07 Юни 2020неделя09:40 ч.

Вентилаторите и климатиците разнасят зарази

/ брой: 206

автор:Дума

visibility 1146

Вентилационните системи в болници, предприятия за производство и опаковане на храни, заведения за обществено хранене и др. създават предпоставки за преки зарази или допълнително замърсяване на храните с вредни химични вещества, прахови частици и микроорганизми - бактерии, вируси, микроскопични гъбички, коментира за БТА доц. Росица Еникова, специалист микробиолог на храните в Националния център по опазване на общественото здраве (НЦООЗ) в София.
От конструкцията и принципите на работа на вентилационните съоръжения зависи и характерът на опасностите. Често вентилационни системи с изтегляне на замърсения въздух са причина за активно пренасяне на вирусни въздушно-капкови инфекции от едни болнични помещения към други или към околната среда и за заразяване на други хора, иначе надеждно изолирани от болните.
Вентилационни системи, вкарващи

"свеж" въздух

са причина за масово заразяване на храни с плесени и бактерии. В практиката има случаи на заразяване на детски храни с особено опасни за недоносени бебета бактерии. Друг пример е наблюдавано масово плесенясване на тестени сладкарски десерти поради неправилно разполагане на входното отверстие на вентилационната система близо до вековно дърво, кората на което частично е покрита с големи колонии от плесени.
Особено широко приложение днес имат по-сложни вентилационни и кондициониращи въздуха съоръжения, снабдени със специални филтрационни системи, системи за овлажняване на въздуха и др. Нередовната подмяна на филтрите създава предпоставки за натрупване в тях на вредни вещества, отработени пари, съдържащи мазнини и др. вредни и замърсяващи субстанции, някои от които могат да бъдат алергени. Във филтрите могат да се концентрират и вредни микроорганизми, разпространявани в помещенията с въздушните потоци и евентуално с разпръскваната във вид на фин аерозол вода.
Микроорганизмите - бактерии, плесени и вируси, могат да попаднат както пряко в човешкия организъм, най-вече чрез белите дробове, но и като замърсяват оставени на открито храни.
В зависимост от условията и сроковете на съхранение микробите могат да се размножават в храните, което предизвиква по-бързото им разваляне, а в някои случаи и стомашно-чревни разстройства. Попадналите чрез белите дробове плесени могат да бъдат сериозна причина за хронични алергични състояния, най-вече на персонала, работещ в условия на кондициониран въздух със замърсени с плесени филтри в климатичните инсталации.
Чрез вентилационните съоръжения могат да бъдат предавани и някои бактерии, предизвикващи дихателни инфекции, включително пневмонии.

"Синдром на болната сграда"

Наскоро от Българската асоциация на фирмите за хигиена на вентилационните инсталации предупредиха, че натрупаните кондензирали мазнини в изходящите вентилационни инсталации на кухните в ресторантите влошават хигиената при приготвянето на храна.
Дълго непочистваните вентилационни системи са предпоставка не само за разпространение на вируси, но и за поява на главоболие, замайване, отпадналост и трудно концентриране, намалена работоспособност, алергии - симптоми, познати по света като синдром на болната сграда (SBS - Sick Building Syndrome).

Испания отваря нощните клубове

автор:Дума

visibility 152

Нови 125 заразени c коронавирус в Македония

автор:Дума

visibility 186

Хиляди на протест срещу расизма в Лондон

автор:Дума

visibility 185

Датата

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 105

Горяните от Ню Йорк

автор:Христо Георгиев

visibility 987

/ брой: 104

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ