27 Септември 2020неделя10:53 ч.

"Весело беше на моето погребение..."

/ брой: 95

автор:Анжел Вагенщайн

visibility 4017

...Любима песничка на изумително надарения от боговете с талант и чувство за хумор Васил Цонев - Дон Базилио, който обичаше приживе да повтаря измисления от самия него лозунг "Нито ден без гаф!".
Новото ни правителство - благородна сплав от износени гербери и недоносени "патриоти", упорито следва този призив. И ето ти гафа с едно поредно скандалче, в началото на което няма нищо, което да го отличи от скандалното ни политическо ежедневие: някой си Павел Тенев, новоназначен зам.-министър, навремето си направил, а сетне разпространил във фейсбук снимка, в която той е вдигнал десница за хитлеристки поздрав пред восъчната фигура на униформен нацист в някакъв парижки музей. Нищо особено и катастрофално - още повече че Тенев е побързал да отстрани от страницата си този фотос, който може и да не е акт на съпричастие с нацизма, а обикновена шега. Случва се! Но ерудираният журналист и политически есеист Александър Симов не без основания съзря в тази снимка недостойно за един член на правителството поведение и поиска неговата оставка. И това се случва, затова опозицията е в опозиция - за да съзира и незримото!
Скандалът би се разсеял като ежедневна вестникарска мъглица, ако в казуса не беше се намесил лидерът и забележителен идеолог на обединения патриотизъм Валери Симеонов. Тази войнствена личност, заела, както се полага, стратегически важна управленска кота, оцени случилото се по достойнство: "Несериозна работа. На базата на какво да го оттегля - че е хитлерист или член на нацистката партия? Глупости. Няма да паднем до нивото на Симов!" И по-нататък Симеонов глаголи как през 70-те години на миналия век, като бил студент, ги завели в концлагера "Бухенвалд". "Като се замисля какви майтапчийски снимки сме си правили там... Дали някой може да каже: "Подавай оставка и се прибирай на село..."
Така. А сега нещо за "майтапчийските снимки" на Симеонов в лагера на смъртта "Бухенвалд".
По същото време - пак през 70-те години, аз със семейството си гостувах във Ваймар и посетих същия лагер, недалеч от легендарния град на Гьоте и Шилер. При пещите и газовите камери, където са унищожени десетки хиляди невинни жертви на нацизма, моят син Пламен пребледня, повърна и припадна. Последва "Бърза помощ", инжекция и прочее процедури за един припаднал младеж, който се оказа не такъв веселяк като Симеонов. А ако той, обединеният патриот, заел иронична поза срещу големия журналист Александър Симов, си е направил "майтапчийска снимка" и под душовете, от които вместо вода е текъл газ "Циклон-Б", бих убедено му дал неговия собствен съвет:
Господин Симеонов, усетът на един политик кое днес, в днешна Европа, е допустимо и кое - забранено, е разликата между държавника и неговата карикатура. Подайте оставка и се прибирайте на село!

 

Добрич и Шумен на косъм от водна криза

автор:Дума

visibility 616

/ брой: 182

Бобокови: КРИБ е "на повикване" от властта

автор:Дума

visibility 674

/ брой: 182

30% от заетите в туризма са загубили работа

автор:Дума

visibility 412

/ брой: 182

Срокът за обжалване на административен акт става 14 дни

автор:Дума

visibility 348

/ брой: 182

РЕЗОЛЮЦИЯ НА ПЕТДЕСЕТИЯ КОНГРЕС НА БСП

автор:Дума

visibility 1270

/ брой: 182

Датата

автор:Дума

visibility 361

/ брой: 182

ORF: Борисов използва коронакризата за натиск

автор:Дума

visibility 620

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ