02 Октомври 2020петък02:29 ч.

Д-р Тодор Анастасов:

Ветераните са лишени от човешки грижи

Държавата разпродава военни имоти, а не създаде дори един дом за нуждаещите се свои герои, казва председателят на Съюза на ветераните от войните в България

/ брой: 2

автор:Дума

visibility 44

Йонко БОНОВ


ТОДОР АНАСТАСОВ е роден на 25 септември 1923 г. в Попово. Заминава на фронта към Белград на 5 декември 1944 г. с Трета пионерно-щурмова дружина като командир на отделение. Воюва рамо до рамо с едни от най-скъпите си другари от детството, някои от които загиват пред очите му. През 1952 г. завършва стоматология и посвещава живота си на най-хуманната професия.

Мнозина от военните ветерани приемат условно названието на организацията, в която членуват - Съюз на ветераните от войните в България. Мотивът им е, че вече са изминали доста години, откакто е починал последният ни сънародник, участвал в Първата световна война. Според тях живите днес у нас военни ветерани са воювалите само във Втората световна война. Определението "ветерани от войните" или "от войната" не е толкова важно. По-същественото е как живеят тези достойни защитници на отечеството ни в условията на пазарна икономика. Средната им възраст е 86 години. На 1 януари 2010 г. в съюза членуват 19 хил. ветерани. До 1 юни м.г. са починали 4040 от тях. Съюзната организация в столицата наброява 3200. 2230 от ветераните са на възраст между 90 и 95 г., а 220 - от 96 до 101.

- Д-р Анастасов, какво радва най-много българския военен ветеран в наше време?
- Онова, което го радва днес, не е толкова много. Най-хубавото е, че живеем вече 65 години в мирно време. През няколкото десетилетия след войната създадохме семейства, отгледахме деца и внуци, изпълняваме на мирния трудов фронт своя граждански дълг.
- Преди малко повече от месец участвахте в международна конференция на ветераните от войните и военноинвалидите в Париж. Споделете вашите впечатления от грижите към военните ветерани по света.
- На този авторитетен световен форум разбрах, че грижите към ветераните в много страни са несравнимо по-добри, отколкото в България. Сред водещите държави в това отношение е Германия. Най-силно ме впечатлиха обаче грижите и хуманното отношение към ветераните в Русия. Там те получават държавни жилища, осигуряват им безплатно различни комунални услуги.
- Как живеят днес ветераните в България?
- Нашите ветерани от войната преживяват много трудно. Често обикалям дружествата ни в страната. Мнозина от жертвалите живота си някога за родината герои са в тежко състояние. Достигнали старост, изпаднали в немощ, те са лишени от човешки грижи и внимание. Държавата така и не се погрижи да създаде поне един дом за възрастни хора, където да приюти най-нуждаещите се ветерани от войната. А това можеше да стане без много усилия. В процеса на масово съкращаване на армията ни се оказаха свободни редица монолитни казармени сгради. Някои от тях можеше да се преустроят в такива домове. За съжаление определящ бе стремежът към масово разпродаване на военните имоти и бързото печелене на пари. Правителството не прояви нито грижа, нито внимание към нерадостното битуване на военните ветерани.
- Какви привилегии ви останаха?
- По Закона за ветераните от войните, приет през 2000 г., получаваме допълнително 104 лв. социална пенсия, лекарства по списък, който се актуализира всяка година, имаме право на безплатно пътуване в градския транспорт. Имаме право и на безплатни пътувания по БДЖ. А веднъж в годината можем да ползваме някой от санаториумите на МО, НОИ или МЗ. Поради тежкото ни здравословно състояние рядко се възползваме от тези възможности. Частичните ни привилегии са хубави, но не допринасят съществено за подобряване социалния статус на оредяващите ни редици.
- Как гледате на съкращенията в БА?
- Съвременната международна военно-политическа обстановка налага да не се поддържа голяма армия. Дали тази стратегическа тенденция е полезна за страната ни, не знам, но със сигурност е лошо, че вече нямаме наборна армия. Поколения наред се възпитаваха в дух на патриотизъм, когато отбиваха военната си служба. Този вид възпитание липсва на съвременните млади хора.
Баща ми Анастас Тодоров е имал магазин в Иркутск. Когато е обявена Балканската война, никой не му е изпратил повиквателна. Той обаче се връща в България и участва както в двете балкански войни, така и в Първата световна. Не е единичен случай, такива като него, които идват доброволно от чужбина, за да воюват за отечеството, са били хиляди. Хората са кътали в сърцата си безценни родолюбиви идеали, за които са проливали кръвта си. Как ще съхраняват изконните родолюбиви идеали в своите сърца днешните млади хора, след като не служат в казармата - тази изпитана школа за мъжество?
- Съюзът на ветераните от войните поде прекрасна инициатива по случай 65-годишнината от края на Втората световна война. Организирахте национален конкурс сред учениците от цялата страна...
- Конкурсът премина чудесно. Отзоваха се над 3000 деца - с интересни съчинения, есета, стихове, записи на спомени на свои близки, участвали във Втората световна война, рисунки. Наградихме 110 и им организирахме пътуване по стъпките на Първа българска армия: Гюешево - Страцин - Стражин - Куманово - Враня - Ниш - Пирот. Срещите с малките слушатели бяха взаимно полезни. Децата слушаха спомените ни с голямо внимание. Жалко е, че не се работи за организирането на повече подобни полезни инициативи. Сега в учебниците е отделено съвсем малко място за Втората световна война. Как да се предизвика интерес сред подрастващите, ако не се говори повече за това събитие и не се насърчава патриотичното възпитание на младите? 
- Какво е отношението ви към идеята да бъдат разрушавани паметниците и монументите ни от близкото минало?
- Тези паметници са нашата памет. Онези, които са обладани от манията да рушат, се опитват да ампутират паметта на нацията ни, което е нелепо и недопустимо.

Мониторингът над България остава

автор:Дума

visibility 86

Орязват основни трудови права

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 187

ЕП зове Брюксел да ни спре еврофондовете

автор:Дума

visibility 138

/ брой: 187

Президентът: Главният прокурор системно погазва закона

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 187

ЕЦБ вече ще отнема лицензите на банките у нас

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 187

САЩ пак се обявиха срещу АЕЦ "Белене" и "Балкански поток"

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 187

Излишъкът в бюджета се стопи до 890 млн. лв.

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 187

КЕВР одобри поскъпването на газа с 10%

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 187

В Брюксел търсят компромис с Кипър

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 187

Маас: Скопие да реши въпросите с България

автор:Дума

visibility 115

/ брой: 187

Словакия връща извънредното положение

автор:Дума

visibility 103

/ брой: 187

Путин, Тръмп и Макрон с призив за Карабах

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 187

Мариян Огнянов: Националите не ме радват

автор:Мони Георгиев

visibility 105

/ брой: 187

Хайде да съберем пари!

автор:Деси Велева

visibility 116

/ брой: 187

Датата

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 187

Война между БКП и ЮКП за Македония 1941-1945 г.

автор:Христо Георгиев

visibility 577

/ брой: 186

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ