28 Октомври 2020сряда10:07 ч.

От редактора

Вежди и прокурорът да кажат за къщата

/ брой: 52

автор:Борис Данков

visibility 6472

В края на миналата година около така наречената "Червена къща" в столицата се вдигна такава пушилка, която без малко да засенчи слънцето, ако не и луната. Ама то не бяха хленчове, викове, декларации, пресконференции, артистични скечове, хепънинги и циркаджийски номера, на които преспокойно можеше да завиди дори и покойният Лазар Добрич. Лека му пръст! (Погледни подлистника на тази страница).
От началото на януари т.нар. независим център за култура и дебат щял да спусне кепенците, тъй като не можел да си плаща "непосилния" наем. Нямало да има вече "истинско изкуство", нямало да има "творческа свобода" и "независими културни пространства в София". Нямало да има нищо като нещо на света. Щял да настъпи едва ли не мировият апокалипсис, да се затрие едва ли не цяла България.
А каква е истината? Такава, че от 1 януари 2013 г. "Червената къща" трябва да плаща на българската държава (в случая МК) по 80 000 лева годишно. Е, да, но това е непосилно, невъзможно, срам за министерството, за България и едва ли не за целия Европейски съюз.
И какво следва от това? Ами щедро обещание от МК, че ще направи "нещо", за да "трансформира собствеността" на сградата, в която се намира "емблематичната" къща, за да бъде... "облекчен" наемът. Следват възторжени "поздравления" до МК. Тоест - хепиенд и... очакване на Годо, който да разсече гордиевия възел на въпросния казус.
Логично е все пак да запитаме - на първо място г-н Вежди Рашидов: Как и по какъв начин, с каква гимнастика ще бъде трансформирана собствеността на сградата, без да бъде нарушен Законът за собствеността? От колко време не е плащан наем от споменатата фондация на МК? Колко струва на МК "безвъзмездното" ползване на къщата от 2001 г. досега? А вече към г-н прокурора на Република България: От кого и на какво законно основание фондация "Гъливер клиринг хаус", която стопанисва "Червената къща", след 2001 г. е получила над 5 млн. лева? Платила ли си е данъците за тази сума? Спазен ли е законът от МК при договора с фондацията? Очакваме отговор.

Българите искат "АЕЦ "Белене" и "Балкански поток"

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 205

Въвеждат лимит за поскъпването на водата

автор:Дума

visibility 273

/ брой: 205

Пускат парното в София от днес

автор:Дума

visibility 215

/ брой: 205

ООН: Старите коли са опасен замърсител

автор:Дума

visibility 189

/ брой: 205

Ислямски акции срещу Франция

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 205

Катастрофална загуба за партията на Зеленски

автор:Дума

visibility 356

/ брой: 205

Протести и насилие в цяла Италия

автор:Дума

visibility 245

/ брой: 205

Кратки новини

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 205

Бюджет на обречеността

автор:Аида Паникян

visibility 257

/ брой: 205

Да стреляш по врабче с топ

автор:Евгени Гаврилов

visibility 280

/ брой: 205

Изкуствена вентилация на омразата

автор:Георги Георгиев

visibility 342

/ брой: 205

Катастрофаджията зад волана

автор:Славчо Кънчев

visibility 244

/ брой: 205

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ