01 Октомври 2020четвъртък23:36 ч.

Снимка Личен архив

Интервю

Венцислав ВЕНКОВ: Ще покажа нов модел на управление в Шумен

Повече от половината ми съграждани искат промяна, заяви кандидат за кмет от гражданската квота на БСП

/ брой: 187

автор:Юлия Кулинска

visibility 2475

Венцислав ВЕНКОВ е на 62 години. Работил е дълги години като журналист. Бил е кореспондент на вестниците "Младеж" и "Факс" за региона, а от 1992 до 2013 г. работи във в. "24 часа". Едновременно с това от 1997 до 2013 г. води собствено тричасово публицистично предаване в Топ телевизия и в Телевизия "Шумен". В периода 2013-2014 г. е областен управител на област Шумен. От 2014 година до номинирането му за кмет е изпълнителен директор на Българско-турската търговско-индустриална камара.

Венков е общински съветник от БСП, председател на постоянната комисия по култура в Общинския съвет в Шумен и член на постоянната комисия по икономика. Член на УС на общинския фонд "Култура". Семеен, с две деца.

"ГЕРБ ни управляват със самочувствието и самозаблудата, че са всенародни любимци"

- Г-н Венков, какво ви мотивира да се кандидатирате за кмет на община Шумен?

- Случващото се в държавата едва ли радва някой нормално мислещ човек. Няма сфера, в която през последните месеци да не е имало скандали, заради които в една нормална държава основните лица отдавна да са където трябва. Но у нас това не се случва. ГЕРБ ни управляват със самочувствието на всенародни любимци, а ако някой я докара дотам, че вече наистина няма накъде и трябва да се маха, то държавата го праща да ни представлява пред света.

Този безумен спектакъл продължава вече с години, но хората са толкова обезверени, че сценарият ще се промени, че са се превърнали в пасивни зрители, които само следят сцената на политическия театър. Свикнали са на откровените подигравки на управляващите, на безогледното  раздаване на пари преди изборите на принципа "Който слуша, ще закусва". Свикнахме да живеем, без да се налага да присъстваме. Без да си даваме зор да протестираме, да упражняваме натиск, да изискваме, да сваляме от постове. Когато гафът стане прекалено очевиден, подават оставка, преместват ги. Не ги наказват, не ги съдят, не им вземат откраднатото, а те ни се смеят от терасата. 

Това естествено рефлектира и по места. Няма как местните управници да не вземат уроци от менторите си. Това поведение и усещане за безнаказаност е заразно. 

Моят мотив и моята цел е да обединя мислещи и нормални хора, които да покажат друг, нов модел на живот. На взаимно доверие и на взаимен контрол. 

- Как бихте характеризирали управлението на ГЕРБ в общината? В каква степен те успяха да решат проблемите на хората?    

- Смятам, че преди всичко трябва да дефинирам отношението си към ГЕРБ. Редовите симпатизанти на тази партия не са мои врагове. Няма как моят съсед, който по една или друга причина е застанал зад тази партия, да е мой враг. Но не приемам много неща от политиката на управляващите. Аз и моите съмишленици от БСП искаме да наложим далеч по-различен подход и политика към реалния живот, към средата, която ни заобикаля. Да изградим пряка връзка на управляващите с хората, един по-честен, прозрачен и прагматичен начин на определяне за какво да се харчат обществените пари, които са на всички нас.

В последните месеци в Шумен се разхищава голям финансов ресурс и това прави впечатление -запълнени дупки по улиците, ново осветление, миене и машинно метене на платната всяка сутрин, рязане на лентички и какво ли не.

Но хората с право коментират къде бяхте 4 години, защо се разшавахте чак сега? И се създава усещането за една доста нечиста сделка - ние ще  пооправим тук-там  града, а вие ще гласувате за нас. Излиза, че с нашите пари на практика си плащаме да ни управлява пак ГЕРБ. Без някой да пита дали точно това трябва да се ремонтира в квартала, точно в тази сфера ли да се налеят пари, какво е най-нужно на хората днес.

Това дразни. Защото управляващите може да очакват, но нашата памет не е чак толкова къса и добре помним какво ни обещаха преди 4 години и какво беше изпълнено. Обещаха, че шуменци ще пият евтина и чиста вода и за тази цел ще изградят пречиствателна станция за питейна вода. Обещаха ни, че Шумен ще стане чист и зелен град. Че ще развият системата за интегриран градски транспорт. Че ще караме колите си по улици без дупки. Че ще завършат рекултивацията на старото депо за твърди битови отпадъци и ще изградят нова клетка за отпадъците на града.

И още много други обещания. Голяма част от тях не са изпълнени, а други - донякъде. Един пример. В града беше изградена многофункционална спортна зала "Арена Шумен", с която местната управа се гордее. Тя струва 8 млн. лв. на бюджета на държавата. Пространствено залата "отвори" добре един голям район в Шумен. Но, както обикновено, всичко е в детайлите. Залата не се менажира ефективно. Тя остана затворена за тренировки на шуменските спортни клубове, тъй като наемите са непосилни за тях, мероприятията са епизодични, има редица технически несъвършенства. Друг е въпросът дали точно това беше най-голямата нужда на града в този момент. 

Друг пример е широко рекламираният проект за модернизиране на няколко училища с евросредства за около 13 млн. лв. Но управляващият орган наложи рестрикции за стотици хиляди левове заради неправилна процедура за избор на изпълнител, след което стана ясно, че тези ремонти са изключително некачествени и още при първия дъждец преди няколко дни мобилизираха чистачки с кофи и парцали да събират водата.

- Направихте социологическо проучване за проблемите, които вълнуват щуменци. Какво показаха резултатите?

- Когато става дума за местни проблеми, знаете, че всеки има собствен поглед към реалността около себе си. Затова ние решихме да попитаме шуменци за тези проблеми и да обобщим резултатите. Направихме социологично проучване с агенцията на Живко Георгиев с обем от 800 респонденти по метода "лице в лице". То беше представително за община Шумен във възрастовата категория над 18-годишна възраст.

Анкетираните хора определят спонтанно като най-голям проблем крайно неблагоприятното състояние на водоснабдяването и преди всичко некачествената, но за сметка на това, скъпа вода. Посочват и лошото състояние на пътищата, улиците и тротоарите, както и липсата на добре платени работни места. Важен проблем, който открояват гражданите, е чистотата и неритмичното извозване на битовите отпадъци, недостатъчната грижа за зелените площи, лошото състояние на обществения транспорт. 

В това проучване особено тревожно е, че близо половината от хората смятат, че има корупция в работата на местната власт и че липсва прозрачност в дейността й. Цели 61% преценяват, че евросредствата не се разходват по най-подходящия начин за решаване на проблемите на обикновените граждани.

Затова и средните оценки за работата на кмета и Общинския съвет са незадоволителни - среден 3. Няма нищо странно, че половината - 46%, избират промяната и посочват отговор "по-добре ще е радикална промяна в местната власт". Сред тези хора са не само членове и симпатизанти на БСП, но и от електората на ДПС, ВМРО, "Воля". Дори 22% от обявяващите се за симпатизанти на ГЕРБ искат радикална промяна. 

- Какви са вашите идеи за промяна на Шумен и за подобряване на живота на неговите жители?

- Мисля, че най-важното е не да изброя улици, които ще асфалтираме, лампи, които ще сменим, или сгради, които ще ремонтираме. Важното е да гарантирам, че по-малко ще говоря, повече ще слушам хората. Това, което ги вълнува, интересува, дразни, притеснява. Всяко важно предложение за града ще бъде обсъждано с максимален брой граждани, подлагано на сериозен анализ, преди да се превърне в решение и да бъде реализирано. А не както сега на пожар се опитваме да помогнем на живеещите в квартал "Тракия", които протестират срещу изграждане на два жилищни блока за социално слаби. Или тънем в неведение ще се изгражда ли завод за изгаряне на отпадъците в Шумен.

В хода на предизборната кампания аз и кандидатите ни за общински съветници ще предложим конкретни програми за най-важните сфери на обществения живот - икономика, здравеопазване, образование, култура, спорт.

- Какви са вашите послания към избирателите? 

- Взаимно доверие с взаимен контрол. Призовавам и останалите кандидати за кметове - мълчете и слушайте. Хората са по-мъдри от нас. 

Мониторингът над България остава

автор:Дума

visibility 55

Орязват основни трудови права

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 187

ЕП зове Брюксел да ни спре еврофондовете

автор:Дума

visibility 124

/ брой: 187

Президентът: Главният прокурор системно погазва закона

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 187

ЕЦБ вече ще отнема лицензите на банките у нас

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 187

САЩ пак се обявиха срещу АЕЦ "Белене" и "Балкански поток"

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 187

Излишъкът в бюджета се стопи до 890 млн. лв.

автор:Дума

visibility 95

/ брой: 187

КЕВР одобри поскъпването на газа с 10%

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 187

В Брюксел търсят компромис с Кипър

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 187

Маас: Скопие да реши въпросите с България

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 187

Словакия връща извънредното положение

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 187

Путин, Тръмп и Макрон с призив за Карабах

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 187

Мариян Огнянов: Националите не ме радват

автор:Мони Георгиев

visibility 95

/ брой: 187

Хайде да съберем пари!

автор:Деси Велева

visibility 101

/ брой: 187

Датата

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 187

Война между БКП и ЮКП за Македония 1941-1945 г.

автор:Христо Георгиев

visibility 570

/ брой: 186

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ