19 Февруари 2020сряда07:10 ч.

От редактора

Вежди, зачеркни "Квадрат 500"

/ брой: 109

автор:Борис Данков

visibility 1422

Министърът на културата Вежди Рашидов, ако е министър на място, ще зачеркне от формално скалъпеното название Национална галерия "Квадрат 500" последната част, тъй като това е една чиновническа недомислица и маниерна приумица, една "опашка", която принизява родната арт институция до равнището на квартална галерия за художници-самодейци.
Освен този аргумент има още няколко сериозни съображения, които министърът на културата и художествената колегия би трябвало да имат предвид на всяка цена.
Първото от тях вече изрекоха изкуствоведи и специалисти, художници и граждани: нелепо е националната ни галерия да се кръщава с... число от кадастъра на София.
Второто, че за избора на името не е проведено допитване сред широк кръг от специалисти, нито е взето предвид мнението на културната ни общественост. Осъществен е един формален конкурс "по имейл", който е опорочен и предрешен от чиновниците в Министерството на културата и един тесен кръг от експерти.
Третото съображение, че избраното име "Квадрат 500" нито е "художествено", нито е "звучно", а още по-малко: българско. То е безлично и случайно, неубедително и маниерно претенциозно.
Досега страната ни имаше Национална художествена галерия, утвърдила се като авторитетна културна институция. Това, че към нея се прибавя колекцията от чуждестранно изкуство на НГЧИ, ни най-малко не променя смисъла на нейното съдържание. Тъкмо напротив и обратно, като НХГ или National Art Gallery тази институция става още по-разпознаваема и емблематична, подобно на Националната галерия в Лондон, Националната художествена галерия на Вашингтон и други национални галерии по света.
Министър Рашидов, зачеркнете печелившето квадратче. Не оставяйте да ви проклинат поколения наред заради недомисленото и нелепо название. Не разваляйте хубавата работа, за която имате безспорна заслуга. Струва си!

Засякоха контейнер с радиоактивен товар във Варна

автор:Дума

visibility 446

Радев поиска бързи промени за образование и здраве

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 34

Президентът ще поведе гражданско шествие за Левски

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 34

Борисов даде отбой за еврото

автор:Дума

visibility 159

/ брой: 34

Задължителна винетка за столични квартали

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 34

Мними ВиК инкасатори обикалят селата в Благоевградско

автор:Дума

visibility 57

/ брой: 34

ЕС добави Сейшелите и Панама към черния офшорен списък

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 34

Нова версия оневинявала Русия за сваления MH17

автор:Дума

visibility 171

/ брой: 34

Напрежение между Турция и Гърция

автор:Дума

visibility 103

/ брой: 34

Кметът на Лондон иска асоциирано гражданство

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 34

Кратки новини

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 34

Виолета ЖЕЛЕВА: Социалната ни система е в колапс

автор:Юлия Кулинска

visibility 111

/ брой: 34

"Злодеят Левски" срещу "Портата на щастието"

автор:Велислава Дърева

visibility 156

/ брой: 34

С кого говори Левски?

visibility 101

/ брой: 34

АПОСТОЛЪТ В СЪРЦЕТО

visibility 63

/ брой: 34

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ