт. Направихме си общ чат, в който си пишем, а когато имаме възможност, успяваме и да се видим. Най-често контактувам с Гани, с която правим съвместни участия и дори замисляме общ проект.

- Спечелихте наградата за "Млад изпълнител" на "Златният Орфей". Очаквана ли бе тя за вас и как всъщност приемате отличията - важни ли са те, стимулират ли към покоряването на нови върхове или не са чак от толкова голямо значение за по-нататъшното развитие?

- Наградата за нас беше голямо постижение и не очаквахме да я получим, тъй като участието на група в конкурса не беше част от регламента. Съответно бяхме прецедент и се опасявахме, че няма да бъдем оценени. Но за наше щастие получихме III място и Награда на публиката.

За един млад изпълнител отличията са много важни - те са част от неговото доказване като артист, а и пътят, който извървява до постигането им, му носи ценен опит, който впоследствие го оформя като професионалист. Конкурсите са школовка не само на музикалните умения, но и сериозна тренировка на психиката и поведението на сцена.

- Дори в рамките на вашата сериозна професия в областта на психологията успявате да приложите музика, като правите своеобразна терапия. Как ви хрумна и наистина ли звуците имат способността да лекуват човешката душа?

- Всичко в заобикалящата ни среда трепти, при което възникват звукови вълни, стигащи до нас. Всеки звук има своя честота, която влияе позитивно или негативно на човешкия организъм. Например високото ниво на шум над 130 децибела причинява физическа болка, а инфразвукът с висок интензитет може да доведе дори до смърт. От друга страна, ултразвукът се използва в медицината например за унищожаване на бактерии и вируси, а музикалните тонове на класическата музика имат успокояващ ефект и забавят сърдечния ритъм. Общо взето, всичко около нас ни влияе, затова и в психотерапията съществуват методи като музикотерапия, арттерапия, цветотерапия, които все повече се използват в съвременните практики.

Колкото до музиката като терапия, съществуват много произведения, които лекуват различни настроения и състояния на духа - това са класическата, фолклорната, напевите от мантри, инструментали за концентрация, релаксиране, подобряване на психическия и физическия тонус. 

- С вашия най-нов музикален проект отправяте послание за свързаността на хората. Как се роди "Connected"? И защо в авторския ви текст е заложена именно темата за любовта - онази истинската, чистата, старомодно романтичната, но и модерно реалистичната?

- Когато чух демото на песента, в представите ми се появи картина на пътуване през необятния космос и усещане, че всички ние сме малки частици от едно цяло и си взаимодействаме с всичко наоколо дори и без да го осъзнаваме. Тогава се сетих за ситуация от моя живот, в която любимият ми човек беше далече от мен, и всеки път, когато чувствах силно липсата му, той ми звънеше и усещах присъствието му. Същото се случваше и с него. Реших, че тази история ще бъде текст на песен, чрез който да разкажа как истинската любов и нейната чиста енергия свързват хората, като карат душите и сетивата им да общуват; да приемат и изпращат послания през времето, пространството и разстоянието.  

- Заснехте клипа към песента преди две години под режисурата на Радослав Гизгинджиев. Прави впечатление, че видеото е микс между традиционни кадри и космически изображения. Какво целите с този подход?

- Идеята на тази, може би, абстрактна комбинация е, че исках да създам усещането за безграничност и в същото време за свързаност, а Космосът е идеален за онагледяването на това. С тези кадри целя да допълня идеята от текста на песента, че нашите чувства и мисли могат да се усещат от разстояние от любимите ни хора, без значение от времето и пространството. Вярвам, че мисълта е насочена енергия, която излъчваме и носи в себе си мощен заряд, влияещ на отсрещния човек. Особено силна е мисловно-емоционалната връзка между близки хора - приятели, двама влюбени, родители и деца. Предполагам, на всеки се е случвало да си помисли за някой важен за него човек и той да му се обади в този момент. Или пък да сънува любимия, който е надалеч, и той му разказва неща от всекидневието си, които впоследствие се оказват реалност.

- Предишните ви проекти, като че ли по-бързо намират своето място в родния ефир. Как ще обясните факта, че на "Connected" се налага да извърви по-дълъг път до финалния си вариант?

- В работата си като мениджър човешки ресурси си поставям точни срокове на всички задачи, които трябва да свърша по даден казус, и дисциплинирано ги следвам. Но когато създавам песните си, прилагам по-различен подход. Оставям се на емоциите и събитията така да се подредят, че да ми осигурят идеалния момент за писане на текста, запис на песента и заснемане на клипа. Със Стамен Янев направихме "Connected" преди 2 години и веднага успяхме да заснемем клипа с Радослав Гизгинджиев. Но дълго време търсех точния монтажист, който може да пресъздаде текста на песента в обработката на кадрите. Чак преди два месеца попаднах на Пламен Бижев, който направи невъзможното възможно и финалната визия на видеото е реалност.

- Създава се усещането, че с тази композиция искате да вдъхнете надежда на онези, които очакват да срещнат сродните си души. Вие самата имахте ли този късмет? И може ли това да се случи, когато най-малко го очакваш, или е въпрос на целенасочено търсене и "работа" по въпроса?

- Да, искам да кажа на хората, че ние никога не сме сами, винаги съществува някой там някъде, който ни усеща и обича, дори и да не го познаваме, дори и да не сме го срещнали още. Вярвам, че човек има не една, а няколко сродни души в живота си и всички те са важни по различен начин за него. Но истинската любов може да е само една. Само един човек в живота ни успява да достигне до дълбочината на душата ни и да го заобичаме с цялото си сърце, да го обичаме безусловно. Аз имах късмета да срещна сродните си души, които направиха живота ми пълноценен. Срещнах и онази неприкосновена любов, която ме прави завършена. Всеки има в живота си сродна душа, но трябва да отвори съзнанието си за нея, да я почувства, да я чуе, да повярва в нея, да я познае. Добре е хората да обърнат повече внимание на духовната и менталната свързаност помежду си, а не на материалната. Направят ли го, ще започнат да им се случват чудеса.

Румен Радев: Управляващите да се замислят

автор:Павлета Давидова

visibility 149

/ брой: 36

БАС в София: Спрете Луковмарш!

автор:Велиана Христова

visibility 204

/ брой: 36

Фандъкова забавила с година решението за винетките

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 36

Властта отложи влизането в чакалнята за еврото

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 36

Харчим 3 пъти повече за почивка в чужбина

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 36

ГЕРБ променя нелегално данъци и акцизи

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 36

Германски неонацист уби деветима мигранти

автор:Дума

visibility 129

/ брой: 36

Евролидерите обсъждат бюджета на ЕС

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 36

Дипломатическа активност заради Сирия

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 36

Кратки новини

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 36

Тъпанари*

автор:Ина Михайлова

visibility 505

/ брой: 36

Сагата с винетките

автор:Ростислава Иванова

visibility 89

/ брой: 36

Организираният хаос в поземлената реформа

visibility 102

/ брой: 36

Костенските ножари

автор:Михо Червенков

visibility 84

/ брой: 36

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ